abeceda interneta

Ana Vilenica o važnom projektu o sigurnosti na internetu: ‘Sin Dujam inspirirao me za novu digitalnu predstavu‘

Sin Ane Vilenice, devetogodišnji Dujam glavni je ‘krivac‘ za njezin novi projekt koji je prije mjesec dana predstavila javnosti s kolegom Tomislavom Krstanovićem. Riječ je o digitalnoj predstavi ‘Abeceda interneta‘ koja govori o važnosti sigurnosti na internetu, a s kojom nastupaju po školama diljem Hrvatske - dok su djeca u razredima, oni su u svojim fiktivnim ‘cyber‘ prostorima.

„Sve što sama produciram uvijek je povezano s mojim trenutnim okupacijama i izlazi iz mog intimnog svijeta, razmišljanja, pa čak i brige. Tako je moj Dujam bio glavni motiv da se uhvatim u koštac s ovim problemom pa je predstava nastala kada je počeo otkrivati svijet interneta s čim je paralelno došla moja zabrinutost oko sadržaja koji mu se nudi. Bio je to ujedno period kada sam osvijestila da razvoj ljudske svijesti ne prati razvoj tehnologije te da je potrebno nanovo usvojiti Internet – bon ton”, priča Ana Vilenica.

Predstavom „Abeceda interneta” na edukativan način upozorava adolescente o zamkama na koje mogu naići prilikom korištenja interneta, no ističe i korisne pojave. Projekt je idejno stvoren još prije dvije godine i zahvaljujući podršci Agencije za elektroničke medije, brzo su dobili preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje no korona kriza ih je usporila i činilo se da nikada neće zaživjeti.

No, zahvaljujući sredstvima koje im je omogućilo Ministarstvo kulture i medija, izvedbu su digitalizirali. Stvorio se tako zaista zanimljiv hibrid snimljenog i živog, interaktivnog iskustva koje dobro komunicira s djecom digitalnog doba. Neke od tema već su poznate adolescentima, a s nekima se po prvi put susreću. Osim kratke povijesti interneta, predstava obrađuje lažne vijesti, krađu identiteta, Cyberbullying i like te osjećaj osobne vrijednosti u selfie kulturi.

image

Ana Vilenica i Tomislav Krstanović

FOTOGRAFIJE: PRIVATNI ALBUM

U suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu i Centrom za sigurni internet dobili su mogućnost informiranja velikog broja djece o besplatnoj anonimnoj liniji CSI koju mogu nazvati djeca koja imaju problem, a ne znaju kome ga prijaviti, a ono što ju je na terenu najviše zateklo jesu tzv. deep fake fotografije te seksting.

I sama se kao javna osoba našla u neugodnim situacijama na internetu, od kupovine do pogrdnih komentara na društvenim mrežama i portalima.

„Bila sam izložena pogrdnim komentarima na društvenim mrežama kao i svaka javna osoba, a jednom sam kupila od čudne firme kineskog porijekla odjeću. Banka je brzo reagirala i ispalo je da je to lažna firma koja ljudima samo uzima novac. Moj prvi PayPal račun je bio hakiran, bezbroj individua je otvaralo profile u moje ime.

image
FOTOGRAFIJE: PRIVATNI ALBUM

Stoga nadgledam Dujin boravak online i osluškujem kako komunicira s prijateljima u online igrama. Dva puta se dogodilo da je mikrofon nekome u bespućima interneta ostao uključen pa smo bili izloženi neprimjerenom sadržaju. Zato apeliram na roditelje da, koliko god im bilo naporno slušati kako žive članovi domaćinstva djece koja s vašom igraju igricu pa stavljaju djeci slušalice, ipak poslušaju njihovu komunikaciju. Svašta se tu može čuti, od udruženog isključivanja pojedinaca iz igre, do psovanja i sličnih stvari”, objašnjava Ana koja je sinu zbog narušene koncentracije ograničila boravak pred ekranom.

image

Ana i sin Dujam

FOTOGRAFIJE: RONALD GORSIC/CROPIX

„Ako više vremena provodi uz ekran zaista se dogodi raspad koncentracije pa igru ispred ekrana zamijenimo onom u parku. Zato smo uveli novo pravilo o Play Stationu, može ga koristiti samo vikendom, a preko tjedna tek nekoliko poruka na mobitelu smije izmijeniti sa svojom simpatijom. Za sada još nema profile na društvenim mrežama”, objašnjava glumica koju izazovi majčinstva uvelike inspiriraju u svakodnevnom osmišljavanju novih tema za ovu digitalnu predstavu.

Linker
18. travanj 2024 08:24