GALA PREMIJERA

Dubrovačka redateljica u devetom mjesecu trudnoće zablistala u Cannesu: Njezin film ispunio dvoranu do posljednjeg mjesta

Hrvatska obiteljska drama „Murina” premijerno je prikazana na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je filmsku ekipu predvodila dubrovačka redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, koja je na Croisette stigla sa zaobljenim trbuhom.

Premijera za novinare i distributere iz cijeloga svijeta održana je u krcatom Theatreu Croisette smještenom u luksuznom kanskom hotelu JW MARRIOTT, gdje se već godinama prikazuju filmovi iz programa 15 dana autora. Riječ je o programu koji se u organizaciji Udruženja francuskih filmskih redatelja tradicionalno održava u sklopu Filmskog festivala u Cannesu, a svoja prva predstavljanja u njemu su imali danas renomirani redatelji Jim Jarmusch, Spike Lee, Nagisa Oshima, Bigas Luna, Martin Scorsese... Upravo je ovaj posljednji, legendarni newyorški redatelj, vjerovao u viziju Antonete Alamat Kusijanović te je jedan od producenata „Murine”.

image
Ekipa drame "Murina" na predstavljanju prije premijere filma na Filmskom festivalu u Cannesu

„Murina” je obiteljska drama koja prati sukob buntovne tinejdžerice Julije, igra je mlada Dubrovčanka Gracija Filipović, i njezinog patrijarhalnog oca Ante, glumi ga Leon Lučev, koji samo pogorša posjet starog očevog prijatelja iz inozemstva, tumači ga Novozelanđanin Cliff Curtis.

Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su, uz Scorsesea, Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Film je izazvao interes stranih medija u Cannesu, pa je redateljica Alamat Kusijanović o njemu pričala za najprestižnije filmske časopise. Tako je u intervjuu za Variety progovorila o odrastanju u Dubrovniku, studiranju na prestižnom američkom sveučilištu Columbia, ali i što ju je potaknulo da snimi film o sukobu unutar patrijarhalne obitelji.

S mladom sugrađankom Gracijom Filipović, inače vrsnom plesačicom stepa i odličnom plivačicom, redateljica je već ranije surađivala - zajedno su snimile kratkometražni film “U plavetnilo”, koji je 2017. dobio posebnu nagradu žirija na Berlinskom festivalu, ali i Srce Sarajeva za najbolji film na Sarajevo Film Festivalu.

- Ona je iznimna mlada djevojka. Kada smo počeli pripremati film, bilo joj je tek petnaest godina. Zapravo smo kroz te pripreme i kroz naše prijateljstvo gradili film. Bila mi je najvažniji partner u njegovu stvaranju – istaknula je Antoneta, koja je sa svojom glumicom predstavila film u Cannesu.

Linker
14. travanj 2024 13:26