Getty Images
A nije alkohol

Pet napitaka za učinkovito rješavanje stresa: Najbolji su za opuštanje, a svi ih imamo doma

Od čaše toplog mlijeka do čaja od cvjeta lipe, objašnjavamo koji su napici najbolji za smirivanje nervoze te koja još druga pozitivna svojstva imaju.

Ponekad nije potrebno mnogo da se riješimo osjećaja stresa, tjeskobe i nemira koji mogu nastati tijekom dana. Donosimo popis od pet prirodnih pića koji pomažu baš u tome - osjećaju ponovne ravnoteže, najbolje od svega je što sigurno većinu toga već imate u kući.

Jedan od čestih simptoma anksioznosti su suha usta, zato su prirodna pića, koja često već imamo kod kuće, savršen lijek za fizičku i mentalnu uznemirenost.

Kokosova voda

Kompleks vitamina B u kokosovoj vodi povećavaju energiju i tako smanjuju osjećaj straha u tijelu. Kao važan izvor magnezija i kalija, kokosova voda opušta mišiće i potiče cirkulaciju krvi. Poznato je da ta slatkasta voda štiti od srčanih udara i regulira krvni tlak. Idealna je i za držanje posta, bogata je vlaknima što sprečava promjene raspoloženja i napade gladi.

Zobeni napitci

Zob je superhrana među žitaricama i smatra se prirodnim dodatkom prehrani jer ima izravan utjecaj na živčani sustav i tako se bori i protiv stresa i tjeskobe. Bitno je konzumirati zob u najoriginalnijem obliku, odnosno bez dodanog šećera. Na ovaj se način dobiva ujednačena razina energije zahvaljujući vlaknima i sporom apsorbiranju, stabilizacija razine šećera u krvi, ali i regulacija živčanog sustava zahvaljujući oslobađanju serotonina u mozgu - tako da nema drastičnih promjena raspoloženja. Dvije žlice zobi pomiješajte s malo toplog mlijeka ili vode i pojedite za doručkom.

Cute Female With Hair Rolling Pins Drinking Coffee
Getty Images
Nekad je mudro preskočiti kavu.

Čista voda

Voda za piće u svom najčišćem obliku također može suzbiti anksioznost i strahove. Kada je organizam dehidriran, oslobađa se hormon stresa kortizol, što signalizira tijelu da se nalazi u opasnoj situaciji ili u stanju nesigurnosti. Nije slučajno što se tijelo sastoji od 60 posto vode koju konstantno izlučujemo znojenjem i mokrenjem. Da bi se to nadoknadilo, potrebno je unijeti nazad dovoljno tekućine. Bilo čistom vodom, bilo čvrstom hranom koja opskrbljuje tijelo s oko 750 mililitara vode.

Razne studije nametale su i različita mišljenja koja je preporučena dnevna količina vode, odgovor na to pitanje ne može biti univerzalan.

Točnije, preporučuje se unijeti oko 35 mililitara vode na kilogram tjelesne mase. Tako za sve one koji teže 60 kilograma trebali bi piti oko 2,1 litru, a oni od 80 kilograma oko 2,8 litara tekućine svakog dana.

Reading Newspaper Is Morning Routine For Pin Up Girl
Getty Images
Kad nas loše vijesti svakodnevno sustižu, važno je znati se boriti protiv stresa.

Mlijeko

Još iz djetinjstva poznato je da čaša toplog mlijeka ima umirujući učinak na tijelo i um. Prirodno opuštajuće djelovanje mlijeka djeluje može se zahvaliti i aminokiselini triptofan. Ona pogoduje proizvodnji serotonina, hormona koji pozitivno djeluje na raspoloženje i smiruje živce. Slično kao i uzimanje druge hrane poput banana, suhog voća ili tjestenine, čaša mlijeka navečer je dobro prokušana metoda da se riješite unutarnjeg nemira koji se nakupio tijekom dana.

Čaj od lipinog cvjeta

Naše bake znale su da je čaj od cvjetova lipe djelotvoran napitak protiv nesanice, koji umiruje te smanjuje stres i anksioznost. Čaj od cvjeta lipe smatra se klasičnim kućnim lijekom za liječenje emocionalne neravnoteže. Umirujuća i anksiolitička svojstva lipina cvijeta pomažu pri ubrzanom radu srca, što pojava kod velike zabrinutosti. Najbolje je uzimati napitak od ove ljekovite biljke dva do tri puta dnevno, kako biste se dobro pripremili za noćni odmor i regulirali visoki krvni tlak.

Pročitajte i:

Kako sam u izolaciji pronašla rješenje za svoju osjetljivu kožu pazuha

Ispovijest dijabetičarke u izolaciji: Ja sam kronični bolesnik i ugrožena skupina i da, strah me je

Slatkopedija će u suradnji sa slastičarnicama zasladiti vjenčanje djelatnicama hitnih službi

Samoća u izolaciji ne mora biti loša stvar: Uz ove aktivnosti možemo pobijediti usamljenost

Linker
13. ožujak 2024 20:46