I to je to...

Mučiteljica Ghislaine Maxwell nakon presude: ‘Prihvaćam odgovornost. Žao mi je zbog svega‘

Na izricanju kazne od 20 godina zatvora, desna ruku ozloglašenog pedofila Jeffreyja Epsteina prvi put je progovorila otkako je prije dvije godine uhićena zbog podvođenja maloljetnica i trgovine seksualnim robljem.

Premda je tužitelj zatražio mnogo veću zatvorsku kaznu, Ghislaine Maxwell, desna ruku ozloglašenog pedofila Jeffreyja Epsteina, bila je prilično uzdrmana kaznom od 20 godina zatvora te još pet godina uvjetno, koju joj je jučer na sudu na Manhattanu izrekla sutkinja Alison Nathan. Nekadašnja pripadnica britanskog visokog društva, kćer novinskog magnata Roberta Maxwella, proglašena je krivom po pet od šest točki optužnice na suđenju prošle godine, od kojih je najteža trgovina maloljetnicama zbog seksualnog iskorištavanja.

Prijetilo joj je 30 do 55 godina dok je njezina obrana zahtijevala maksimalno pet. Pokušali su srušiti presudu i iznuditi ponovno suđenje zbog navodne proceduralne pogreške tijekom izbora porotnika, što im nije uspjelo.

Dosad je šutke pratila suđenje i potresne iskaze svjedokinja među kojima je jednoj bilo tek 14 godina kad ju je Ghislaine Maxwell "poslužila" Epsteinu.

Čitajte i: Ghislaine Maxwell proglašena krivom: Prijeti joj dugogodišnji zatvor za seksualnu trgovinu maloljetnica za zloglasnog Epsteina

image

Ghislaine Maxwell zbog Jeffreyja Epsteina je bila spremna i na ovakva zlodjela

MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Izričući zatvorsku kaznu te još 750.000 dolara financijskog dijela kazne, sutkinja je odaslala moćnu poruku: "Žrtve proživljavaju bolan, stravičan i trajan utjecaj pretrpljenih trauma. Šteta nanesena tim djevojkama je nepopravljiva. Tko god je bio uključen, odgovarat će za svoja nedjela. Koliko god bili bogati i moćni, nitko nije iznad zakona".

Njezine riječi popraćene su odobravanjem jer se iz njih iščitava odlučnost vlasti razotkriti cijelu pedofilsku mrežu. Ukratko, izricanje presude britanskoj "madame" mogao bi biti tek početak priče. A ona je, prvi put otkako je prije dvije godine uhićena zbog povođenja maloljetnica i trgovine seksualnim robljem, konačno progovorila, piše The Sun. Kad je zatražila da joj se dopusti obratiti se sudu, prva pomisao prisutnih bila je da će zanijekati zločine. Međutim, njene riječi mnoge su iznenadile.

Iznenađujuća isprika

"Teško mi je obratiti se sudu nakon što sam se suočila s tolikom boli u svjedočenjima. Jeffrey Epstein bio je manipulativan, lukav i opsjednut kontrolom. Živio je podijeljenim životom i prevario sve u svojoj blizini", rekla je dodajući kako je američki milijarder koji si je prije tri godine oduzeo život u zatvoru, bio grabežljivac kojem se "trebalo suditi prije svih nas". Bez obzira na to, spremna je preuzeti svoj dio odgovornosti za počinjene zločine. Naposljetku okrenula prema svojim žrtvama u sudnici (dotad je rijetko gledala u njihovom pravcu) i rekla: "Žao mi je zbog boli koju ste doživjeli". Nekima su njezine riječi zvučale isprazno, ali isprika je isprika, kakva god bila. Kako se na američkom sudu protiv Ghislaine Maxwell vodi još devet građanskih parnica - jer su je nekadašnje žrtve tužile - bit će prilike da kažu što misle o isprici koju im je uputila.

Linker
16. travanj 2024 06:04