PROTIV AGRESIJE

Cijeli svijet zgrožen je ratom u Europi, slavni šalju poruke ohrabrenja Ukrajincima

Papa Franjo, nobelovci Herta Muller i Akinwande Oluwole Soyinka, književnik Ian McEwan, te glumice Milla Jovovich i Mila Kunis protive se ruskoj agresiji na po veličini drugu najveću europsku državu.

“Sjećam se zadnjeg dana u Donjecku. To je bilo 16. svibnja 2014. Javili su nam da moramo brzo otići. Iz kuće nisam stigao uzeti puno toga. S dva smo automobila otišli, a moje majice još vise tamo u ormarima", tim je riječima proslavljeni nogometaš Darijo Srna opisao svoj zadnji dan u gradu čiju je nogometnu povijest ispisao u dresu Šahtara s brojem 33 na leđima. Sa suprugom Mirelom, kćeri Kasiom i sinom Karlom sportski direktor Šahtara otada živi u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu, a nedavno je u razgovoru za španjolski sportski dnevnik Marcu izjavio da se svaki dan moli za povratak kući u Donjeck.

"Ovo je drugi rat koji sam doživio, pa mogu sa sigurnošću reći da su zdravlje i mir dvije najvažnije stvari koje imamo. Djeca se moraju vratiti u svoje škole", izjavio je Darijo Srna koji Ukrajinu smatra svojom drugom domovinom.

U sličnom tonu svjetskoj se javnosti obratio i papa Franjo, vrhovni poglavar katoličke crkve. "Rat je ludilo. Molimo Boga za mir u Ukrajini", poručio je papa Franjo iz Vatikana, a apel za mir u toj zemlji koji su inicirali njemački umjetnici potpisale su i dobitnici Nobelove nagrade za književnost, Njemica Herta Muller i Nigerijac Wole Soyinka.

Pridružili su im se i proslavljeni britanski književnik Ian McEwan, 73-godišnji autor romana Okajanje, Na plaži Chesil, Subota i drugih, te kineski aktivisti, publicist Liao Yiwu, te likovni umjetnik Ai Weiwei.

Danas je i naš filmski redatelj Dalibor Matanić promijenio naslovnu sliku svog profila na Facebooku, na kojoj njegov portret krasi plavo-žuta ukrajinska zastava. Matanić je redatelj serijala Šutnja koji se 7. ožujka počinje prikazivati na Hrvatskoj televiziji, a nastao je u koprodukciji, te je sniman i u Ukrajini.

Dok se situacija u po veličini drugoj najvećoj europskoj državi sve više komplicira, a broj žrtava sa svakim satom agresije raste, još se čekaju reakcije slavnih holivudskih glumca ukrajinskog podrijetla.

Među njima su najzvučnija imena Mile Kunis, Mille Jovovich, Vere Farmige i Katheryn Winnick.

Glumica Mila Kunis koja se proslavila ulogom Jackie Burkhart u humorističnom serijalu Lude sedamdesete do svoje je sedme godine živjela u gradu Černivci na zapadu Ukrajine. S roditeljima - majka joj je bila učiteljica fizike koja je vodila ljekarnu, a otac je bio strojarski inženjer koji je radio kao taksist - se 1991. preselila u Los Angeles s ušteđevinom od 250 dolara. A kad je krenula u školu slavna glumica nije znala niti riječ engleskog, kako je mnogo puta izjavila u intervjuima.

Supermodel i filmska zvijezda Milla Jovovich rođena je Kijevljanka, iz braka ruske glumice Galine Loginove i srpskog doktora Bogdana Jovovića. Rano djetinjstvo proživjela je u Moskvi, a njezina je obitelj 1980. emigrirala u London, odakle su se zaputili u Sjedinjene Države. Roditelji su joj održavali kuću proslavljenog redatelja Briana De Palme, a Millu su zbog njezinog podrijetla i ruskog naglaska školski kolege u Los Angelesu nazivali "crvenom sovjetskom špijunkom". Zvijezda Petog elementa danas se ponosi svojim korijenima i aktivno prati događanja u Ukrajini još od početka krize 2014.

Glumica Vera Farmiga rođena je Amerikanka, a odrasla je u ukrajinskoj zajednici New Jerseyja zbog čega sve do polaska u školu nije naučila - engleski. Proslavila se ulogom istražiteljice paranormalnih pojava u filmskom serijalu Prizivanje, a danas se smatra "stopostotnom ukrajinskom Amerikankom" kako je izjavila u razgovoru za britanski dnevnik The Guardian.

Kanadska glumica Katheryn Winnick koju pamtimo po zapaženim ulogama u serijalima Vikinzi i Kosti kći je ukrajinskih emigranata u čijoj se kući govori isključivo ukrajinski. Glumica Ukrajinu smatra svojom domovinom i redovito na društvenim mrežama objavljuje poruke podrške.

"Došlo je to jutro. Trebamo skupiti snagu i shvatiti da je počeo rat protiv Ukrajine. Pouzdano znam da će svijet biti ujedinjen za Ukrajinu. Dugi niz godina smo radili na tome da suvremeni svijet prizna Ukrajinu kao zemlju koja je stoljećima patila od ruskog režima. Svijet nas osjeća i pomoći će nam. Svi će djelovati kako bi zaustavili rat. Sada je najvažnije znati jasne akcije teritorijalne obrane za pomoć našim napadnutim gradovima", napisala je pak pjevačica Ruslana, pobjednica Eurosonga 2004., u svojoj objavi iz napadnutog Kijeva.

Linker
18. travanj 2024 21:36