LOV NA UBOJICU

Povratak Clarice Starling: Pogledajte prvu najavu za serijal nastao prema hitu ‘Kad jaganjci utihnu‘

Trideset godina nakon što je opčinila gledatelje u filmu "Kad jaganjci utihnu", FBI-eva agentica Clarice Starling vraća se u lov na serijske ubojice. No, ovaj put neće je kao u hitu redatelja Johnathana Demmea glumiti oskarovka Jodie Foster, već je tu čast u CBS-ovom TV serijalu "Clarice" dobila australska glumica Rebecca Breeds.

Kao što se može vidjeti u prvom foršpanu koji je objavila TV kuća CBS, radnja serijala smještena je u 1993., vrijeme nakon što je, kako je opisano u filmu "Kad jaganjci utihnu", Clarice Starling uz pomoć čudovišnog dr. Hannibala Lectera riješila slučaj serijskog ubojice Buffalo Billa. Nakon što je zahvaljujući tom slučaju postala poznata diljem SAD-a, mlada agentica se vraća na posao gdje je čekaju novi strašni zločinci, ali i poneki ljubomorni kolega.

Autori serijala su Alex Kurtzman i Jenny Lumet, a u SAD-u će se početi prikazivati 11. veljače.

Kao što je slučaj s brojnim australskim glumcima, Rebecca Elizabeth Breeds (33) prvu je popularnost stekla ulogom u TV sapunici "Home and Away". Djevojku iz Sydneya, koja je već osam godina u braku s kolegom Lukeom Mitchellom, gledatelji izvan Australije bolje poznaju po ulogama u TV serijalima "Slatke male lažljivice" i "The Originals". "Clarice" će joj svakako donijeti svjetsku prepoznatljivost, ali pred njom je i veliki zadatak - biti dostojna nasljednica Jodie Foster, koja je za ulogu agentice FBI-a dobila Oscara.

Iako je danas teško zamisliti da je itko mogao bolje odglumiti Clarice, Jodie Foster zapravo nije bila prvi izbor redatelja Jonathana Demmea. Razmišljajući o adaptaciji romana "Kad jaganjci utihnu" Thomasa Harrisa, američki redatelj htio je zapravo angažirati holivudsku zvijezdu Michelle Pfeiffer, s kojom je prethodno snimio komediju "U braku s mafijom". Tek kad se taj plan izjalovio, ulogu je ponudio Jodie Foster.

Sa skromnim budžetom od 19 milijuna dolara, psihološki triler/horor na kinoblagajnama diljem svijeta zaradio je više od 270 milijuna dolara, ali i nagradu Oscar u pet najvažnijih kategorija za najbolji film, redatelja, glumca (Anthony Hopkins), glumicu (Jodie Foster) i scenarista (Ted Tally). Uspjeh filma o odnosu agentice FBI-a i kanibala dr. Hannibala Lectera pokrenuo je cijel val holivudskih trilera o serijskim ubojicama, pa su kasnije snimljena i još tri filma po Harrisovim likovima.

image
CBS

Teško je predvidjeti hoće li "Clarice" uspjeti ponoviti taj uspjeh, ali će zasigurno privući pozornost gledatelja, od kojih će najzagriženiji obožavatelji barem prvu epizodu pogledati uz čašu Chiantija.

Linker
15. travanj 2024 16:39