VELIKI USPJEH

Film Darije Lorenci Flatz među svjetskom elitom u Cannesu: Ovo je za naše ukrajinske prijatelje

Danas je objavljen program 75. izdanja Filmskog festivala u Cannesu, a među odabranim naslovima koji će biti prikazani na Azurnoj obali našla se i ukrajinsko-hrvatska koprodukcija „Vizija leptira” u kojoj glume Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić.

Drama "Vizija leptira" redatelja Maksima Nakonečnija uvrštena je u službeni program, u sekciju Un Certain Regard. Priča je to o mladoj ukrajinskoj vojnikinji, glumi je Marharyta Burkovska, koja se vraća kući nakon dvomjesečnog zatočeništva tijekom kojeg su je ruski vojnici zlostavljali i silovali te je ostala trudna. Hrvatski je koproducent zagrebački 4 Film i producentica Anita Juka, koja je posljednjih mjeseci, zbog ratne situacije u Ukrajini, i preuzela svu komunikaciju s festivalom u Cannesu.

'Još mi je sve to nestvarno. Prvenstveno mi je drago zbog Maksima i cijele ekipe iz Ukrajine. Žao mi je što neće osjetiti ono veselje koje bi osjetili da nisu trenutno u ratu i tako teškoj životnoj situaciji, ali vjerujem da će im ipak biti drago što je svijet prepoznao ono što rade. Ipak im je ovo neko svjetlo, neki vjetar u leđa. Svi su oni ostali u Ukrajini i možemo samo zamisliti kako se sada osjećaju', govori glumica Daria Lorenci Flatz, koja u filmu s kolegom Edvinom Liverićem glumi bračni par iz Hrvatske.

image

Na setu filma 'Spas' s Edvinom Liverićem, redateljem Maksimom Nakonečnijem - i lutkom koja 'glumi' bebu.

FOTOGRAFIJE: PRESS

Iako je njegova tema, na žalost, izuzetno aktualna, film je snimljen krajem 2020. godine kada se još nije moglo znati da će ruski predsjednik Vladimir Putin narediti invaziju na Ukrajinu. No, Ukrajinci su u ratu zapravo još od 2014., kada je Rusija okupirala Krim, a na istoku zemlje se pobunilo prorusko stanovništvo, pa su i oni puno bolje osjećali da rat dolazi.

- Redovito kontaktiram s Maksimom. Dijelim sve njihove objave, pomažem im u humanitarnim akcijama i na svaki način pokušavam pomoći. Isprva su im najpotrebniji bili neprobojni prsluci i kacige, kako bi bili sigurniji dok idu po Ukrajini i snimaju što se događa – govori Lorenci Flatz, ističući da sve ove ratne strahote još teže podnosi prisjećajući se identičnih strahota iz rodnoga Sarajeva.

image

Ukrajinski redatelj Makism Nakonečni

FOTOGRAFIJE: PRESS

Premijera na najprestižnijoj svjetskoj filmskoj manifestaciji bit će nagrada za sav trud koji je ekipa unijela u nastajanje "Vizije leptira”, a za Lorenci, koja još nije sigurna hoće li osobno ići u Cannes, i mogućnost da ispravi nepravdu iz pandemijskog razdoblja.

- S filmom Mater sam dobila više nagrada u inozemstvu, među ostalim i u Italiji i u Francuskoj, no zbog pandemije nisam bila ni na jednom od tih festivala. Zato bih baš guštala otići u Cannes, a nadam se da ću tamo moći vidjeti i barem dio mojih ukrajinskih prijatelja – kazala je hrvatska glumica.

Filmski festival u Cannesu ove će se godine održati od 17. do 28. svibnja, a već je poznato da će ga otvoriti mjuzikl "Elvis” australskog redatelja Baza Luhrmanna, biografski film o kralju rocka Elvisu Presleyu u kojem glume Austin Butler, Tom Hanks i Olivia DeJonge. Na Croisetteu se također očekuje Tom Cruise, koji će pokazati dugoiščekivani nastavak "Top Gun: Maverick”.

Linker
18. travanj 2024 06:00