Tamna strana Hollywooda

Duga povijest tragedija na filmskim setovima: Neki od najvećih hitova kriju ljudske žrtve sa snimanja

Od ‘Vrane‘ do ‘Top Guna‘, postoje filmovi koji su na svojim snimanjima odnijeli ljudske živote, od kaskadera, članova ekipe do glavnog lika kojeg i danas pamte.

Tragedija na setu filma 'Rust' koja je šokirala sve prisutne, svijet filma, ali i ostatak svijeta u kojem je došlo do fatalne greške - umjesto 'ćoraka' u pištolju rekvizitu bili su pravi meci - zbog čega je glumac Alec Baldwin nehotice ubio kolegicu, strašno podsjeća na tragediju koja se dogodila prilikom snimanja filma 'Vrana'.

Iako se Baldwin nije našao ispred cijevi pištolja, kao glumac Brandon Lee, on je svojim rekvizitom propucao direktoricu fotografije i snimateljicu Halynaju Hutchins (42) te redatelja filma, Joela Souza (48). Za Hutchins, na žalost, nije bilo spasa, žena je preminula na putu do bolnice. Šokirani članovi Baldwinove obitelji, odmah su se prisjetili jedne od najpoznatijih tragedija na filmskom setu, no na žalost ona nije jedina, postoji cijela povijest tragičnih događanja u Hollywoodu na snimanjima filmova.

Čitajte i: Mislio je da su u pištolju ćorci: Glumac Alec Baldwin na snimanju ubio snimateljicu i ranio redatelja

Vrana (1994.)

Jedna od najpoznatijih tragedija na setu dogodila se 1994. tijekom snimanja "Vrane", u kojoj je poginuo glavni glumac i zvijezda filma Brandon Lee. Scena ubijanja koja se prikazuje na početku filma, snimana je među posljednjima, tako da je Brandon odglumio cijeli film, no bile su to posljednje scene ovog mladog talentiranog glumca, sina legende Brucea Leeja. Fatalnu grešku skrivili su rekviziteri, zbog previda je maleni eksploziv koji simulira pucanj pištolja ispaljen u plastičnoj vrećici što je stvorilo pravi projektil koji je Leeja pogodio u abdomen i ubio ga. Istraga je pokazala da je ekipa rekvizitera bila nemarna, no javni tužitelj na kraju nije podigao optužnice protiv producentske kuće.

Pogledajte video

Zona sumraka, film (1983.)

Druga vrlo poznata tragedija na filmu dogodila se 1982. tijekom snimanja "Zone sumraka", kada je zbog rušenja helikoptera poginuo glumac Vic Morrow i dvoje djece. Dogodilo se to u Santa Clariti u Kaliforniji. Morrow i djeca snimali su scenu s eksplozijom, zbog koje su krhotine odletjele i 30 metara u zrak što je oštetilo elise helikoptera. Petero ljudi, uključujući redatelja Johna Landisa, optuženo je za nenamjerno ubojstvo iz nehata, no oslobođeni su optužbi.

Pogledajte video

Top Gun (1986.)

Kultni film Toma Cruisea iz osamdesetih uzeo je jednu ljudsku žrtvu, na snimanju je poginuo pilot kaskader Art Scholl, čiji je avion zvan Pitts Special pao u Pacifik. Nesreća se dogodila kada je izvodio izvrnutu rotaciju, kako bi snimio snimke iz zraka. njegove posljednje riječi bile su "Imam problem ovdje", primila ih je Obalna straža.

Pogledajte video

Vitez tame, Batman (2008.)

Iako se ovaj nastavak franšize Batmana, za koju je zaslužan redatelj Christopher Nolan povezuje sa smrću glumca Heatha Ledgera, koji je briljantno odglumio Jokera te tragično skončao nekoliko mjeseci nakon kraja snimanja - na setu je došlo do još jedne tragedije. Poginuo je kaskader Conway Wickliffe, u fatalnoj sceni naginjao se kroz prozor iz Nissana kako bi držao kameru, a automobil se zabio u drvo. Wickliffe je radio i tri godine ranije na filmu "Batman: Početak", u nesreći je zadobio teške ozljede glave.

Pogledajte video

Midnight Rider (2014.)

Tijekom snimanja drame "Midnight Rider: The Gregg Allman Story" do tragedije je došlo tijekom snimanja na lokaciji željezničke pruge - asistentica kamere Sarah Jones poginula je u naletu vlaka. Filmska ekipa je u jednom trenu čula da na tračnicama na kojima su snimali dolazi vlak te su užurbano micali sve rekvizite s pruge, no kako se vlak približio, komad krhotine nesretnu je 27-godišnju asistenticu bacio nazad na prugu, poginula je u trenu. Redatelj Randall Miller izjasnio se krivim za ubojstvo iz nehata, zbog čega je odslužio godinu dana u zatvoru, nakon čega je puštan na uvjetnu kaznu.

Pogledajte video

Resident Evil: Konačno poglavlje (2017.)

Filmska franšiza kojoj je Milla Jovovich zaštitno lice imala je ne jednu nego dvije ozbiljne nesreće tijekom snimanja 2017. Prvo je Millina dublerica Olivia Jackson teško ozlijeđena - tijekom snimanja vratolomija na motociklu izgubila je lijevu ruku. Dva mjeseca kasnije njen kolega kaskader Ricardo Cornelius poginuo je na istom setu kada je neosigurano oklopno vozilo Humvee, otklizalo i palo na njega.

Pogledajte video
Linker
11. travanj 2024 23:03