Autorica projekta "Čitaj knjigu" Alis Marić sa Sonjom Šumić na predavanju Kenana Crnkića u gradskoj knjižnici Marka Marulića
 Jakov Prkić / Hanza Media
Ponosna izdavačica

Doživjela je tipični hrvatski scenarij, no unatoč svemu nije odustala od svog sna i nije požalila

Izdavačica Sonja Šumić sa svojim poslovnim partnerom Bartulom Vlahovićem pokrenula je 'Nakladu Fragment' nakon što je doživjela tipični hrvatski scenarij, tvrtka u kojoj je radila je prodana, a uvjeti rada postali su iznimno nesigurni. Uvidjela je da bi to mogla biti druga prilika - da slijedi svoje snove.

Otkaz joj je bio prilika za 'restart' i motivacija da ostvari svoje snove, pokušavajući ih tako ostvariti i drugima. Kada su Sonja Šumić i njezin poslovni partner Bartul Vlahović pokrenuli "Nakladu Fragment" - bili su složni u nekoliko stvari - da će se uvijek morati potpuno slagati oko materijala koje će objavljivati, i da svoj posao ne pokreću da bi na njemu zaradili basnoslovni novac. Motivirala ih je velika ljubav prema knjigama, dapače, tako su se i upoznali.

Kriza koja je sve pogodila zbog koronavirusa, neminovno je ušla i u svijet izdavaštva, no ne boje se ničega, kaže Sonja Šumić u intervjuu za Gloria.hr. "Usporilo nas je i uzdrmalo, no ne i ugasilo. Stvari idu svojim tijekom, sporije i sa zakašnjenjem, ali idu, polako se kotrljamo. Radi prkos i nagon za opstankom", jasna je izdavačica iz Splita. Kada su krajem prošle godine objavili izdanje knjige "Mala Kme osvaja svijet" autorice Martine Frke Milotić, znali su da su 'uboli' hit. Knjiga se rasprodala u knjižarama diljem zemlje.

Privatni album
Sonja Šumić i Bartul Vlahović izdali su knjigu 'Mala Kme osvaja svijet' novinarke i blogerice Martine Frke Milotić, koja je postala pravi hit među publikom.

Ostala bez sigurnih prihoda pa prelomila: "Na kraju sam spontano odlučila - dosta je, ne želim to više, nesretna sam i to se odražava na sve sfere mog života"

I kod te, i kod ostalih knjiga Bartul Vlahović i Sonja Šumić su suglasni. "Bitno je naglasiti da knjige izdajemo u sklopu naše naklade samo ako je to konsenzusna odluka, odnosno ako se rukopis sviđa i Bartulu i meni. Ako se jednom od nas ne svidi, nećemo ga ni izdavati".

Privatni album
Book club "Hoću knjigu - Split" spojio je entuzijaste Sonju Šumić i Bartula Vlahovića pa su se sprijateljili i odlučili zajedno pokrenuti malu izdavačku kuću.

Sonja je svoje snove o izdavaštvu odlučila sanjati nakon što je doživjela tipični hrvatski scenarij. Ostala je bez posla koji je 14 godina odrađivala, radeći u računovodstvu jedne tvrtke. Vlasnik je, kaže, tvrtku prodao, a novi poslodavac ponudio je nesigurne uvjete nakon kojih je prelomila. "Dotada me rad od 8 - 10 sati dnevno već koštao kako fizički, jer su stigli problemi s kralježnicom, tako i psihički - jer nisu uvijek bili željeni uvjeti i atmosfera rada. Radilo se puno, bilo je iznimno stresno, ali se moralo izdržati zbog životnih potreba i djece. Na kraju sam spontano odlučila - dosta je, ne želim to više, nesretna sam i to se odražava na sve sfere mog života. U tom trenutku više nisam imala što izgubiti. Rekla sam sebi da ću se odmaknuti od svega, odmoriti se, a onda pokušati nešto. To nešto bila je 'Naklada Fragment'", prisjeća se Sonja početaka.

Vuče te tvoja ideja i realizacija, cijeli duh ti je u tome.

Svaki dan nosi nove izazove, no uza sve su i ona i kolega Bartul Vlahović sretni i ispunjeni zbog posla koji su pokrenuli. Upoznali su se u book clubu "Hoću knjigu - Split" , a ubrzo sprijateljili i dogovorili da bi ideje koje dijele morali realizirati. Oboje su ekonomisti pa su svjesni tržišta, no knjige su, ponavlja Sonja, ljubav koja pobjeđuje sve.

Split, 230919.
Gradska knjiznica Marka Marulica.
Pisac Miro Morovic promovirao je roman Djeca slijepog kovaca.
Na fotografiji: promotori i autor na promociji.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / Hanza Media
Miro Morović na promociji knjige 'Djeca slijepog kovača' u izdanju naklade Fragment

Kada je odlučila promijeniti životni put, nastojala je ne slušati sve one koji su joj govorili da nema šanse da će im ideja uspjeti. "Nisam se bojala promjene, bile su to faze kada više nisam imala što izgubiti u ovoj našoj svakodnevici u Hrvatskoj, osim možda iseliti se kao mnogi naši sugrađani. Ali, proradila je želja da radim nešto što volim, a kada ste u ovakvoj poziciji mora se puno toga žrtvovati za ovakve ideje i planove. Uz poslovnog partnera, tu je i moj suprug, koji je od prvog dana bezuvjetna podrška, iako je svjestan svih rizika i teškoća. Tu su i djeca koja su mi inspiracija i snaga da idemo dalje".

Bolje i manje novca - s mirom u srcu i srećom u očima, nego s više, a u stresu i nezadovoljstvu.

Shvatila je na svom primjeru, priča Sonja, da u novcima nije sreća niti su jedino na što treba obraćati pažnju kada biramo posao kojim ćemo se baviti. "Zaista, nakon dugih godina, radeći ono što nisam istinski voljela, sada sam u drugi plan sam stavila novce. Jesu nam potrebni i nužni za život, ali bolje i manje - s mirom u srcu i srećom u očima, nego više, a u stresu i nezadovoljstvu", jasna je mama dvoje djece.

Split, 230919.
Gradska knjiznica Marka Marulica.
Pisac Miro Morovic promovirao je roman Djeca slijepog kovaca.
Na fotografiji: Izdavaci naklade Fragment.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / Hanza Media
Bartul i Sonja ne boje se stanja na tržištu niti krize, smatraju da strasti za knjigom u Hrvatskoj itekako ima, a bit će je još i više.

Knjige su naša riznica, naša ostavština budućim generacijama i nešto sveto što je postojalo i bilježilo i čuvalo priče, podatke i znanje i prije nas, a tako će i poslije nas.

Svoju djecu uči ljubavi prema knjigama, a ona sama pamti se kao djevojčica koja je oduvijek u njima tražila bijeg od realnosti i izazova pred koje ju je život postavio. "Iz njih sam puno naučila, putovala gdje možda nikad neću, nalazila ogromnu inspiraciju, zahvaljujući knjigama upoznala prekrasne ljude preko našeg Book cluba.. Sretni smo što je u Hrvatskoj knjiga opet u fokusu, iznimno smo sretni zbog toga što je naša misija između ostaloga, i našim djelovanjem štititi knjigu od zaborava. Ostavština svih nas budućim generacijama. Ali nije dovoljno samo ostaviti knjige nego i prenositi ljubav prema čitanju, pogotovo djeci, još od malih nogu. Stanje na tržištu bi moglo biti bolje po više parametara, ali neke stvari se mijenjaju iz godine u godinu i dugoročno kroz nekih 10 godina će se te stvari i vidjeti", optimistična je ova vesela Dalmatinka.

Privatni album
Sonja Šumić odlučila je slijediti svoju strast nakon 15 godina rada u računovodstvu.

Ženama koje se trenutno možda nalaze između dva životna puta, savjetuje Sonja da eliminiraju strahove i slušaju svoje srce. "Jako je puno žrtvovanja i rada, nije uvijek sve sjajno, ima jako puno padova i uspona, ali kad se jednom ostvare ciljevi i snovi o kojima ste dugo maštali, to je sreća neopisiva, ponos i zadovoljstvo. Naoružajte se strpljenjem, snagom i voljom za uspjehom i nikada ne odustajte od onog što volite", zaključila je izdavačica.

Preporuka za čitanje Sonje Šumić i Bartola Vlahovića:

  • Stieg Larsson - Trilogija 'Millenium'
  • Marija Jurić Zagorka - 'Grička vještica'
  • Katherine Arden - Trilogija 'Zimska noć'
  • Daniella Kordić - 'Narcis i Ruža'
  • Zoran Žmirić - 'Pacijent iz sobe 19'
  • Lea Brezar - 'Superjunakinje'
  • Tina Turner - 'Moja ljubavna priča'
  • Desmond M. Tutu - 'Knjiga opraštanja'
  • Karl Ove Knausgård - Moja borba
  • Darko Cvijetić - Schindlerov lift
  • Fredrik Backman - Bilo što iz opusa

Čitajte i:

Hygge na lički način: Mnogi su bili skeptični, no nije se dala spriječiti u odluci da promijeni život

Ingrid Divković: Autorica knjiga za samopomoć dokazuje da je moguće živjeti od pisanja

Nevjerojatna dosjetka Zagrepčanke: S veseljem odlazim u Remetinečki zatvor

'Ženska priča' - Influenceri o hejterima na Instagramu: ''Opcija 'block' je pola zdravlja''

Alis Marić iskreno: 'Otkako sam izašla iz menopauze, osjećam se fantastično!'

Linker
18. travanj 2024 23:26