Peto godišnje doba

Ni poznati nisu odoljeli karnevalskom ludilu: u masi otkačenih maski, svu pozornost ipak je 'otela' Kolinda

Velika međunarodna povorka Riječkog karnevala, kao i Samoborski fašnik, središnja su događanja kojem nisu odoljeli ni mnogobrojni poznati.

Povorka od 11.000 maškara preplavila je središte Rijeke, bilo je to ujedno i veliko finale Riječkog karnevala koji u tom gradu traje od siječnja kada su Maškare preuzele ključeve grada. Osim zamaskiranih skupina iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, na Veliku međunarodnu povorku stigli su i gosti iz prijateljskih gradova, iz drugih europskih gradova te Indije, Japana i SAD-a, bivših i budućih Europskih prijestolnica kulture: irski Galway, luksemburški Esch, litvanski Kaunas, srbijanski Novi Sad, mađarski Veszprem i talijanske pokrajine Matera.

Takvom ludilu nisu odoljeli ni mnogi naši poznati koji su dali sve od sebe da izrade originalne maske.

Pjevač Marko Tolja i voditelj Ivan Vukušić zajedno su se maskirali u članove engleske Kraljevske garde. U crvenim odijelima, s velikim šubarama i naoružani bocama koje "čuvaju" nešto što izgleda kao koktel od vina i gaziranog pića, poznat pod imenom bambus, uživjeli su se u uloge kraljičinih čuvara.

Riječka televizijska voditeljica i novinarka Ivana Bilen Perić i ovaj put je oduševila raskošnom maskom bajkovitog izričaja.

Bivša manekenka Nikolina Minovska koja je jedno vrijeme nosila titulu najseksi Hrvatice na karnevalu se pojavila u tematskoj maski sa svojim dvogodišnjim sinčićem Nikolom kojeg ima s vlasnikom Taxi Cammea Vladimirom Minovskim. Preslatki par utjelovio je temu iz 101 Dalmatinca. "Cruella de Vil i umiljati (pospani) Dalmatinac", napisala je Nikolina uz fotografije.

Najviše osmjeha izmamila je ipak jedna neobična Jovanka Broz, koju je uprizorio ni manje ni više nego riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, on se cijeli dan Rijekom kretao rukom pod ruku sa svojim Titom.

Riječki karneval sastoji se od niza događanja kroz više od mjesec dana, Međunarodna povorka njegovo je finale. Ništa manje ludo nije ni na maškaranom rallyju Pariz-Bakar, koji je ove godine posjetio pjevač Luka Nižetić te ga iskoristio i za snimanje novog videa.

Nije Obersnel jedini političar koji se opusti za vrijeme najluđeg, petog godišnjeg doba, i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila se pridružiti maškarama. Ona je došla u Samobor na fašnik, u ležernijem izdanju, odjevena u kožnatu jaknu u pratnji svoje ljubimice Kike prošetala je gradom. Uskoro je postala i dio maškara, nakon što je dobila ružičastu periku.

Snimio čitatelj

Linker
19. travanj 2024 18:52