Tvorac hitova i naše mašte

Čovjek koji je oblikovao pop kulturu! Razgovarali smo s Darrenom Starom, koji stoji iza ‘Seksa i grada‘, ‘Emily u Parizu‘...

Tvorac globalnih uspješnica ‘Beverly Hills’ i ‘Seks i grad’ sve što dotakne pretvara u zlato - njegova posljednja serija, ‘Emily u Parizu’, unatoč lošim kritikama, mnogim je ženama olakšala teške pandemijske dane.

Zahvaljujući Darrenu Staru, američkom piscu, producentu i redatelju, svi znaju poštanski broj Beverly Hillsa. No tvorac hit serijala “Beverly Hills, 90210”, “Mel­­­rose Place”, “Seks i grad”, “Mlađa” i “Emily u Pa­­­­­rizu” ovu će godinu pamtiti po broju šezdeset. Potkraj srpnja je, naime, proslavio 60. rođendan, a mjesec dana prije toga je na 60. TV festivalu u Monte Carlu - gdje je i dao intervju - nagrađen počasnom Zlatnom nimfom za doprinos industriji zabave i televizije. Iza njega je skoro četiri desetljeća uspješne karijere, koju Darren, rođen u židovskoj obitelji iz Marylanda, zahvaljuje svojem spisateljskom talentu. Nasli­­jedio ga je od majke Debre, književnice (otac Nor­­man bio je ortodont), a brusio na losanđeleskom sveučilištu UCLA, gdje je studirao engleski jezik i kreativno pisanje. I dalje je vrlo energičan, prepun planova, a kao deklarirani homoseksualac kroz svoje će projekte i dalje rušiti tabue i promovirati različitost.

Koliko vam znači Zlatna nimfa?

- Izuzetna mi je čast što su prepoznali moj dugogodišnji rad i utjecaj na publiku. No rekao bih da sam tek na polovini onoga što želim ostvariti u karijeri. Nagradu nisam očekivao i time mi je još draža, a to što mi ju je uručio monegaški knez Albert II. izgledalo mi je poput sna.

Na kojim projektima sada radite?

- Kreator sam i izvršni producent serijala “Uncoupled”, koji će se prikazivati na Netflixu. Govori o gay paru čija dugogodišnja veza iznenada pukne. Priča je univerzalna, jer svi smo u nekom trenutku života doživjeli ljubavni prekid, a ja sam joj dao neki novi pečat. Snimanje počinje u listopadu u New Yorku, gdje se radnja i događa.

image
Darren, baš kao i Kim Cattrall, neće sudjelovati u novim epizodama ‘Seksa i grada’
ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Je li to muška verzija “Seksa i grada”?

- Nikako, samo je jedan “Seks i grad”!

Jeste li uključeni u kreiranje epizoda za novu sezonu kultne serije?

- Nisam. Drago mi je da i dalje postoji interes za junakinje “Seksa i grada” i da se njihovo putovanje nakon mnogo godina nastavlja. Vjerujem da će biti zanimljivo, no mene pokreću novi projekti. Jer osim što pripremam “Uncoupled”, snimam i drugu sezonu serijala “Emily u Parizu”. Razmišljamo i o trećoj, ali još ništa nije odlučeno. Vidjet ćemo kakva će biti reakcija publike na ove epizode. Izazovno je snimati u različitim državama, a kako obožavam Italiju možda Emily završi i u Rimu. No za sve treba postojati razlog, svrha i smisao.

Za “Emily u Parizu” ste angažirali kostimografkinju Patriciju Field, poznatu po vrhunskim kreacijama u “Seksu i gradu”...

- Da, Patricia i ja često zajedno radimo. Ona je genijalka, i to što sam je angažirao smatram pametnom poslovnom odlukom. A osim što ima nevjerojatan talent, pa gledateljima pruža vrhunsko vizualno iskustvo, Patricia je i iznimno duhovita žena.

Čitajte i: Vinski biznisi poznatih: Sarah Jessica Parker i Cameron Diaz proizvode rosé, a Jay-Z ima luksuzan šampanjac

Je li pandemija utjecala na vaš rad?

- Ne bitno. Usred pandemije smo snimili sedmu sezonu “Mlađe”, a u travnju krenuli raditi “Emily u Parizu”. Porasli su apetiti za produkcijom zabavnih sadržaja, no sve radimo uz brojne restrikcije i poštovanje epidemioloških mjera. Ali ne odustajemo, idemo dalje hrabro poput vojnika.

Koji vam je vaš lik najviše prirastao k srcu?

- Volim sve svoje likove jer da nije tako, ne bih im ni udahnuo život. Dragi su mi čak i ako su zločesti. Pokušavam razumjeti što ih pokreće i pronaći opravdanje za njihove postupke. Stvarajući Emily, u glavi mi je bio lik Amerikanke koja živi izvan svoje zemlje i ulazi u razne komične situacije. Kritičari su tvrdili da sam Amerikance i Francuze prikazao klišeizirano, no ja ne stvaram serijale za njih nego za publiku. Gledatelji su odlično reagirali na “Emily”, a činjenica da je lani bila najgledaniji komični serijal na Netflixu, dokazuje da je publika voli i razumije njezinu poruku.

image
Lily Collins zvijezda je serije 'Emily u Parizu'
SPLASH/PROFIMEDIA

Jesu li TV šefovi pokazivali nerazumijevanje za vaše prve projekte?

- Bilo je izazovno ponuditi serijal kao što je “Beverly Hills, 90210”, u kojem se na vrlo iskren i otvoren način govori o odrastanju tinejdžera i njihovim problemima. Cenzura je tada bila snažna i stalno smo tražili načine kako da ispričamo priču koju smo zamislili. U “Melrose Placeu” je bila borba zbog gay lika jer nismo smjeli prikazati poljubac dvojice muškaraca. Jednom smo snimili takvu scenu, a cenzori su je izrezali. Sreća što je “Seks i grad” emitiran na HBO-u: na takvim su pretplatničkim kanalima pravila drugačija nego na javnim televizijama pa sam imao mnogo veću slobodu.

Jeste li stvarajući svoje projekte očekivali da će biti toliko popularni?

- “Beverly Hills, 90210” je doista bio svjetski fenomen. Kamo god da sam putovao - od Maroka do Rusije - imao je svoju publiku. Tada sam prvi put shvatio da američki TV serijal, pisan isključivo za američku publiku, može biti univerzalan. U svakom dijelu svijeta ljudi imaju iste želje, potrebe i žudnje. “Emily u Parizu” je također američki serijal i premda je sniman u Francuskoj, govori o iskustvima Amerikanaca. Zapravo su svi moji serijali o Amerikancima, ali obraćaju se globalnoj publici jer se u njima svi mogu prepoznati.

Što vaše serijale i likove čini tako posebnima?

- Privlači me raditi nešto u čemu se i sam mogu pronaći. Sa svim svojim likovima sam se susretao u stvarnom životu, prošao kroz mnoga njihova iskustva i zato tijekom pisanja lako mogu prenijeti ono što osjećaju. Uvijek se provlači i neko zajedništvo: u “Beverly Hillsu” među školarcima, u “Melrose Placeu” među stanarima, a u “Seksu i gra­­du” među prijateljicama. Stvaram iskreno, ne raz­­mišljajući o formuli uspjeha, i zasad mi dobro ide.

Linker
24. travanj 2024 02:22