Vojko Bašić / CROPIX
Novo lice

Mama, učiteljica i spisateljica: 'Tema suicida me pogađa jer se tabuizira, romantizira i prešućuje'

Splićanka Magdalena Mrčela (28) objavila je treću knjigu za mlade. Riječ je o psihološkom romanu ‘Između’, a tema mu je suicid, koji ova profesorica hrvatskog jezika u Drugoj splitskoj gimnaziji i inače obrađuje, uz druge probleme milenijalaca poput neprilagođenosti, utjecaja društvenih mreža, poremećenih obiteljskih odnosa te zloupotrebe alkohola i droga.

Jesu li vas u pisanju nadahnuli stvarni događaji?

- ‘Između’ sam napisala početkom godine u dvanaest dana. Došao mi je kao terapija nakon niza neprospavanih noći zbog tragedije bliskog prijatelja koji je izgubio člana obitelji. U svim mojim romanima ima biografskih elemenata. Kako kaže moja omiljena književnica Margaret Atwood: ‘U knjigama ne navodim ništa što se nije dogodilo u stvarnom životu ili u noćnoj mori’. Tema suicida me osobito pogađa jer se tabuizira, romantizira i, ono najgore, prešućuje.

Što je presudilo da se okrenete pisanju?

- Susret s mojom urednicom i prijateljicom Rosie Kugli prije šest godina. Njezina knjiga ‘Nisam ti rekla’ otvorila mi je sasvim novi književni svijet. Potaknuo me i moj dragi kolega Boris Škifić, koji mi je govorio: ‘Radi u školi, to ti je struka. Ali moraš pisati - to ti je misija’.

Tko je vaša najvjernija čitalačka publika?

- Moji učenici. Pametni su, znatiželjni i nadasve iskreni. Najveći kritičari su mi moje četiri prijateljice koje uvijek prve dobiju rukopis na čitanje.

Split, 040920.
Magladena Mrcela profesorica i knjizevnica.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
VOJKO BAŠIĆ / CROPIX
Glavni likovi njena novog romana su stvarni ljudi.

Po čemu pamtite vlastito odrastanje?

- Po trčanju parkom, nabijanju lopte, razbijenim koljenima, maminim specijalitetima, uživanju u knjigama... Takvo djetinjstvo nastojim pružiti i svojoj dvojici sinova. Kad sam počela raditi s mladima, shvatila sam koliki je privilegij biti neopterećen glibom nehumanog materijalističkog svijeta.

Na čemu trenutačno radite?

- Pišem hommage književnicama koje su djelima promijenile svijet te satiričnu zbirku priča o boljkama generacije milenijalaca. Ovih dana u tisak ide i zbirka pjesama ‘Kvadratna jednadžba’, koja je nedavno osvojila nagradu za mlade pjesnike ‘Zdravko Pucak’.

Čitajte i:

Spontano restauriranje života: Jednom kad je krenula, otvorio joj se sasvim novi svijet

Jezik hrvatskog dizajna: Upoznajmo tri kreativke iza tri domaća brenda koje nas inspiriraju svojim radovima

Knjižarski lanac 'Hoću knjigu' pokrenuo dobrotvornu 'Potresnu akciju'

Linker
10. travanj 2024 10:18