AMPAS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
Intimna ispovijest!

Naš omiljeni glumac najbolje zna kroz koju je patnju morala proći supruga Willa Smitha

Asim Ugljen na svom je Facebooku objavio dirljiv post o vlastitoj dugogodišnjoj borbi s alopecijom koja mu je u tom periodu ozbiljno narušila psihičko zdravlje te je čak mislio odustati od glumačkog poziva.

Asim Ugljen na svom je Facebooku objavio dirljiv post o vlastitoj dugogodišnjoj borbi s alopecijom koja mu je u tom periodu ozbiljno narušila psihičko zdravlje te je čak mislio odustati od glumačkog poziva.

Dok Akademija filmskih umjetnosti i znanosti razmatra hoće li Willu Smithu poništiti Oscara za najbolju mušku ulogu jer je na svečanoj dodjeli ošamario voditelja Chrisa Rocka zbog neprimjerene šale na račun ćelavosti njegove supruge Jade Pinkett Smith, medijske stupce pune ispovijesti mnogih osoba s alopecijom. Među poznatim licima s iskustvom naglog gubitka kose, što je problem i Willove supruge, je i naš glumac Asim Ugljen. Potaknut raspravama oko prvog fizičkog obračuna na dodjeli Oscara, jedan od naših najomiljenijih glumaca kojega ga upravo pratimo u showu Ples sa zvijezdama, na svom je Facebooku objavio podulju ispovijest o borbi s alopecijom.

"Pisao sam o svojoj alopeciji. No, nisam pisao kakav je efekt imala na moju psihu. Se.em, jesam, no kao kratku crticu. Istina je da me rijetko što izbacilo iz balansa kao alopecija. Tu količinu gnjeva, bijesa i nemoći rijetko sam kada osjetio", iskreno je napisao Asim Ugljen.

image

Muškarci se češće susreću s ovom dijagnozom, koja je kod našeg glumca bila galopirajuća

DARKO TOMAS/CROPIX

Čitajte i: Asim Ugljen progovorio o teškoj borbi sa bolešću: ‘Svako buđenje je bila agonija. Hoću li se probuditi s novim rupama‘

U svojoj dirljivoj i poučnoj objavi zvijezda domaćih serija Na granici i Kud puklo da puklo koji glumi i u filmovima General"Antuna Vrdoljaka te Broj 55 Kristijana Milića, jasno ističe koliko je alopecija ozbiljna dijagnoza za psihičko zdravlje.

U njegovom slučaju riječ je bila o galopirajućoj dijagnozi te mu je kosa doslovce ispadala preko noći.

"Obožavam svoj posao, ali doslovno obožavam. I ideja da se njime više nikada neću baviti bila mi je prestrašna. A nisam se htio baviti glumom bez svoje brade i kose, ćosav, s rupama svuda po glavi. Zakleo sam se da više nikad neću ući u kadar ako ne pobijedim alopeciju. I zakleo sam se da ću pustiti dugu bradu i dugu kosu i svezati je u rep ako uspijem pobijediti", napisao je Asim.

image

Glumac Asim Ugljen

DARKO TOMAS/CROPIX

Glumac je istaknuo da borba s alopecijom može biti duga, a rezultat je neizvjestan.

"Bio sam uvjeren da neću pobijediti. Svako buđenje bila je agonija. Hoću li se probuditi s novim rupama? I često su bile tu, nove, ujutro. Ili su se stare povećale. Galopirajuća alopecija. Bio sam lud. Lud kao bijesno pseto. Ujedao sam koga god, zbog bilo čega. Postajao sam zao. Gadilo mi se to, ali taj osjećaj nemoći je izvlačio sve najgore iz mene. I ništa se nije događalo. Samo je bivalo sve gore”, napisao je o svojoj patnji Asim Ugljen.

Čitajte i: Njegovo tijelo prepuno je ožiljaka, među njima je i onaj od teške operacije tumora na lubanji, koju je izveo njegov otac Ranko!

image

Više od ičega, Asima opušta vožnjom kajakom

DARKO TOMAS/CROPIX

Crnokosi glumac, čiji je trenutno zaštitni znak gusta brada, tvrdi da mu je u borbi protiv alopecije najviše pomogla tjelovježba.

"A onda sam se sjetio što mi je dermatolog rekao, da počnem vježbati svaki dan. Pregrizao sam govno i počeo manijakalno veslati. Ali doslovno manijakalno, triput dnevno išao sam na vodu i veslao, veslao, veslao, veslao, veslao, bilo toplo, hladno, kiša, snijeg, sjekire, atomski rat, ja sam veslao i veslao i veslao. I nakon što se već provrtjelo par godišnjih doba, a ja sam svaki dan bio u vodi, počele su prve bijele dlake. Pa crne. Pa su mi na kraju izrasle još gušće i čvršće dlake negoli sam ih prije bolesti imao. Što je bilo poprilično čudno. I nastavio sam veslati, jer uz glumu, to mi je najveća ljubav. Ne računajući obitelj, naravno. Tu količinu slobode nikada nigdje drugdje nisam osjetio. Sam u kajaku, usred šume i kanjona, na rijeci. Čista, nepatvorena sloboda", otkrio je u svojoj objavi Ugljen, koji je uvjeren da ga je od daljnjih muka s ćelavošću "spasio" baš kajak. Kombinacija fizičkog napora i bijega u prirodu prvenstveno ga je, kaže, psihički ojačala, a s vremenom mu je kosa i prestala ispadati.

image

Danas je, kaže Asim, uvjeren da ga je kajak spasio

DARKO TOMAS/CROPIX

"Sve rupe su se popunile i ja sam pustio kosu i bradu i danas izgledam kako izgledam. Kao Toshiro Mifune za sirotinju. Jer sam se zakleo. Danas sam stopostotno uvjeren da me kajak spasio. Da me kombinacija fizičkog napora u hladnoj vodi, usred prirode i bez ljudi u blizini, osim Filipa, Marte i djece, spasila. Da mi je kajak vratio kosu i bradu i psihički balans. Zauvijek ću mu ponizno biti zahvalan na svemu što mi je dao i čemu me naučio. Nisu se skoro sve velike civilizacije zalud razvile na obalama rijeka. Jer rijeka je život. Ne postoji bolja alegorija od te. I točnija. Kao i život, rijeka teče i teče i teče, svojim tokom, svojim smjerom, svake sekunde se mijenja, nikada nije ista i baš kao život, nezaustavljiva je. Rijeka i alopecija naučile su me poniznosti kao ništa u životu", završio je svoju intimnu ispovijest Asim Ugljen.

Linker
26. travanj 2024 02:51