Napisala ju je u dahu

Autorica knjige ‘Bila sam žohar‘, temeljene na potresnom iskustvu: ‘Mučna je, teška, bolna, brutalna te, nažalost, istinita‘

Splitska spisateljica i profesorica kroatistike Jelena Alfirević Franić u svom književnom prvijencu obrađuje nasilje nad ženama za koju ju je nadahnuo stvaran slučaj. U intervju za Gloria.hr govori što joj je bilo najteže tijekom pisanja te zašto joj je važno da njezina knjiga u najvećem broju privuče muške čitatelje, ali i mlađu publiku.

Pripovijetka "Bila sam žohar" Splićanke Jelene Alfirević Franić (29) svijetlo dana ugledala je krajem prošle godine, a zbog velikog interesa ljetos je objavljena u proširenom izdanju. Štivo je to koje bi trebali pročitati svi, pogotovo u kontekstu zastrašujućih podataka o porastu obiteljskog nasilja od početka pandemije. Naime, prema podacima MUP-a od početka 2021. evidentirano je 40 posto više prijava, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je zadnjeg dana u studenom na javnom mjestu 44-godišnjakinju ubio njezin bivši partner, taj je postotak čak i veći. U prilog alarmantnoj statistici ide i činjenica da knjiga "Bila sam žohar", u kojoj autorica na 80 stranica piše o mučnom silovanju žene, nije tek fikcija.


Je li riječ o iskustvu vama bliske osobe?

Nažalost da! U knjizi je opisano iskustvo "jedenja tijela", odnosno muškarčeva silovanja žene meni dobro poznate i bliske osobe.

Zašto je žena u vašoj knjizi žohar?

Osim što živimo u maskulinom društvu, poražavajuće je da je ono još uvijek mizoginijsko i pati od ginofobije, to jest straha od samostalnih, jakih, sposobnih i dominantnih žena. Silovatelj u knjizi se pretvara u toliku "emocijsku životinju" da siluje vlastitu ženu, unatoč njezinu oklopu, ljušturama, nožicama i izlučevini koju vidi. On je gladan i samo vidi tijelo, meso femine u svojoj bolesnoj muškoj fantaziji. Moram naglasiti da je problem današnjeg društva i u tome što je žena ženi nerijetko vuk. Žene drugim ženama počesto pronalaze manu, a crveni ruž, tigrasti uzorak i osmijeh na licu - teško opraštaju. Lijepa i zgodna žena je stigmatizirana u startu i ima puno teži "put" dokazati da može biti i itekako pametna.

Koliko ste dugo radili na knjizi?

Početkom prosinca 2020., dakle kad je pandemija po ovom pitanju već uzela maha, na stranicama CeKaPe-a i Centra za participaciju žena Rijeka vidjela sam Međunarodni književni natječaj naziva "Zašto skrivaš lice?". Isti tren sam navukla na sebe kaput, rukavice i šal te otišla u šetnju zadarskom šetnicom Muraj gdje sam studirala i gdje danas radim na Sveučilištu. Sjetila sam se vremena dok sam kao studentica slušala krikove žene iz susjedne zgrade u kojoj sam tada stanovala i moje nemoći da bilo što učinim. Tako se rodila mučna, mračna i crna Žena-Žohar, priča o feminizmu novoga doba koja je nagrađena na međunarodnom natječaju. S obzirom na to da sam po naravi poprilično discipliniran tip, priča je nastala u tri dana intenzivnog pisanja pa i sada imam dojam kao da sam ju uistinu napisala u jednom dahu. Samo nekoliko dana nakon što je moja knjiga krajem prosinca 2020. objavljena na internetu, beogradska glumica Milena Radulović javno je optužila svoga silovatelja i pokrenula regionalni pokret "MeToo".

image

Spisateljica Jelena Alfirević Franić

JURE MISKOVIC/CROPIX

Što vam je bilo najteže tijekom pisanja?

Knjiga je nastala u Zadru, u jednoj posve apokaliptičnoj kafkijanskoj atmosferi pandemije koronavirusa, izolacije i jedne opće društvene pustoši. A neovisno o kategoriji involviranosti osobnog iskustva, vi kao pisac počnete živjeti s tim stvorenim književnim likom i osjećati njegove emocije, tu bol. S predgovorima i mojim zabilješkama o silovanju kao emocionološko-moralnom problemu, te s mojim i s ilustracijama splitske slikarice Ence Kovačević, pripovijetka ima ukupno 80 stranica. Iako nije predugačka, snažna je i važna.

Tko ju je prvi pročitao?

Moja bliska prijateljica koja je u njezinim ranim dvadesetima bila silovana. Dio knjige u kojem detaljno opisujem taj užasan čin toliko ju je potresao i uznemirio da sam čak u jednom trenutku htjela odustati od objavljivanja. No, nakon što je pročitala ostatak knjige, koji govori o egzistencijalno-filozofskim promišljanjima žene nakon silovanja, zahvalila mi se i rekla da knjigu mora vidjeti svijet.

Koja vas je reakcija na vašu knjigu osobito dirnula?

Najponosnija sam na komentare žena koje su prošle ovo i slično nasilje. Gotovo sve pišu jednako, opisujući knjigu nizom epiteta: mučna, teška, bolna, strašna, brutalna, jeziva te, nažalost, istinita. Neke su je pročitale u dahu, a neke pak i tjednima ili mjesecima odugovlačeći, zastajući i ponovno proživljavajući nasilje u pročitanim dijelovima. Sve zahvaljuju zbog ovog literarnog ukalupljenja jednog strašnog zločina kakvo je silovanje. Ženu-Žohara sam ispisala naturalistički, bez uljepšavanja, a to što sam prikazala istinsku stvarnu emociju mislim da je temeljni razlog zbog kojeg knjiga ima toliki utisak na čitatelja.

image

"Bila sam žohar" mlada Zadranka posvećuje ženama koje su proživjele nasilje, u nadi da će ga pročitati i čim više muškaraca.

JURE MISKOVIC/CROPIX

S druge strane, kako muškarci reagiraju na vašu knjigu?

Osim što bih voljela da ju pročitaju sve žene koje su doživjele nasilje bilo koje vrste ili silovanje, moja je istinska želja i da knjigu pročita što više muškaraca, poglavito zbog psihološke karakterizacije muškog književnog lika koji se pojavljuje u knjizi, a ima izražene narcističke crte ličnosti. Važno mi je da ju pročita što više mladića srednjoškolaca i studenata jer se tada razvijaju narcističke crte ličnosti, ali ih se još može usmjeriti na pravi put. Edukacija od vrtića i škola, u prosvjetiteljskoj "bazi" jedini je način prevencije nasilja, bilo obiteljskog, vršnjačkog, rasnog, rodnog... K tomu, voljela bih da književnost i umjetnost budu dostupni svima, da ovo štivo uđe u čitateljske klubove, staračke domove, domove za mlade s problemima u ponašanju. I u zatvore, kao način edukacije društva, da ga samostalno ili organizirano radionički čitaju silovatelji, jer sam duboko sigurna da će izazvati gađenje u njima, ma u kolikoj mjeri zvjerski-životinjski identitet preuzeli.

Gdje se knjiga može nabaviti i koje sve planove imate s njom?

Neke knjižnice su u Hrvatskoj dobile svoje primjerke, a knjiga se trenutno može naručiti putemOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.zadarskog ogranka Matice hrvatske. U planu je drugo izdanje koje bi imalo i svoj podnaslov te pregovori s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH da se knjiga uvede u školske kurikule kao obvezni odgojno-obrazovni sadržaj. Posebno me raduje intrigantna najava zadarskog istaknutog i nagrađivanog kazališnog redatelja Vinka Radovčić koji je inspiriran čitanjem knjige najavio njezino uprizorenje na kazališnim daskama. Prema knjizi se već izvodi plesna minijatura "Bol", u koreografiji Jasne Frankić Brkljačić.

Koliko vam je vaše intimno okruženje bilo poticajno za pisanje knjige koja se bavi ovakvom temom?

Dolazim iz radničke seoske obitelji, iz malenog i pitomog mjesta Donja Ostrvica u nekadašnjoj Poljičkoj Kneževini u splitskom zaleđu poznatom po legendi o Mili Gojsalić, hrabroj ženi koja je obranila svoj narod od Turaka u 16. stoljeću podavši vlastito tijelo Ahmed-paši. Snažne žene su obilježile i moju obitelj, u kojoj sam najstarije od četvero djece. Moju su baku Milu primjerice svi u selu zvali "čelična lady" jer je držala četiri kantuna u kući. I ja sam kao mala radila "muške" poslove. Od ovoga ljeta sam u sretnom braku. Moj suprug je divna i dobra osoba koja me podržava i potiče u kreativnom stvaralačkom radu. Po zanimanju je inženjer pomorske nautike, a prije vjenčanja smo zajedno bili pet i pol godina. Knjigu sam napisala prije ulaska u brak i ona je moj svojevrsni dug djevojaštvu i mladenaštvu. Dug je bliskoj osobi koja je doživjela silovanje, društvu koje zatvara oči pred nasiljem, nasilnicima, svim Ženama-Žoharima i meni samoj.

Linker
19. travanj 2024 01:45