BRAVO!

Film bivše medicinske sestre ‘Frida‘ rasplakao Kate Winslet: Aleksandra Odić rodom je iz Dervente, a briljirala je u Cannesu

Bivša medicinska sestra Aleksandra Odić, danas njemačka redateljica rodom iz Dervente, trijumfirala je u Cannesu sa svojim kratkim filmom, koji je po izboru Kate Winslet dobio nagradu Lights on women.

O životu redateljice Aleksandre Odić (39) mogao bi se snimiti uzbudljiv film. Ratni vihor 90-ih prekinuo joj je idilično djetinjstvo u Derventi te je s obitelji sigurnost pronašla u Njemačkoj, ali ni odrastanje u izbjeglištvu nije ugasilo njezine snove o stvaranju drugačijih svjetova. Ti snovi nedavno su se ostvarili na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem je s kratkometražnim filmom “Frida” osvojila čak dvije nagrade, kao i pohvale holivudskih zvijezda Kate Winslet i Jane Fonde.

image
Plakat nagrađenog filma.
PR

- Aleksandrin me je film rasplakao. Odvažna suptilnost i rijetko korištenje dijaloga stvaraju unutrašnju bol, a za to treba hrabrost, vještina i delikatna ruka - rekla je oskarovka Winslet, koja je odlučivala kome će pripasti nova nagrada Lights on Women - za redateljicu najboljeg kratkometražnog filma u Cannesu. Pod pokroviteljstvom kozmetičke kuće L’Oreal Paris, priznanje je dodijeljeno Aleksandri Odić, koja je uz statuu dobila i 30 tisuća eura.

- Jedva sam se snašla jer se sve događalo tako brzo. Jednu sam večer dobila L’Orealovu nagradu, a drugu Queer Palm za najbolji kratki film s LGBT+queer ili feminističkom temom. Iskreno, nezaboravno je uopće prikazati film u Cannesu, a pogotovo se iz njega vratiti s nagradama - govori redateljica, ponosna što je njena priča o mladoj medicinskoj sestri koja počne razvijati osjećaje prema pacijentici, svojoj HIV pozitivnoj vršnjakinji, tako dobro primljena na najvažnijem svjetskom festivalu.

image
Holivudska diva Kate Winslet.
PA IMAGES/PROFIMEDIA

Čitajte i: Veliki uspjeh dubrovačke redateljice! ‘Murina‘ osvojila Zlatnu kameru u Cannesu

Aleksandra danas živi u Berlinu, gdje je studirala režiju na prestižnoj Njemačkoj filmskoj i televizijskoj akademiji, no njezin put do uspjeha nije bio jednostavan.

Nakon srednje škole četiri je godine radila kao medicinska sestra, sve dok nije skupila hrabrost krenuti u umjetničke vode. Prvo kao glumica, a zatim i kao studentica filmske režije, koja je i prije “Fride” imala nekoliko zapaženih naslova, poput srednjometražne drame “Kineski zid”, premijerno prikazane 2017. na Sarajevo Film Festivalu, a zatim i na Berlin Film Festivalu, te kratkometražnog “Dječaka s kariranom košuljom” iz 2019.

Čitajte i: Zvijezda nagrađenog filma 'Murina' planira upisati studij biologije: Graciji Filipović će gluma zasad ostati samo hobi

- Sve što sam radila omogućuje mi da budem bolja redateljica. Kao medicinski djelatnik naučite koliko je važno drugome pružiti ruku. Što god radili, najbolje se osjećate kada pomažete drugima - otkriva Aleksandra svoju umjetničku i životnu filozofiju. Nakon slavlja u Cannesu već priprema novi projekt. Uskoro bi trebalo početi snimanje njenog dugometražnog debija “Vanja”, filma o migracijama i identitetu, a među onima koji će ga pogledati sigurno je i glumačka diva Kate Winslet.

Linker
17. travanj 2024 17:30