Peta sezona Netflixove serije

Novi nastavci ‘Krune‘ otkrivaju koga je princeza Diana najviše voljela i tko se ispriječio njihovoj ljubavi

Britansko-pakistanskog kirurga za kojeg se princeza htjela udati glumi pakistanska filmska zvijezda Humayun Saeed, ulogu princa Charlesa dobio je preljubnik i u stvarnom životu, engleski glumac Dominic West, dok će njegov sin Senan debitirati u ulozi princa Williama.

Dugo iščekivana peta sezona Netflixove serije “Kruna” zacijelo će imati značajan naglasak na romantičnoj vezi princeze Diane i britansko-pakistanskog kardiokirurga Hasnata Khana (63). Bio je njezin "Gospodin Divni", kako ga je nazivala, i čini se - najveća ljubav, a njihova romansa, započeta 1995., prekinuta je uoči ljeta 1997. dva ili tri mjeseca prije nego što je poginula. Ulogu neobičnog doktora koji je volio fast food, nije imao problem zapaliti cigaretu (što ju je šokiralo) i trudio se biti brutalno iskren ne mareći hoće li izrečenim povrijediti one koje voli, tumačit će Pakistanac Humayun Saeed (50). Radi se o vrlo poznatom i među najbolje plaćenim glumcima u toj zemlji, ima pet milijuna pratitelja na Instagramu, a uz to je i suosnivač medijske produkcijske kuće Six Sigma Plus. Vijest o tome da će on glumiti "Nattyja” - tako glasi nadimak koji mu je, navodno, nadjenula princeza - na svom profilu objavila je glumčeva kolegica Mahira Khan, piše Daily Mail.

Romansu princeze i doktora obradio je film "Diana" prikazan 2013. s Naomi Watts u naslovnoj ulozi. Fatalnog kardiokirurga glumi američki glumac Naveen Andrews (52): producenti filma i Andrews navodno su pokušali doći do kardiokirurga kako bi im (diskretno) pomogao realizirati film, međutim, ovaj ih je glatko odbio. Sve što je Hasnat Khan rekao o romansi s Dianom sažeta je izjava iz 2008.: "Pronašao sam u njoj vrlo normalnu osobu s velikim kvalitetama". Koliko je poznato, upoznali su se u londonskoj bolnici Royal Brompton kada je Diana posjetila prijateljicu koja se oporavljala od operacije srca. Bila je toliko očarana doktorom da je razmišljala o preseljenju u Pakistan i udaji, čemu se oštro protivila njegova obitelj.

image

Princeza Diana bila je u vezi s pakistanskim kirurgom Hasnatom Khanom.

SPLASH/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ljubav princeze Diane konačno progovorio: ‘Rekao sam joj da bude oprezna s tim intervjuom‘

Snovi o udaji

Diana ih je ipak upoznala 1996. tijekom posjeta toj zemlji, a pamti se da je tada nosila tradicionalne shalwar kameez (vrećaste hlače u kombinaciji sa širokom tunikom te maramu). Njezina prijateljica, Britanka Jemima Goldsmith Khan (47), bivša supruga sadašnjeg pakistanskog premijera Imrana Khana (69), koja se nakon razvoda njihovog devetogodišnjeg braka 2004. vratila u domovinu, otkrila je kako je princeza bila do ušiju zaljubljena u svog doktora. Maštala je o njihovom braku i bila spremna promijeniti vjeru ne bi li ostvarila san o sreći s muškarcem koji je iskreno voli. Otkrila je to Jemima Goldsmith, danas britanska scenaristica i osnivačica televizijske produkcijske kuće "Instinct Productions".

"Htjela je znati koliko mi je bilo teško prilagoditi se životu u Pakistanu", rekla je princezina prijateljica. Diana je, naime, poginula prije nego što se raspao Jemimin brak s Imranom Khanom, nekadašnjom velikom zvijezdom u kriketu (sportu koji su u Pakistan svojedobno donijeli Britanci, a popularan je i danas). Pretpostavlja se kako je Diani njihov brak bio "dokaz" kako je moguće premostiti razlike između stubokom različitih svjetova.

Kulturološke razlike

No, trajnoj vezi Diane i Hasnata posebno se snažno usprotivila njegova majka, Naheed Khan. "Noćna mora svake konzervativne paštunske majke jest da joj se sin oženi djevojkom iz Engleske. Pošalje sina na školovanje, a on se vrati s engleskom nevjestom. To je nešto čega se boje", izjavila je Jemima Goldsmith. Da u tome ima istine, neizravno je potvrdio doktorov otac Abdul Rasheed Khan, prepričavši riječi svog sina.

image

Kruna Diana

SPLASH/PROFIMEDIA

Čitajte i: Scenaristica i prijateljica princeze Diane napustila seriju ‘Kruna‘: ‘Odlazim jer ju se prikazuje bez suosjećanja i poštovanja‘

"Da sam oženio Dianu, naš brak ne bi trajao više od godinu dana. Mi smo kulturološki toliko različiti jedni od drugih. Ona je s Venere, a ja s Marsa. Ako se to ikada dogodi, to bi bilo kao brak u kojem se sreću osobe s dva različita planeta", navodno je rekao svojoj obitelji. Epilog te ljubavne priče je poznat, što ne umanjuje intrigantnost nove sezone serije "Kruna". Naime, isprva je najavljeno da će njome završiti serija, no Netflix je lani otkrio snimanje još jedne sezone u kojoj bi moglo biti riječi o vjenčanjima prinčeva Williama i Harryja, Harryjevom i Meghaninom odlasku u Ameriku, skandalu princa Andrewa, smrti princa Philipa...

Novi glumci

Dok sve to ne dođe na red, peta sezona serije obradit će obilje zanimljivosti iz života kraljevske obitelji tijekom burnih 90-ih godina prošlog stoljeća. Treba spomenuti da je kraljica Elizabeta II. posebno teškoj 1992. godini dala latinski pridjev "horribilis", a znači grozan. Zašto? Kad je 1992. propao brak princa Charlesa i Diane, rastalo se još dvoje kraljičine djece. Princ Andrew i Sarah Ferguson otišli su svatko na svoju stranu (kasnije su se pomirili, ali se nisu opet vjenčali). Kraljičina kćer, princeza Anne, iste godine je zbog mornaričkog časnika Timothyja Laurencea, ostavila supruga Marka Phillipsa.

Afera u Rimu

Dakako, nova sezona serije detaljno je obradila promjene u ljubavnim odnosima u kraljevskoj obitelji, a angažirani su i novi glumci. Ulogu kraljice Elizabete II., poslije Claire Foy u prvoj i drugoj sezoni, te Olivije Colman u trećoj i četvrtoj, preuzela je engleska glumica Imelda Staunton (66) - poznata po ulozi zločeste profesorice Dolores Umbridge iz filmova o Harryju Potteru. Kraljičinog supruga, Philipa, vojvodu od Edinburgha, glumi zvijezda biografske drame "Dvojca papa", Jonathan Pryce (73). Ulogu kraljičine sestre, princeze Margaret, nakon Vanesse Kirby i Helene Bonham Carter, tumači Engleskinja Lesley Manville (64).

Čitajte i: Posljednji dani princeze Diane: Probudila se na jahti na Sardiniji, izgledala sretno, no bila je slomljena

U najiščekivanijoj ulozi princeze Diane, pojavljuje se australska glumica Elizabeth Debicki (31), zvijezda filma "Veliki Gatsby" redatelja Baza Luhrmanna. Posebno je zanimljiva promjena u ulozi princa Charlesa: zvijezda serije "Preljub", Dominic West (52), trebala bi zamijeniti britanskog glumca Josha O'Connora koji je tumačio ulogu princa od Walesa u dvije sezone (za odličnu interpretaciju nagrađen je i Zlatnim globusom). Mnogi se sjećaju afere Dominica Westa s 20 godina mlađom Lily James, kolegicom sa seta Netflixove remakea filma "Rebecca" - ljubili su se i mazili naočigled prolaznika u Rimu, gdje je film sniman. Afera ga je umalo stajala braka s Catherine FitzGerald (50), članicom britanskog visokog društva s kojom ima četvero djece: kćeri Doru (16) i Christabel (6) te sinove Senana (14) i Francisa (12).

Novi skandal

Kad su se producenti "Krune" požalili da dva tjedna prije početka snimanja nove sezone nikako ne mogu naći odgovarajućeg glumca za ulogu princa Williama iz tinejdžerskih dana, Dominic West predložio im je svog sina Senana. Dječak je prošao audiciju, pokazalo se da pomalo nalikuje princu iz tog razdoblja, a to će mu biti debi na malom ekranu.

Čitajte i: Nakon preljubničkog ‘praznika‘ u Rimu: Lily James prva progovorila u javnosti

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se James Murray (46), glumac iz britanskih serija „Primeval” ("Praskozorje", nema veze sa Sumrak sagom) te "Cutting It", snaći kao osramoćeni princ Andrew. U toj ulozi zamijenio je Toma Byrnea, a kako je srednji sin britanske kraljice svojoj obitelji priuštio dosad nezapamćeni skandal, producenti "Krune" imaju napretek sadržaja za nekoliko napetih sezona.

Linker
19. travanj 2024 21:40