U čast velikom dobrotvoru

Dirljiva posveta partneru: Zagrebački pijanist i njegov suprug spasili su Hrvatski glazbeni zavod

Pijanist Samir Nikočević govori o životu u Americi koji je izgradio s prerano preminulim umjetnikom Charlesom C. Taylorom te o emotivnom koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, za čiju su obnovu nakon zagrebačkog potresa obojica donirali novac.

Najdraži gost na koncertu “Mar­tina Filjak & fri­ends sviraju za HGZ”, posljednjem prije zatvaranja najstarije zagrebačke koncertne zgrade zbog cjelovite obnove, bio je pijanist i menadžer Samir Nikočević (43). Zagrepčanin koji je prije više od dva desetljeća - nakon studija klavira na Muzičkoj akademiji - otišao u Sjedinjene Ame­ri­čke Države, posebno je vezan za Hrvatski glazbeni zavod. Osim financijske pomoći za hitnu sanaciju zgrade nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020., Nikočević i njegov suprug Charles C.Taylor - koji je preminuo početkom godine - donirali su i za kompleksnu obnovu koncertnog klavira Steinway&Sons. Zato su HGZ i izvođači održali dobrotvorni koncert u spomen na Taylora, američkog umjetnika i vlasnika tvrtke za dizajn interijera. To je bio i glavni razlog nastupa posebne gošće iz inozemstva, princeze Caroline Haffner, inače potomkinje napuljskoga kralja Joachima Murata i Na­­pole­onove sestre Caroline Bonaparte.

image

Kao nekadašnji student zagrebačke Muzičke akademije Samir je osobito vezan uz Hrvatski glazbeni zavod.

TOMISLAV KRISTO/CROPIX

- Caroline i njezinog supruga upoznao sam preko Charlesa. Zajedno smo išli na koncerte i razna društvena događanja diljem svijeta. Družili smo se u njihovom stanu u Parizu, pa u Veneciji, u Gstaadu u Švicarskoj gdje je Caroline 2013. osnovala novogodišnji festival klasične glazbe... Oni su nas često posjećivali u našem domu u New Yorku, a još češće u našoj kući u Savanni gdje smo se prije sedam godina preselili iz Connecticuta - priča Samir Nikočević, dodajući da su jedan od razloga za preseljenje bile oštre zime na sjeveru. New York im je, zbog posla bio jedna baza, no htjeli su neki grad na jugu gdje sve, od trgovine do ljekarne ili kemijske čistionice mogu obaviti pješice. Charles je tamo puno puta bio poslovno, a Samir je jednom prilikom pošao s njim kako bi pogledao i grad i kuću koja se prodavala u samom središtu. Čim su je vidjeli, znali su da su pronašli svoj novi dom.

Prava oaza

- To je kuća na četiri etaže, sa četiri spavaće sobe i četiri kupaonice, površine 500 kvadrata. Ja sam uredio veliki stražnji vrt, u kojem je Charles volio slikati. Naša je kuća jedna od četiri rezidencije u nizu koje zajedno čine zaštićeni stambeni blok Marshall Row. Sagradila ih je 1850. poslovna žena Mary Marshall - kaže Nikočević.

image

Samirov preminuli, 12 godina stariji suprug u kući je imao atelijer.

PRIVATNI ALBUM

- Sačuvali smo izvorni izgled pa je raspored prostorija ostao isti. Stropovi su vrlo visoki, s kata na kat vode čak 23 stepenice. Prijašnji vlasnik je ugradio lift, što se pokazalo vrlo korisnim. Charles je, naime, jednom slomio gležanj i da nije bilo lifta, bio bi samo u prizemlju. A tolike stepenice su super za kondiciju pa nam nije trebala teretana – priča glazbenik, koji se oduševio iznimno bogatim kulturnim životom grada. Tamo se, naime, održavaju velike izložbe, poznati i posjećeni filmski i muzički festivali, od jazza do klasike, a na koncerte tamošnje filharmonije dolaze ljubitelji klasične glazbe iz cijele Amerike. Partneri koji su se vjenčali 2015. brzo su se uklopili u kulturnu scenu Savanne.

Čitajte i: Posljednji koncert prije obnove Hrvatskog glazbenog zavoda: Martina Filjak i prijatelji nastupili pred punom dvoranom

Charles, koji je bio i asistent na likovnoj akademiji, po­­ma­gao je u organizaciji izložbi u gradskim ga­lerijama, a posebno se brinuo o štićenicima tamošnjeg Centra za slijepe i slabovidne osobe, i to donacijama i osobnim radom. Nikočević je postao potpredsjednik odbora Filharmonijskog orkestra, puno je nastupao, organizirao gostovanja glazbenika iz cijelog svijeta, a kao “tihi investitor”, financirao je osnivanje “Arabella Arts”, menadžerske agencije za klasičnu glazbu i glazbenike u kojoj se danas brinu o karijerama i nastupima 42 skladatelja, dirigenta i izvođača po SAD-u i Europi.

image

Kuća je izgrađena sredinom 19. stoljeća, a njen interijer kombinacija je modernog i tradicionalnog stila.

JEREMIAH HULL

- Kuća nam je uvijek bila puna prijatelja iz svijeta umjetnosti. Meni je najdraži dnevni boravak, koji gleda na južnu stranu, a ispred golemih prozora su tri magnolije koje filtriraju sunčeve zrake pa je svjetlost uistinu posebna. Obojica smo kuhali, ja sam svakodnevno vježbao za klavirom, Charles bi slikao ulja na platnu u svom studiju... I ta kuća i taj grad u kojem, iako je velik, šećući centrom pozdravite svaku treću osobu jer ju poznajete, uistinu su posebni. Kuća je bez Charlesa prazna, tužna, a opet, u svakom je kutku on jer je s velikom ljubavlju uredio svaki pedalj interijera. I zato je ne mislim prodavati – kaže Samir Nikočević, dodajući da se i danas nasmije kad se sjeti njihovog prvog jutra u kući. Naime, povijesna jezgra i gradska fontana koja je u blizini, nezaobilazno su mjesto svih turističkih obilazaka. Tada to još nisu znali i kad su vidjeli mnoštvo ljudi okupljenih ispred njihova prozora, ostali su zgranuti.

Naša je kuća uvijek bila puna prijatelja iz svijeta umjetnosti, obojica smo kuhali, ja sam svakodnevno svirao, a charles slikao u svom studiju...

image

Ogledalo s pozlaćenim okvirom kupljeno je u antikvarijatu Habersham Antiques.

JEREMIAH HULL

Svaka prostorija ima priču

- Prvo sam pomislio da kuća gori, negdje na vrhu - kaže Nikočević, dodajući da su potom stavili rolete na prozore koji sežu od poda do stropa. I one su bile u južnjačkom stilu, tako da je kuća bila i ostala tradicionalni južnjački dom. Salon je pun antikviteta, kupljenih u New Yorku i diljem svijeta, a dio su njihova obiteljska nasljeđa. Tako je uz engleski porculan za jelo i set Tiffany posuđa, koji je Charlesova baka dobila kao vjenčani dar 1930. On je pak smješten u antiknom ormaru koji je Nikočević naslijedio od svoje bake. Svaka prostorija ima svoju priču, poput spavaće sobe na trećoj etaži koja je namijenjena gostima, ili pak njihove spavaonice na četvrtom katu kojom dominira antikni krevet s baldahinom, a zidovi su obloženi tapetama Brunschwig&Fils.

image

Njihov dom krasile su posebno naručene tapete u južnjačkom duhu.

JEREMIAH HULL

- Charles je imao vrlo istančan ukus. Čim bi ušao u prostor, znao je točno što želi i gdje će to što želi pronaći. Naši su gosti uživali, a Caroline Haffner satima bi razgovarala s Charlesom oko detalja za svoj pariški ili neki drugi dom. I kupila bi točno ono što joj je rekao. Nakon ovog koncerta i posjeta Zagrebu, koji je moj Charles također jako volio, s njima ću provesti nekoliko dana u njihovu domu u Veneciji, potom idemo u Firenzu i Rim, a ja se onda vraćam u Savannu - kaže Samir Nikočević, priznajući da su ovaj koncert i susret s rodnim gradom bez Charlesa bili suviše emotivni za njega.

No zahvaljujući prijateljima koji su obožavali Charlesa, lakše je podnio tugu što njegov suprug nije čuo obnovljeni Steinway u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.

image

Zahvaljujući blagoj klimi Charles i Samir puno su vremena provodili u vrtu kuće sa svojim ljubimcem.

PRIVATNI ALBUM
Linker
15. travanj 2024 08:48