Životna priča Shawna Mendesa

Dečko ‘od zlata‘! Nije mu ni 25, a već je oborio sve glazbene rekorde, zaradio milijune i došao na vrh

Čini se da je Kanada posljednjih godina rasadnik svjetskih glazbenih senzacija. Nakon Justina Biebera, svijet osvaja i mladi Shawn Mendes. Upravo stariji kolega dao mu je vjetar u leđa - a on je to jako dobro iskoristio.

Kanadska pop zvijezda Shawn Mendes (22) uskoro bi mogao nadmašiti sunarodnjaka Justina Biebera, čiji ga je primjer ohrabrio da se izbori za svoje mjesto u zabavljačkoj industriji. Dokazuje to titula najmlađeg (muškog) glazbenika na vrhu Billboardove ljestvice 200 najprodavanijih albuma u SAD-u sa sva četiri dosad objavljena studijska albuma a osim toga, nedavno je zauzeo i prvo mjesta te prestižne liste sa svojim posljednjim studijskim albumom, „Wonder” objavljenim 4. prosinca. Za samo desetak dana, u jeku koronakrize, njegov album je prema podacima New York Timesa prodan u 90 tisuća primjeraka, dok je skidanje s glazbenih streaming servisa dosegnulo zavidnih 47 milijuna.

image
Svjetske turneje ovaj mladić rasproda kroz par minuta.
ANDY MARTIN JR./ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

S nepunih 18 godina rasprodao većinu svjetske turneje u svega pet minuta

Zgodan, pristojan i uporan glazbenik rođen u Torontu, kojeg (za sada) ne prate kontroverze kakve se u posljednje četiri godine povezuju s Justinom Bieberom (od uhićenja zbog vožnje u pijanom stanju do bacanja jaja na susjede u prestižnom losanđeleškom naselju Beverly Park) – može se pohvaliti nevjerojatnim uspjehom, a da nije napunio ni 25. Koliko je postigao najbolje ilustrira podatak kako je u proljeće 2016., s nepunih 18 godina, većinu ulaznica za 12 koncerata u sklopu svjetske turneje "Shawn Mendes World Tour” rasprodao za pet minuta. Usporedbe radi, rock bend 'Foo Fighters' ulaznice za koncerte (ne i kompletnu svjetsku turneju) rasprodaju otprilike u isto vrijeme, za što im je trebalo 25 godina, koliko su prisutni na sceni.

image
Shawn Mendes ovim se poslom bavi od 14. godine, kada je počeo učiti svirati gitaru. Roditelji su ga podržavali, no nisu mislili da će njihov sin postati ovoliki svjetski hit.
RICH POLK/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Netflix oborio rekorde gledanosti dokumentarcem o ovog kanadskoj senzaciji

Zato ne čudi što je streaming div Netflix kanadskom glazbenom fenomenu, kako glazbeni kritičari nazivaju Shawna Mendesa, potkraj studenog ove godine posvetio dokumentarac 'In Wonder' uoči objave njegovog četvrtog albuma. Gledanost je bila astronomska, dijelom zato što je kantautor otkrio detalje svoje veze s kubansko-američkom pjevačicom Camilom Cabello (23). Snimili su zajedničke pjesmu 'I Know What You Did Last Summer' te 'Senorita', a nakon što je 2018. objavljen potonji hit, obznanili su vezu. Međutim, donedavno su se širile glasine kako je ta ljubav zapravo dogovor njihovih publicista te da među njima nikad nije zaiskrilo, a kako djevojke luduju za mladim Kanađaninom, svim srcem su vjerovale u tu priču. Međutim, Shawn Mendes je u dokumentarcu 'In Wonder' razjasnio dvojbe i potopio nade obožavateljica.

image
S djevojkom Camilom Cabello u vezi je godinama, a o njihovoj ljubavi nešto je konkretnije pričao u Netflixovom dokumentarcu.
FIA PICTURES/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Ljubav s Camilom Cabello upravo je u dokumentarcu definitivno potvrdio

- Često me, nakon što joj kažem što osjećam, pita: ”Kako to misliš?” Tada pojasnim: "Sve što sam ikada napisao, svaka pjesma je o tebi. Uvijek su bile o tebi". Da ne bi bilo zabune, dok to izgovara, u pozadini se vrti snimka njegove drage na sceni. Priznao je da mu se kubansko-američka pjevačica sviđa takva kakva jest, nesavršena, iskrena, spremna bez zadrške pokazati što osjeća i reći što misli. Ne smeta mu ni činjenica da se pjevačica već godinama se bori s anksioznošću i opsesivno-kompulzivnim poremećajem (OKP), o čemu je progovorila već nekoliko puta. Otkako je krenula na kognitivno-bihevioralne terapije, uvela meditaciju i vježbe disanja, osjeća se puno bolje i sada je "najbliža i najpovezanija sa samom sobom". Što se tiče njezine anksioznosti, zna da je uvijek tu, ali je drži je pod kontrolom. "Sada je tretiram kao prijateljicu, dok je prije bila nešto što mi je oduzimalo dijelove mog života - moj humor, kreativnost, radost, povjerenje u samu sebe i druge”, rekla je.

image
Uzor mu je bio njegov sunarodnjak Justin Bieber, koji je Mendesu i pružio podršku na početku karijere.
BEN GABBE/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Upoznali su se 2014., nakon zajedničke turneje na kojoj su zagrijavali publiku uoči nastupa za nastup američkog kantautora Austina Mahonea. Nedugo nakon turneje, Camila Cabello ostavila je dečka Matthewa Husseyja, britanskog životnog trenera i motivacijskog govornika s vrlo gledanim kanalom o samopomoći na YouTubeu, koji joj je bio podrška na početku karijere.

Roditelji u njegov uspjeh u početku nisu toliko vjerovali, mislili su da se radi tek o njegovom hiru

Priča o uspjehu nadarenog kantautora započinje nedugo nakon što se Justin Bieber proslavio na mreži svih mreža i postao svjetski fenomen. Shawn Mendes tada je bio 14-godišnjak s jasnom vizijom što želi postići: prvi korak bilo je ovladati gitarom prateći tutorial snimke na YouTubeu. Njegovi roditelji, majka Karen, posrednica u prodaji nekretnina i otac Manuel, poduzetnik, nisu ga baš doživljavali ozbiljno misleći da je riječ o dječjem hiru. Dok se mučio udarajući nemušto prve akorde na gitari, najviše ga je zadirkivala sestra Aaliyah (17). Ustrajao je njoj u inat i solidno ovladao instrumentom, tako da se danas ona smatra zaslužnom za njegov uzlet u zabavljačkoj industriji gotovo poput njegovog uzora, Justina Biebera.

image
S Camilom Cabello snimio je i dva svjetska hita pa je njihova ljubavna priča odavno već i kvalitetna poslovna suradnja.
FOTOGRAFIJE: O‘CONNOR-ARROYO/PA IMAGES/PROFIMEDIA O‘CONNOR-ARROYO/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Sljedeći korak bilo je puštati odlične obrade hitova drugih autora na društvenoj video aplikaciji Vine. Debitirao je s Bieberovom pjesmom „As Long As You Love Me” i kako je vrlo nadaren, već sutradan dobio je 10 tisuća lajkova i isto toliko sljedbenika. Poslije nekoliko mjeseci mogao se pohvaliti s milijunima pregleda, a sredinom 2014. već je bio treći po broju pratitelja na Vineu.

Njegov dojmljiv glas i solidnu svirku na gitari zapazio je potkraj 2013. lovac na talente Andrew Gertler, a ostalo je legenda. Buduća zvijezda već je u svibnju iduće godine potpisala svoj prvi diskografski ugovor, a već je s prvim singlom „Life Of The Party” zauzeo 24. mjesto na Billboardovom popisu Hot 100. Od tada do danas kantautor obara rekorde prodaje i slušanosti, ni sam ne znajući gdje mu je kraj.

Linker
18. travanj 2024 17:44