Ljubav na prvi pogled

Desetljeće uzajamne čežnje: Nikola Pilić i Mija Adamović otkrivaju recept za dug i sretan brak

Teniska legenda proslavio je 50 godina braka sa suprugom, u koju je jednako zaljubljen kao i kad mu je rekla ‘da’, a potvrdila je to triput i na tri jezika, u nazočnosti svjetske elite, među kojom su bili Richard Burton i Elizabeth Taylor.

Mi smo dokaz da postoje i ljubav na prvi pogled, i ljubav za cijeli život, kaže teniska legenda Nikola Pilić (82) koji je pet desetljeća sretnog braka s glumicom Mijom (80) proslavio u Opatiji, gdje žive posljednjih šest godina. Samouki ljevoruki tenisač svjetsku je slavu prvo stekao kao igrač, a potom kao trener najuspješnijih tenisača, poput Borisa Beckera, Michaela Sticha i Novaka Đokovića te Davis Cup reprezentacija Hrvatske, Njemačke i Srbije.

A glumica Mija Adamović osvojila je srca gledatelja ulogama u kazalištu u rodnom Novom Sadu, kultnom beogradskom Ateljeu 212 te televizijskim serijama i filmovima.

Nije mu izlazila iz glave

Ljubav na prvi pogled desila se u rujnu 1959., na korzu u Novom Sadu. Njoj je bilo 17, a njemu 19 godina. Tog je dana nakon škole s prijateljicama izašla u šetnju, a Nikola se došao upisati u Višu upravnu školu - jer nije bio primljen na zagrebački Pravni fakultet.

image
Četvrti igrač svijeta 1967.
CROPIX

- U Splitu sam završio brodogradnju i želio upisati pravo u Zagrebu. I dok sam čekao da se razrješi ta situacija, stigao je poziv jednog uglednika iz svijeta tenisa da dođem u Novi Sad, gdje će mi dati stipendiju pa ću moći i studirati i igrati tenis. Prihvatio sam, i to je mi je bila najbolja odluka u životu. Kad sam ugledao moju Miju... Iako, unatoč osjećajima, nisam reagirao odmah. Tada sam samo želio biti tenisač i najmanje su me zanimale cure. No, Mija mi nije izlazila iz glave. Ubrzo sam krenuo s tenisačem Borom Jovanovićem u Australiju, turniri su me vodili svuda po svijetu, upoznavao sam druge djevojke, no pred očima mi je uvijek bila samo Mija - govori Nikola Pilić, koji je 1967. bio četvrti igrač svijeta.

- Kad sam ugledala Nikolu, onako lijepog, visokog i blago riđokosog, bio je to grom! Potres. Znala sam da je to - to. Tako je i danas - kaže Mija Pilić, dodajući da nakon što ih je prijatelj upoznao, sve je ostalo na slučajnim susretima. Sve do kraja 1969., kad su postali par.

Opet su se slučajno sreli na ulici, i on ju je pozvao na doček Nove godine u Zagreb. Otada su zajedno. On je i dalje putovao na turnire, ona je glumila, a živjeli su za zajedničke trenutke u Splitu, gdje je odrastao i gdje su bili njegovi roditelji, ili u Novom Sadu i Beogradu.

Čitajte i: Roger Federer: Čarobnjak s reketom koji zarađuje više od najpoznatijih sportaša i u godini kada ne igra

Triput rekli 'da'

A vjenčanje, koje je ionako bilo samo pitanje slobodnog vremena zbog posla, požurila je njihova kći Danijela koja je za koji mjesec trebala doći na svijet.

image
Nakon dugog života u Münchenu, Splićanin i Novosađanka prije šest godina doselili su se u Opatiju.
CROPIX

- Vjenčali smo se 26. srpnja 1971. u Londonu, u tadašnjoj jugoslavenskoj ambasadi. Na velikom slavlju koje su snimali fotografi svjetskih agencija i o kojem se još mjesecima pričalo, bilo je i prvih pedeset tenisača svijeta. Bio je to party za pamćenje, iako ni Mija ni ja ne robujemo običajima da slavimo važne datume. Nama je slavlje svaki dan, kad se probudimo jedno pokraj drugog - kaže Nikola Pilić, dodajući da su se, nakon građanskog vjenčanja obavljenog na našem jeziku, u sljedećih tjedan dana na vječnu ljubav zavjetovali još dvaput.

- Moj Nikola je vjernik i bilo mu je važno da svećenik blagoslovi naš brak pa su nam prijatelji dogovorili termin u jednoj londonskoj katoličkoj crkvi. Kad je zatražio vjenčani list, svećenik je objasnio da to nije bilo “službeno” jer smo po tadašnjim crkvenim zakonima trebali boraviti u Londonu, odnosno u Engleskoj, 21 dan, a mi smo bili 16 dana. “To smo vam priredili obred za vašu dušu”, rekao je znajući tko su Nikola i njegovi prijatelji - prisjeća se Mija Pilić, dodajući da su potom otputovali na teniski turnir u Gstaad u švicarskim Alpama, poznat po elitnom skijaškom turizmu, a danas i kao sjedište istoimenog ATP i WTA teniskog turnira.

- U tamošnjoj crkvici u 10 sati ujutro prijatelji su nam organizirali treće vjenčanje. Svećenik se žurio, govorio je na francuskom i onda upitao uzimam li ja, Nikola Adamović Miju Pilić... Mija se počela smijati čuvši da je meni prišio njezino djevojačko prezime, a ja sam je stisnuo za ruku i promrmljao: “Muči, morat ćemo i četvrti put na vjenčanje!” I tako smo se vjenčali i na francuskom, svećenik se ispravio i dobili smo crkvenu potvrdu - sjeća se tenisač.

Direktor luksuznog hotela Palace organizirao im je champagne party na terasi, a među čestitarima su bili i holivudski glumci Elizabeth Taylor i Richard Burton. Slavni par odsjeo je u istom hotelu, a kako je Nikola Pilić već tada bio teniska zvijezda, došli su im osobno poželjeti sreću u braku.

image
Prije petnaestak godina trenirao je Jelenu Dokić i Novaka Đokovića.
FOTOGRAFIJE: CROPIX CROPIX

Zlatni pir

I doista je bio sretan i ispunjen. Nakon kćeri Danijele (50), koja je završila dva fakulteta, piše za razne svjetske magazine i ima blog, dobili su i sina Niku (46), diplomiranog arhitekta koji je projektiranje zamijenio financijskim savjetovanjem velikih svjetskih korporacija i banaka.

A prije devet godina postali su baka i djed - Niko i supruga dobili su blizanke. I Danijela i Niko žive u Münchenu, gdje su njihovi roditelji proveli 35 godina. A kako je München tek pet sati vožnje automobilom udaljen od Opatije, svako su malo na moru kod roditelja. Zbog poslova puno putuju pa se na večeri u povodu zlatnog pira u opatijskom restoranu Roko roditeljima pridružila samo Danijela.

Mija Pilić zbog suprugove je karijere napustila glumu i kazalište. Iako je tu odluku donijela srcem, a ne razumom, nikad zbog nje nije požalila.

- Dobra sam glumica i ta mi je kreativnost isprva nedostajala. No, znala sam da s kazalištem bez Nikole neću biti sretna, a s Nikolom bez kazališta hoću. A svima bi nam trebao biti cilj da budemo sretni, stalno - smatra Mija.

Čitajte i: Novak Đoković ispisao povijest! Za pobjedu zaslužna je i njegova Jelena, podržavala ga i kad su mu svi okrenuli leđa

Najljepši dar za rođendan

Kako izbjegavaju slavlja, nisu posebno obilježili ni Nikolin nedavni 82. rođendan. Mobitel mu je zvonio cijeli dan, čestitke su stizale iz cijelog svijeta, a supruga mu je darovala Eau Sauvage, Diorov parfem iz 1966., koji je počeo koristiti kao 30-godišnjak.

No, zato dobro pamti proslavu 50. rođendana u Münchenu, gdje je imao Tenisku akademiju koju su polazili danas najbolji tenisači. Među brojnim uzvanicima bio je i legendarni Đorđe Balašević, od kojeg je, kaže, dobio najljepši dar - pjesmu napisanu tog dana.

- Naslov je “Do 50 godina prvi set, a posle 50 godina drugi set”. Mija i ja živimo naš drugi set. Ti su mi stihovi stalno u glavi, a jedan glasi: “Kao stara poznata vina samo pravi momci se održe”... Đorđe je znao za moj trnovit put do zvijezda i u tri je riječi znao opisati pola života - govori Nikola, dodajući da Balaševićeva pjesma i danas stoji na zidu u jednoj od kućica za trenere.

image
Nikola Pilić već 50 godina koristi isti parfem - Dior Eau Sauvage, koji mu je supruga darovala i za nedavni 82. rođendan.
CROPIX

- Nikola je kao trener davao najviše od sebe. Čak je i mene naučio igrati tenis, a ja sam potpuno netalentirana za taj sport. Za svaki sport zapravo, čak sam u gimnaziji bila oslobođena tjelesnog odgoja. Ali, Nikola je uspio sa mnom! Tako da sam neke osobe, koje su se hvalile svojim teniskim umijećem, pobjeđivala bez problema - otkriva Mija Pilić, dodajući da je u Opatiji promijenila životne navike.

Iz njihovog stana od 100 četvornih metara, iz kojeg se niz 90 stepenica spuštaju do mora, tri puta tjedno odlazi na gimnastiku u Thalassotherapiju, a Nikola pak svakodnevno odlazi u dvoranu koju je izgradio i četiri sata dnevno igra tenis, trenirajući mlade tenisače.

Čitajte i: Nitko nikad kao Goran Ivanišević: Wimbledon je osvojio u istim čarapama, a pomoću Slavice Ecclestone vratio se u Split

Nedjeljom ujutro ide u crkvu pa tada tenis igra kraće, uglavnom poslije podne. Oboje ustaju rano, a Mija svakodnevno kuha i posprema.

- Nikada nisam imala kućnu pomoćnicu. Volim kuhati, spremati, ništa mi nije teško. Otac me naučio da svatko mora zaraditi svoj komad kruha i toga se držim cijeli život - govori Mija Pilić, dok je Nikolu vodila očeva rečenica: “Budi pošten i ne brini se”.

- U početku sam igrao nogomet, bio sam godinu dana u Hajdukovim Tićima, ali kad sam s 13 godina ugledao tenisko igralište, primio stari reket u ruke i odigrao prvi meč, znao sam da je to moj životni put - kaže Nikola Pilić, dodajući da mu je, uz sve što je ostvario u bijelom sportu, najvažnije da ima uspješnu, zdravu i sretnu djecu te svoju Miju.

- Svatko od nas ima svoju polovicu i kad se na­­đu, to je ljubav koja vam daje krila i u privatnom životu i u poslu. Brak je razumijevanje, podrška, smijeh, a ne ljutnja. Pokažite osjećaje. Primite partnera za ruku, pomilujte ga, poljubite... Jed­­nako je važno pomisliš li na partnera 80 puta na dan ili jednom. Ukratko, dom treba odzvanjati smijehom, a ne svađom - otkrivaju Mija i Nikola Pilić, koji su pronašli svoj recept za sretan brak i drugi set kojem se ne nazire kraj.

Linker
22. travanj 2024 19:32