Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX
15 minuta straha

Odluka koja je sve digla na noge: 'Jeziva bol. Spavala bih na betonu, ali ju ne bih ostavila samu u bolnici'

Marijana Batinić, Nevena Rendeli Vejzović, Petra Kurtela, Jelena Veljača i Doris Pinčić Rogoznica samo su dio poznatih majki koje su podržale inicijativu udruge Roda za omogućavanje roditeljima hospitalizirane djece da budu uz njih za vrijeme liječenja

Uz roditelje koji žele ostati u bolnici sa svojom djecom stali su brojni poznati i nepoznati. Zbog svima poznate situacije s koronavirusom i strogim pravilima zabranjen je pristup bolnicama svima koji se u njima ne liječe pa tako i roditeljima malenih pacijenata.

Udruga Roda pokrenula je peticiju kojom žele omogućiti malenim pacijentima i njihovim roditeljima da u najtežim trenucima bolničkog liječenja mogu biti zajedno. Najnovija odluka stožera, kojom se omogućuje posjet od samo 15 minuta na dan, blago rečeno, izazvala je burne reakcije.

Brojne poznate i nepoznate mame istupile su javno s mnogo podrške inicijativi Rode, djeci i roditeljima koji se trenutno nalaze u potpuno nezamislivoj situaciji.

'Ne mogu zamisliti da nisam s djetetom u bolnici'

Voditeljica Marijana Batinić, majka petogodišnje Ene koja će u rujnu roditi svoju drugu djevojčicu, za Gloria.hr kazala je da bez ikakvog razmišljanja potpisuje peticiju.

'Roditelji su u toj situaciji kao neophodno bolničko osoblje. Bez njih je oporavak znatno otežan', MArijana Batinić.

"Ne mogu zamisliti da mi je dijete u bolnici i da nisam s njim. Sigurno postoje alternativna rješenja, poput čestog testiranja roditelja na Covid-19, zbog sigurnosti djeteta i bolničkog osoblja, ali odvajanje od majke ili oca može biti pogubno za dijete. Jezivu bol izaziva mi sama pomisao na strah i strepnju koju takva situacija može izazvati kod djeteta pa makar se radilo o lakšim zdravstvenim problemima, a kod težih slučajeva pogotovo. Roditelji su u toj situaciji kao neophodno bolničko osoblje. Bez njih je oporavak znatno otežan", kazala nam je Marijana Batinić.

'Spavala bih na betonu, ali ne bih je ostavila samu'

Novinarka i voditeljica Nevena Rendeli Vejzović, majka triju djevojčica, kazala nam je kako je upoznata s problemom te da je već potpisala Rodinu peticiju.

"Naime, ne postoji veća noćna mora od te da ti dijete završi u bolnici osim noćne more u kojoj ti kao roditelj ne možeš biti s njim. Nažalost imam iskustva s boravkom u bolnici s djecom, moja najmlađa Vita je s nekoliko mjeseci imala bronhiolitis pa smo završili u Klaićevoj bolnici. Kako je to bilo zimsko doba, bolnica je bila pretrpana i imala sam izbor biti s njom jedino ako spavam na drvenoj stolici. Za mene to nije bilo upitno. Spavala bih i na betonu ali ju nikada ne bih ostavila samu", ispričala je Nevena za Gloria.hr. Ona i suprug televizijski snimatelj Mak Vejzović roditelji su 1,5 godišnje kćerkice Vite te blizanki Mare i Lea koje su jučer proslavile treći rođendan.

'Bolnica je bila pretrpana i imala sam izbor biti s njom jedino ako spavam na drvenoj stolici. Za mene to nije bilo upitno. Spavala bih i na betonu ali ju nikada ne bih ostavila samu", Nevena Rendeli Vejzović.

"Ne mogu uopće zamisliti kako se osjećaju roditelji koji prema novim uputama Stožera svoju djecu mogu posjetiti samo 15 minuta dnevno. Plače mi se kad uopće pomislim na tu dječicu i roditelje. Mora postojati drugo rješenje, Covidu 19 usprkos, i boravak u bolnici djeci se mora olakšati a ne otežati", zaključila je Nevena.

'Kao djevojčica bila sam sama u bolnici, bilo mi je traumatično'

Mišljenje s njima dijeli i glumica Petra Kurtela, majka sinčića Relje koji će u kolovozu napuniti tri godine. "Psiholozi bi trebali reći svoje, a moje mišljenje je da svim roditeljima treba omogućiti cjelodnevni boravak uz njihovu bolesnu djecu. Dojili ili ne, bila pandemija ili ne, radilo se o roditeljima ili starateljima. Svi moraju imati to pravo!", kazala je glumica iz Zagreba. Dodala je kako ne može ni zamisliti kroz što prolaze roditelji i djeca koji su trenutno odvojeni.

'Bila sam odvojena od roditelja desetak dana kao djevojčica i to mi je bilo vrlo traumatično iskustvo. Imala sam već devet godina pa zamislite kako je tek onda mlađoj djeci", Petra Kurtela.

"To je strašno! Srećom, dijete mi nije bilo bolesno, ali sam sama bila odvojena od roditelja desetak dana kao djevojčica i to mi je bilo vrlo traumatično iskustvo. Imala sam već devet godina pa zamislite kako je tek onda mlađoj djeci", kazala je Kurtela i još jednom naglasila da je najbitnije pitati struku te dodala kako se nada da će ova inicijativa donijeti promjene.

'Već sam potpisala peticiju'

Glumica i scenaristica te osnivačica inicijative Spasi me, Jelena Veljača za Gloria.hr kazala je kako se već aktivirala po tom pitanju. "Apsolutno sam zgrožena tom idejom od 15 minuta, peticiju sam već potpisala", kazala nam je Veljača, majka 4,5 godišnje Lene.

Glumica i televizijska voditeljica, također i majka dvoje djece, Doris Pinčić Rogoznica inicijativu je podržala načelno, kako nam je kazala u kratkom razgovoru, o svom je nedavnom iskustvu napisala detaljni post na Instagramu kojeg je objavila u znak podrške svim roditeljima i djeci koji kroz teška vremena i bolest prolaze odvojeni. Naime, za vrijeme pandemije njezin Donat završio je u bolnici.

'Proveo je noć sam u bolnici, nisam disala'

"Za vrijeme karantene moj Donat igrajući se po kući pao je, udario se u glavu i doživio je lagani potres mozga popraćen vrtoglavicom, povraćanjem i buncanjem. Divni, posvećeni doktori objasnili su nam da mora, za njegovo dobro i za svaki slučaj ostati u bolnici, ali da ja ne smijem biti u bolnici tu noć. Ni na stolici, ni u hodniku ni u krugu odjela. Karantena je, Covid divlja. U suzama i strahu ostao je u, kako ga je on nazvao - zatvoru".

'Tu noć nisam plakala ali nisam baš ni disala kako treba. Ujutro kad su ga pustili i došao je kući uz potvrdu da će sve biti u redu krenule su suze', Doris Pinčić Rogoznica.

View this post on Instagram

Nema ljepšeg osjećaja nego vidjeti svoju djecu kako se smiju, vole, rastu.. Nema goreg osjećaja nego vidjeti da tvoje dijete boli, u takvim situacijama bezuvjetna ljubav pokazuje svu svoju snagu i svaki bi roditelj potpisao isti tren da sve teško padne na naša umjesto na njihova leđa Za vrijeme karantene moj Donat igrajući se po kući pao je, udario se u glavu i doživio je lagani potres mozga popraćen vrtoglavicom, povraćanjem i buncanjem. Divni, posvećeni doktori objasnili su nam da mora, za njegovo dobro i za svaki slučaj ostati u bolnici ali da ja ne smijem biti u bolnici tu noć. Ni na stolici, ni u hodniku ni u krugu odjela. Karantena je, covid divlja. U suzama i strahu ostao je u, kako ga je on nazvao - zatvoru. Tu noć nisam plakala ali nisam baš ni disala kako treba. Ujutro kad su ga pustili i došao je kući uz potvrdu da će sve biti u redu krenule su suze. Prije svega od sreće, od zahvalnosti što imam zdravu djecu i što ovakve situacije mogu nabrojati na prste jedne ruke. A drugi red suza išao je za sve roditelje i djecu koji to jutro nisu zagrlili jedni druge jer su na bolničkom liječenju danima, neki tjednima. Djeca uvijek trebaju roditelje ili skrbnike, a kad su bolesni i još više. Korona je neupitno opasna, nisam epidemiolog, nisam doktor ali vjerujem da moraju postojati bolja rješenja od ovog da roditelji bolesnoj djeci u posjet mogu doći na 15 minuta. Ne da vjerujem, ja sam sigurna da naše društvo može, mora i zna bolje, kao i da ćemo pronaći pravi način za ovo riješiti.

A post shared by Doris Pinčić Rogoznica (@dorispincicrogoznica_doda) on

"Prije svega od sreće, od zahvalnosti što imam zdravu djecu i što ovakve situacije mogu nabrojati na prste jedne ruke. A drugi red suza išao je za sve roditelje i djecu koji to jutro nisu zagrlili jedni druge jer su na bolničkom liječenju danima, neki tjednima. Djeca uvijek trebaju roditelje ili skrbnike, a kad su bolesni i još više. Korona je neupitno opasna, nisam epidemiolog, nisam doktor, ali vjerujem da moraju postojati bolja rješenja od ovog da roditelji bolesnoj djeci u posjet mogu doći na 15 minuta", napisala je Doris Pinčić Rogoznica koja uz šestogodišnjeg Donata ima i dvogodišnju Gitu.

'Vidim svoju kći u tom krevetu, ne mogu disati'

I supruga glumca Amara Bukvića, Alma Vukičević Bukvić, podržala je roditelje koji žele ostati u bolnici sa svojom djecom, učinila je to tako da je u opširnoj objavi na Instagramu opisala potresnu scenu kojoj je svjedočila u jednoj zagrebačkoj bolnici.

"Jutro, 8,30, prazan teretni lift, idem po nalaze. Pritisnem gumb. Kat III. Za mnom ulaze tri doktora/sestre gurajući veliki mobilni krevet. Ali nešto je drugačije. Krevet ima rešetke sa strane. Čekaj, pa to je jedan veliki kinderbet. Naginjem se preko njihovog ramena. Ovako visoka vidim sve kao na pladnju. Unutra leži maleno dijete, mlađe od dvije godine. Dižem pogled. Mama mu ostaje ispred lifta. Uplakana. Vrata se zatvaraju. Dijete se diže na noge. Vrišti iz petnih žila. Mama, mama, mamaaaaaaa!!!! Prikopčano na sto kabelčića po sebi. Trga se. Ja hvatam zrak. Gušim se. Vidim Amal u tom krevetu. Zemljo otvori se, molim te! Vožnja od prizemlja do trećeg kata nefrologije bila je najduža vožnja u mom životu! 20 sekundi dugih kao cijela jedna vječnost. Uz plač i krikove tog malog djeteta. Otvaraju se vrata. Držim zrak u sebi. Ne dišem. Izlaze van! Ostajem unutra. Hvatam zrak. Ali. Iz mene izlazi jecaj. Vraćam se natrag. Dolje u hodnik. Jecam kao luđakinja. Ne mogu zaustaviti to iz sebe. Vraćam se u auto. Dolazim doma. Otac me pita, a nalazi? Koji nalazi mislim si. Kažem nisu još, sutra će biti gotovi. Sutra ću stepenicama. To je jedino sigurno", napisala je Alma uz fotografiju sebe i svoje dvoje djece, petogodišnjeg Amana i dvogodišnje Amal.

Pročitajte i:

Nakon dana provedenih u bolnici, Nevena Rendeli Vejzović napokon ima osmijeh na licu

'Imam najslađu proročicu': Marijana Batinić na šaljiv način otkrila spol druge bebe

Ekskluzivne fotografije izlaska iz rodilišta: Nevena Rendeli i Mak Vejzović svoje curice vode kući

Žene se ponovno javno okupile protiv nasilja: Jelena Veljača i Barbara Nola glasno podržale zagrebački prosvjed

Potvrđen razlaz Doris Pinčić i Borisa Rogoznice! Doznajemo što se dogodilo s brakom slavnog para

Uska haljina lijepo istaknula trbuščić trudne Doris Pinčić

Linker
18. travanj 2024 23:34