Nitko te ne pripremi

Milena Radulović: ‘Mislila sam da ću unesrećiti roditelje, rekla sam im tek kasnije. Žrtve šute oko 15 godina‘

Nakon njenog javnog svjedočanstva o tome kako je bila žrtva silovanja, u regiji se pokrenula lavina, pod okriljem inicijative ‘Nisam tražila‘ brojne žene (i muškarci) anonimno ili pod imenom istupaju i otkrivaju razmjere seksualnog zlostavljanja.

Glumica Milena Radulović koja je hrabro, imenom i prezimenom, istupila i na sudu i u javnosti protiv svog zlostavljača - bivšeg učitelja glume Miroslava Mike Aleksića - u najnovijem je televizijskom gostovanju otkrila što se događalo u pozadini, a što je to u njoj dovelo do odluke da istupi javno.

"Mislila sam da sam ja jedina osoba na svijetu kojoj se to događa, mislila sam da je to moja sudbina kleta", otvoreno je rekla o početku pakla koji je proživljavala kao 17godišnja djevojka.

"Nisam mogla ni zamisliti da će se dogoditi bilo što slično ovoj revoluciji, ovakvom razvoju događaja, što samo govori o tome da je seksualno nasilje dubinski prisutno u našem društvu. Izgleda kao neka potpuno nova tema, a ono što je moj iskaz proizveo govori da je tu sve vreme", započela je Milena svoje gostovanje u emisiji Veče s Ivanom Ivanovićem, prenosi Noizz.

Kako tvrdi Radulović, najteže je kada je nasilnik netko tko je bliska osoba žrtvi, netko kome mlada žena vjeruje.

Čitajte i: Nakon istupa Milene Radulović! Kako je nekad ugledni pedagog stvorio ‘sektu‘ i zavjet šutnje na zlostavljanje

"To nije nešto na što vas upozore. Ovo je nešto s čime se jako teško suočiti na bilo koji način. Mislim da ranije nije posvećivana pažnja (temama seksulanog nasilja). To obično bude od strane nama bliske osobe, od nekoga kome vjerujete. A s druge strane, zlostavljači su svjesni što će uraditi. Strašno je suočiti se s time, za razliku od situacija kada neki ludi manijak istrči iz šume i napadne", kazala je glumica.

Zašto nije rekla roditeljima

U emisiji je otkrila i kada je o svemu što je doživjela rekla svojim roditeljima. Iako je do tada s njima bila otvorena o svemu, s vijesti da je silovana čekala je godinama, kaže bojala se da će ih time zauvjek unesrećiti.

"To je jako teško definirati. Razlog zašto roditelji ne primijete tada, jer je to tinejdžerski uzrast - kad se nerviramo zbog obične bubuljice i problema u školi. S druge strane, ja sam tada mislila da sam jedina osoba uopće kojoj se tako nešto događa. Nisam gledala nikada film o tome, nije me nitko upozorio na pakao koji mi se kasnije dogodio. A onda kada sve to prođe, onda misliš da će tata ustati i ubiti ga, a vama se baš ne sviđa ideja da tata ide u zatvor", ispričala je kroz koje brige je naknadno prolazila.

Čitajte i: Pokretačice Nisam Tražila zajednice: ‘Teško je čitati na tisuće potresnih poruka, ali nećemo prestati‘

Ako ne kažeš odmah, nego prođe pola godine ili godinu dana, onda razmišljaš "pa mene sada niko neće odavde izvući".

"Mislila sam da ću zauvijek unesrećiti mamu i tatu. Ti nekako želiš nastaviti život dalje, a onda kad odeš kod psihologa tek onda shvatiš da to traje. Sama sam odlučila otići psihologu. Roditeljima sam sve ispričala kada je prošlo vrijeme mog samoizlječenja. Određeno vreme sam pokušavala ohrabriti i druge devojke, koje nisu prošle kroz sve te faze kao ja. Prosječno žrtve šute po 15 godina", objasnila je Milena Radulović.

Linker
19. travanj 2024 08:42