ODLAZAK U LEGENDU

Deset godina bez Whitney Houston: Bila je najljepši glas, a život su joj obilježile tragedije, suze i ovisnosti

Proslavila se kao model 80-tih godina prošlog stoljeća i prva je Afroamerikanka koja je dobila naslovnicu teen časopisa Seventeen, no svima će nam u pamćenju zauvijek ostati kao žena božanstvenog glasa...

SLUČAJNA SMRT

Dva dana prije tragičnog događaja na probi za uvodni party uoči dodjele glazbenih nagrada Grammy, koji je održan 9. veljače u hotelu Beverly Hilton na Beverly Hillsu, tvrde svjedoci, tog događaja ponašala se neuravnoteženo i rastrojeno. Iste večeri pridružila se kolegici Kelly Price na pozornici za vrijeme njezinog nastupa u Hollywoodu i otpjevala pjesmu "Jesus Loves Me" (Isus me voli). Dva dana kasnije u 15,55 sati liječnici su je proglasili klinički mrtvom, nakon što je njezino tijelo u besvjesnom stanju pronađeno u hotelskom apartmanu. Uzrok smrti je utvrđen obdukcijom, a u službenom priopćenju nadležnog ureda losanđeleške policije naveden je srčani udar pod utjecajem kokaina. Detaljan toskikološki nalaz u njezinom je tijelu utvrdio i prisutnost kanabisa, te lijekova Benadryla, Xanaxa i Flexerila, a tragičan događaj pripisan je - slučajnosti.

image

Obožavatelji su je ispratili cvijećem, balonima i dirljivim porukama

DAN CALLISTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

ČETVEROSATNA KOMEMORACIJA

Komemoracija Whitney Houston održana je u baptističkoj crkvi New Hope u Newarku u New Jerseyju: umjesto predviđena dva sata trajala je - četiri, a njezine omiljene pjesme uz ostale otpjevali su Stevie Wonder ("Ribbon in the Sky" i "Love's in Need of Love Today"), Alicia Keys ("Send Me an Angel"), Kim Burrell ("A Change Is Gonna Come"), CeCe Winans ("Don't Cry" i "Jesus Loves Me"), R. Kelly ("I Look to You")..., a govore sjećanja održali su producent Clive Davis, glumac i redatelj Kevin Costner, pjevačica Dionne Warwick, Ray Watson, Whitneyin tjelohranitelj..., a pjevačica Aretha Franklin iako najavljena na kraju se ispričala.

image

S Lizom Minnelli i Michaelom Jacksonom 1987.

JOHN BARRETT/PHOTOLINK/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Holivudska diva, Hitchcockova muza i modna ikona koja živi u kući s lavovima i tigrovima slavi 92. rođendan

POSLJEDNJE POČIVALIŠTE UZ OCA I KĆER

Whitney Houston pokopana je na groblju Fairview u Westfiledu u New Jerseyju, uz svog oca Johna Russella Houstona, koji je preminuo 2003. Sprovodu je nazočio i njezin bivši suprug, 52-godišnji američki reper Bobby Brown koji je Fairview napustio ubrzo nakon početka službe. Tri godina kasnije uz majku i djeda pokopana je Whitneyina jedinica Bobbi Kristina Brown, koja je kao 22-godišnjakinja u nesvjesnom stanju pronađena u kadi svog doma. Preminula je od posljedica lobarne pneumonije, teške upale pluća koja joj je zahvatila cijeli režanj, nakon što je pola godine bila u komi, a medicinski nalazi potvrdili su prisutnost marihuane, derivata kokaina i raznih lijekova u njezinu tijelu.

image

S kćerkicom Bobbi Kristinom Brown 1993.

EUGENE ADEBARI/SHUTTERSTOCK

DIJETE NEW JERSEYJA

Whitney Elizabeth Houston rođena je 9. kolovoza 1963. u obitelji gradskog službenika Johna Russella Houstona Jr., bivšeg pripadnika Američke vojske i pjevačice gospela Emily "Cissy" Drinkard Houston. Po majčinoj strani njezine su sestrične pjevačice Dionne Warwick i Dee Dee Warwick, krsna kuma joj je bila pjevačica Darlene Love, a počasna kuma Aretha Franklin, koju je upoznala kao djevojčica kad ju je majka povela sa sobom u njezin studio. Whitneyin stariji bratk Michael je također glazbenik, baš kao i stariji polubrat Gary Garland.

image

Whitney Houston odrasla je u New Jerseyju

SHUTTERSTOCK

NOVA NADA I SLATKE INSPIRACIJE

Prva učiteljica glazbe bila joj je majka, prve solističke nastupe odradila je u gospel zboru baptističke crkve New Hope u Newarku, gdje je naučila svirati klavir, a prva pjesma koju je otpjevala bila je "Guide Me, O Thou Great Jehovah". Nastupala je i s majčinim vokalnim sastavom Sweet Inspiration, čije su članice bile prateći vokali mnogim glazbenicima, uključujući i kralja rock'n'rolla Elvisa Presleyja. Prvu studijsku pjesmu snimila je kao 14-godišnjakinja: bila je prateći vokal u pjesmi "Life Is a Party" Michaela Zagera.

image

Whitney Houston bila je članica gospel zbora baptističke crkve

DAVID LEE/TOUCHSTONE/KOBAL/SHUTTERSTOCK

PRONAĐENA SESTRA

U srednjoj katoličkoj školi Mount Saint Dominic Academy sprijateljila se s kolegicom Robyn Crawford, koja joj je postala najbolja prijateljica, cimerica i asistentica. Whitney Houston opisala ju je kao "sestru koju je sama pronašla". Crawford je 2019. izjavila da je njihov odnos na početku uključivao i seks, ali je Houston to prekinula u strahu od reakcije okoline.

image

Prvi londonski nastup 1983.

SHUTTERSTOCK

NA MODNOJ PISTI

Proslavila se kao model 80-tih godina prošlog stoljeća i prva je Afroamerikanka koja je dobila naslovnicu teen časopisa Seventeen. Njezini editorijali redovito su objavljivani u časopisima Glamour, Cosmopolitan i Young Miss, a bila je i zaštitno lice bezalkoholnog pića Canada Dry. Publiku je privlačila svojim izgledom djevojke iz susjedstva i širokim osmjehom koji je ulijevao povjerenje.

image

Prvi album objavila je 1985.

GUNTER W KIENITZ/SHUTTERSTOCK

DEBITANTSKI ALBUM NA VALENTINOVO

Debitantski album "Whitney Houston" s deset pjesama u trajanju od 46,54 minute objavila je na Valentinovo 1985. Njegova prodaja se zakotrljala tokom ljeta iste godine, a obilježila je 1986. s tri singla na prvom mjestu Billboardove liste: "Saving All My Love for You", "How Will I Know" i "Greatest Love of All"​. Prodan je u ukupnoj nakladi od 22 milijuna primjeraka, a zahvaljujući njemu nominirana je za šest diskografskih nagrada Grammy. Zahvaljujući uspjehu albuma 1986. održala je prvu svjetsku turneju s 53 koncerta na četiri kontinenta - od toga šest u europskim zemljama.

image

Whitney Houston i Kevin Costner zvijezde su romantičnog trilera 'Tjelesni čuvar' iz 1992.

WARNER BROS/REGENCY/CANAL +/KOBAL/SHUTTERSTOCK

FILMSKI BODYGUARD

Objavila je sedam studijskih albuma i snimila pet igranih filmova. Najpoznatiji naslov široj javnosti je "The Bodyguard" (Tjelesni čuvar) iz 1992., romantični triler, u kojem joj je partner bio proslavljeni oskarovac Kevin Costner. Sa zaradom od 411 milijuna dolara na blagajnama u povijest kinematografije se upisao kao drugo najuspješnije komercijalno ostvarenje godine, a originalne pjesme "Run to You" i "I Have Nothing" bile su nominirane za Akademijinu filmsku nagradu. Filmski soundrack s nakladom od 45 milijuna primjeraka postao je najprodavaniji album ženske izvođačice svih vremena.

image

Whitney Houston i Randall Cunningham na odmoru u Antigvi 1991.

Y BOSSETTE/SHUTTERSTOCK

SVI NJEZINI MUŠKARCI

Osamdesetih je bila u vezama s glazbenikom Jermaineom Jacksonom, bratom Michela Jacksona, sportašem Randallom Cunninghamom, zvijezdom američkog nogometa, te glumcem Eddiejem Murphyjem. Repera Bobbyja Browna, najvažnijeg muškarca u svom životu upoznala je 1989. na dodjeli nagrada Soul Train Music Awards. Vjenčali su se u srpnju 1992., a u ožujku iduće godine rođena je njihova kći Bobbi Kristina Brown. Karizmatični glazbenik često je upadao u probleme sa zakonom pa je osuđivan zbog vožnje pod utjecajem alkohola, posjedovanja droge, obiteljskog nasilja i tučnjave, dok je nju pratila slika dobre djevojke iz susjedstva.

image

Na dodjeli Billboardovih glazbenih nagrada sa suprugom Bobbyjem Brownom

RANDY BAUER/SHUTTERSTOCK

PUT DO DNA

Potrkaj devedesetih to se promijenilo: Whitney je počela kasniti na intervjue, snimanja i probe, od danas do sutr je otkazivala koncerte i nastupe, a naglo je počela gubiti na kilaži. Na Havajima su joj carinici pronašli pola kilograma marihuane u torbi, a najviše ju je pogodio odlazak asistentice Robyn Crawford koja je u svibnju 2000. dala otkaz. Usprkos toma u kolovozu 2001. potpisala je jedan od najvećih ugovora u povijesti diskografije: za šest albuma za diskografsku kuću Arista/BMG trebalo joj je biti isplaćeno fiksnih sto milijuna dolara plus tantijemi od prodaje.

image

Jedna od posljednjih fotografija s kćeri Bobbi Kristinom 2011.

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Povratak u osamdesete! bilo je nestašica, ali smo se zabavljali uz Dinastiju, walkman, skupljanje znački i salveta

RAZLAZ S BOBBYJEM I VELIKI POVRATAK

Nakon brojnih kontraverzi, skandala i glasina činilo se da je napokon došla k sebi nakon rastave s Bobbyjem Brownom. Brakorazvodna parnica je okončana 24. travnja 2007., a Whitney je dobila isključivo skrbništvo nad kćeri Bobbi Kristinom.

image

Televizijski intervju desetljeća s Oprah WInfrey 2009.

PLANET PHOTOS/PLANET/PROFIMEDIA

INTERVJU DESETLJEĆA

Intervju Whitney Houston u showu Oprah Winfrey u rujnu 2009. proglašen je televizijskim događajem desetljeća u Americi. U njemu je detaljno opisala svoju ovisnost o drogama i razmjere problema koji su je gotovo uništili - od svakodnevne konzumacije marihuane i kokaina do cracka s bivšim suprugom, koji ju je pritom psihički i fizički zlostavljao. Oprah Winfrey je tada pred kamerom priznala da, premda je već neko vrijeme čista, i dalje žudi za drogom, ali se uspijeva suzdržati. No, droga je bila jača od nje, pa se u svibnju 2011. ponovno prijavila na odvikavanje zbog ovisnosti o drogi i alkoholu kako je napisala u prijavi. Protiv sebe očito nije mogla, a sedam mjeseci kasnije 49-godišnja Whitney Houston je pronađena mrtva.

Linker
18. travanj 2024 07:53