U čast ženstvenosti

Poznate dame o svojoj prvoj menstruaciji: ‘Došla sam do neznanke i rekla da sam prvi put prokrvarila‘

Otkako je 28. svibnja postao dan kada žene slave mjesečnu obnovu tijela, ali i solidarnost koju osjećaju kada jedna s drugom dijele uloške, tampone i kockice čokolade, treba iskazati solidarnost prema ženama koje se bore s menstrualnim siromaštvom jer nemaju prijeko potrebne higijenske potrepštine kad im je najpotrebnije. Ovo je tek jedan u nizu priča i tekstova koje objavljujemo povodom Tjedna menstrualnog siromaštva, kojim se podiže svijest i poziva donositeljima odluka da smanje porez na menstrualne potrepštine i potaknu promicanje višekratnih menstrualnih proizvoda.

Premda nas menstruacija prati cijeli život, mnoge žene srame se izgovoriti tu riječ, a baš bismo tada trebale slaviti svoju ženstvenost. Radi se o tome da mjesečno krvarenje povezuje sve žene svijeta u muškarcima teško shvatljivo sestrinstvo u kojem i filmske zvijezde i radnice s manje glamuroznim karijerama postaju lavice koje brane jedna drugu i solidarno dijele uloške, tampone, tablete protiv bolova, kockice čokolade ili osmijehe ohrabrenja.

Zato ne čudi što su posebni ženski dani dobili svoj praznik - "Menstrual Hygiene Day" slavi se globalno 28. svibnja od 2014., a osim što smo tada posebno ponosne na svoj rod, ženska solidarnost trebala bi obuhvatiti cijeli svijet. To se posebno odnosi na bijele točke na "menstrualnom zemljovidu" gdje vlada menstrualno siromaštvo.

Istraživanje riječke Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter pokazalo je kako se u nezavidnoj situaciji tijekom posebnih dana u mjesecu i u Hrvatskoj nalazi mnogo djevojaka i žena.

image
Marinella Matejčić, Ana Marija Sikirić Simčić i Maja Močibob iz Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Alarmantni podaci! Prema istraživanju riječke udruge PaRiter, više od 10% sudionica nema dovoljno menstrualnih potrepština

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 6000 žena starijih od 16 godina, pokazalo je da trećina ispitanica u Hrvatskoj štedi na menstrualnim potrepštinama i kupuje uloške lošije kvalitete. Više od 8,8 posto žena uložak ne promijeni duže od 6 do 8 sati zbog štednje (što donosi rizik od infekcije), a 3,6 posto ne može si priuštiti menstrualne potrepštine pa se snalaze s improviziranim sredstvima poput toaletnog papira, izrezanih majica i krpa.

Bolan je podatak da je 8,7 posto učenica izostaje s nastave jer si ne mogu priuštiti osnovne higijenske potrepštine. Dok se ne promijeni činjenica da u Hrvatskoj na menstruaciji zarađuju baš svi, od proizvođača do farmaceuta, trgovaca i države koja ubire jedan od najviših PDV-a u Europi (iznosi 25 posto), donosimo ispovijesti zvijezda zabavljačke industrije i sporta koje prenose magazin People te Cosmopolitan.

Njihovi posebni dani ne razlikuju se od mjesečnica žena čija je svakodnevica manje glamurozna: razumijevanje i solidarnost tih su dana potrebni svima.

image
Dakota Johnson
MATT BARON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Dakota Johnson - Zvijezda trilogije "Pedeset nijansi sive" otvoreno je za časopis "InStyle" rekla da joj hormonalne promjene tijekom menstrualnog ciklusa uništavaju život jer i u svojoj 31. godini s PMS-om teško izlazi na kraj.

- Svaki put sam gotovo šokirana zbog toga što se događa s mojim tijelom i mozgom. Moje grudi su osam puta veće nego inače. Doživljavam to traumatično jer se događa svaki mjesec – kaže američka glumica koju je borba s menstrualnim ciklusom i potraga za odgovarajućom kontracepcijom potaknula da podrži dobrotvornu organizaciju Global Citizen – Global Poverty Project. Među ostalim, zalažu se da što više žena iz trećeg svijeta osim menstrualnih higijenskih potrepština imao i dostupnu reproduktivnu naobrazbu.

image
Sophie Turner
MATT BARON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Sophie Turner - Nedugo nakon što je u kolovozu 2018, fotografirana kako plače dok je s ondašnjim zaručnikom, a danas suprugom, američkim kantautorom Joeom Jonasom boravila u New Yorku, glumica iz serije "Igra prijestolja" pojasnila je na Twitteru da se radilo o PMS-u.

Dodala je kako je zahvalna što ima partnera koji shvaća da se tih dana u njezinom tijelu stvara "hormonalna oluja". Uostalom, tu je temu apsolvirao otkako su lanjskog srpnja postali roditelji djevojčice Wille. Uslijedio je neugodan tvit obožavateljice: "Želite li reći da plačete dok vam lice ne pocrveni znajući da vas prate paparazzi? I to vam se događa samo zato što imate menstruaciju?! Pronađite bolju šalu!” Dvadesetpetogodišnja glumica odvratila je tvitom: "Djevojko, zar nikad nisi imala grčeve?"

image
Dove Cameron
BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Dove Cameron - Disneyjeva glumica podijelila je s čitateljima tinejdžerskog dvomjesečnika "Seventeen" iskustvo prve menstruacije. Kaže kako je bila jako stidljiva. I mami je prešutjela da je prvi put prokrvarila.

- Potajno sam trošila džeparac na tampone. Jednostavno nisam htjela ni s kim razgovarati o svom tijelu. Kad bih se sada mogla vratiti u prošlost i reći sebi: Hej, u redu je govoriti o menstruaciji, učinila bih to – otkriva 25-godišnja Cameron.

Čitajte i: Akcija za bolje žensko sutra: Ravnateljica koja je u varaždinskoj srednjoj školi pokrenula akciju kakvu imaju rijetki u svijetu

image
Madison Beer
MATT BARON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Madison Beer - Američka glazbenica (22) ispričala je za dvomjesečnik "Seventeen" kako je izgledalo njezino iskustvo prve menstruacije. Otišla je s mamom i prijateljicama na koncert Justina Biebera, gdje je djevojka iz njezinog društva zamijetila da krvari.

- Pogledala sam dolje, pa u majku, rasplakala sam se i pojurila prema toaletu toliko brzo da me mama nije mogla slijediti. Nisam mogla čekati red i potražila sam slobodan zahod u backstageu. Došla sam do neznanke i rekla da sam prvi put prokrvarila. Zamolila sam da mi kaže što da radim jer moja mama nije imala tampone u torbici. Pustila me je u toalet i dala mi je uložak.

image
Amy Schumer
KRISTINA BUMPHREY/STARPIX/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Amy Schumer – Američkoj komičarki dogodila se nezgodna situacija: priču o tome kako je dobila prvu menstruaciju nije ispričala ona nego njezin brat Jason Stein, i to u televizijskoj emisiji "Jimmy Kimmel Live".

- Igrao sam košarku kad mi je sestra prišla i zagrlila me. Šapnula mi je kako je dobila prvu mengu – otkrio je brat 39-godišnje stand-up komičarke i glumice koja je na dodjeli Emmyja 2016., na novinarski upit čiju je kreaciju nosi, bez ustezanja izjavila da ima Vivienne Westwood i O.B. tampon. A kada je komičarka na jednom snimanju shvatila da joj je mjesečnica uranila i zamolila za pomoć, jedna ju je djevojka upitala koja joj veličina tampona treba?

- Začudila sam se što se tamponi dijele prema veličini rupe u mojem tijelu - rekla je za InStyle i dodala da se, šalu na stranu, godinama bori s ozbiljnim PMS-om. Tada želi biti sama, neće da je itko išta pita, sve je živcira. Od muškaraca traži da to uvaže.

image
Kate Winslet
TODD WILLIAMSON/JANUARY IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kate Winslet - Britanska glumica u razgovoru za magazin Rolling Stone 1998. rekla je da je dobila menstruaciju dok je snimala "Titanik". Radilo se o sceni u kojoj držeći se za naplavinu i pluta u moru koje je i tijekom snimanja bilo hladno.

- Tada sam pomislila: "O, moj Bože, danas ne stvarno ne želim ući u tu ledenu vodu. No, morala sam. Prije ulaska u more rekla sam ekipi na setu: Ako voda oko mene odjednom pocrveni kao da snimamo "Ralje", ja sam kriva" – otkrila je 45-godišnja dobitnica Oscara za film "Žena kojoj sam čitao".

image
Jennifer Lawrence
ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Jennifer Lawrence – Oscarom nagrađena glumica za film "U dobru i u zlu" ispričala je za Harper's Bazaar da je izbor haljina za crveni tepih uvijek ovisi o njezinom menstrualnom ciklusu, a dodjele najvećih nagrada nerijetko su usklađene s njezinom menstruacijom. Primjerice, dok je razmišljala što odjenuti za dodjelu Zlatnih globusa 2016., pripremila je haljine "plan A" i "plan B", ovisno o ciklusu.

- Haljina koju sam naposljetku nosila bila je komotnija sprijeda. Nisam se morala brinuti kako ću izgledati. Druga je bila jako uska, imala sam osjećaj da mi pritišće maternicu. Odavno sam zaključila da to ne moram podnositi. To nitko ne mora podnositi – poručuje 30-godišnja američka filmska zvijezda.

image
Serena Williams
JAMES GOURLEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Serena Williams – Kako su mjesečnice i trudnoća isprepletene, američka teniska legenda povjerila je za časopis InStyle da nije mogla povjerovati da je trudna s kćerkom Alexis, kojoj su danas tri godine. Naime, neposredno prije nego što se danas 39-godišnja sportašica testirala, imala je menstruaciju i nije očekivala pozitivan rezultat.

- Bila sam iznenađena kada sam vidjela rezultat i još više iznenađena kada mi je liječnik rekao da sam već sedam tjedana trudna - rekla je. Pokazalo se da je ono što je mislila da je menstruacija zapravo bilo lagano krvarenje koje neke žene imaju u ranoj trudnoći.

Čitajte i: Menstruacija Hrvatice košta skoro najviše u Europi! Nevena Rendeli Vejzović s Glorijom poslala važan apel: ‘To nije luksuz!‘

image
Jessie J
KIRKLAND/PICTUREGROUP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Jessie J – Britanska pjevačica je u znak podrške međunarodnoj nevladinoj organizaciji "ActionAid", koja se bori protiv globalnog siromaštva, uključujući i menstrualno, izjavila je da se godinama bori s vrlo bolnim i teškim mjesečnicama. Nekad zbog problema s grčevima mora ležati, a bilo je situacija kada je morala otići u bolnicu.

- Znajte da je tijelo svake žene drugačije i da se na svoj način nosi s boli, grčevima, krvarenjem. Osluškujte što vam poručuje i učinite ono što je najbolje za vas - savjetuje 33-godišnja Jessie.

image
Jameela Jamil
ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Jameela Jamil – Britanska glumica, radijska voditeljica i aktivistica koja na svojem Instagram profilu inspirativnim porukama osnažuje pratitelje da vole sebe bez obzira imaju li manekenske proporcije, progovorila je i o svojem menstrualnom ciklusu.

- Pogledajte ove pjege. Ovako mi koža izgleda uoči menstruacije. Trebala bih je dobiti idući tjedan – rekla je 35-godišnjakinja za jedan časopis i dodala da se ne osjeća loše poklope li joj se posebni dani u mjesecu sa snimanjem. Prilike za poziranje dolaze i prolazi, a menstruacija će je još dugo pratiti i dio je njezinog ženskog bića.

Linker
19. travanj 2024 17:11