Violeta Juras
uzela je kormilo vlastitog života

Liječnica prehranom obuzdala bolest: 'Zdravstveni i bračni krah naveli su me da promijenim život iz temelja'

Radiologinja Biljana Ignatovska otkriva kako je promjenom prehrane obuzdala autoimunu bolest, a povremenim postom održava energiju kojom vodi i unapređuje daruvarsku Polikliniku Arcadia, bavi se nutricionizmom te uzgaja lješnjake na 13 hektara obiteljskog OPG-a.

Vječna rasprava o tome koji je spol vještiji u multitaskingu još nije dobila znanstveno utemeljen odgovor, no liječnica Biljana Ignatovska (41) svojim životnim stilom i postignućima svjedoči da su žene u tome ipak superiornije u odnosu na muškarce.

Specijalistica radiologije, koja je odnedavno na čelu daruvarske Poliklinike Arcadia, jednako dobro pliva u svim segmentima tog zahtjevnog posla - od rada s pacijentima do donošenja strateških odluka o razvoju te medicinske ustanove, vođenja tima, upravljanja financijama, sudjelovanja na kongresima i edukacijama... Uza sve to, bavi se nutricionizmom, vodi obiteljski OPG, neko je vrijeme pjevala u daruvarskoj klapi Stentoria, no najvažnije od svega - njezine dvije kćeri, Latina (15) i Bojana (11), smatraju da je uspjela postići idealan balans u roditeljstvu i da je cool i zabavna, a istodobno odgovorna te po potrebi i stroga.

privatni album
Mama je ima dobar balans, opuštena je i zabavna, ali i stroga kada treba...

Naravno da sve te osobine uvelike proizlaze iz njezina karaktera, ali mnogo toga zahvaljuje odrastanju u progresivnoj poduzetničkoj obitelji, pogotovo ocu mr. sc. Bojanu Ignatovskom, koji je prije gotovo tri desetljeća osnovao Arcadiju.

Timor Šatara
S ocem Bojanom Ignatovskim, koji je 1992. osnovao polikliniku.

- Otac mi je uvijek bio veliki autoritet, uz njega sam naučila sve što je odredilo moj odnos prema profesiji, no otkako sam njegovim izborom postala direktorica poliklinike, prepustio mi je donošenje svih odluka. On i dalje radi kao kirurg, a na poslu nismo otac i kći, nego kolege različitih specijalnosti - govori Biljana Ignatovska, koja je u godinu dana znatno unaprijedila poslovanje poliklinike što ju je njezin otac osnovao 1992. kao prvu ordinaciju za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u Hrvatskoj.

Prvi potez bio joj je otvaranje dermatološke ambulante, a potom je osnovala odjel za marketing, zaposlila nekoliko ljudi, povukla sredstva iz EU za informatizaciju poliklinike, uvela mnoge nove pretrage...

- Želim da i dalje rastemo i da uz postojeće usluge - iz područja ginekologije, dermatologije, kardiologije i ultrazvuka te mnoge laboratorijske pretrage, alergološko testiranje, neinvazivni prenatalni test Nifty... - obnovimo kirurški odjel i da se u suradnji s lokalnim poduzetnicima posvetimo zdravstvenom turizmu - objašnjava dr. Ignatovska, opisujući samu sebe kao zahtjevnog vođu tima koja “zna da njeni ljudi mogu više nego što misle” i stoga ih ponekad gura iz njihove sigurne zone i postavlja pred njih velike izazove.

Violeta Juras
Među nasadima lješnjaka koji bi ove godine trebali donijeti prvi veći urod

To nije uvijek ugodno, kaže, ali svaki napredak jača samopouzdanje pojedincima i cijelom kolektivu, jer im pokazuje da su pobijedili sebe i svoje strahove. U stručnost svojih suradnika toliko je uvjerena da bi se svakome od njih, kaže, dala u ruke - ako bi zatrebalo.

Da će se formirati u tako dobrog vođu liječničkog tima, Biljana Ignatovska nije mogla ni slutiti kad je sredinom 90-ih upisivala medicinu - čak naprotiv, tada joj je jako nedostajalo samopouzdanja i s prijemnog se vratila uvjerena da nije prošla. No, ne samo da je primljena na zagrebački Medicinski fakultet nego je bila među prvih petnaest studenata.

Među rijetkima je koji kažu da joj je studij bio zabavan, ali priznaje i - naporan.

- Pogotovo pri kraju, jer sam na 6. godini ostala trudna. Morala sam jako zasukati rukave da bih do porođaja položila veći dio ispita, a do kćerina sedmog mjeseca i diplomirala. Uz malo dijete obavila sam staž, stručni ispit, počela raditi uz oca, a nakon rođenja druge kćeri i specijalizaciju iz radiologije u Zagrebu. To mi je bilo možda najteže razdoblje: stresan život u velikom gradu, svakodnevni rad uz dvoje djece i učenje, bez pomoći obitelji, a poslije i u bjelovarskoj bolnici, do koje sam putovala 56 kilometara, ostavili su posljedice na moje zdravlje. Potpuni zdravstveni krah, a potom i bračni, naveli su me da promijenim život iz temelja - opisuje Bi­­ljana Ignatovska, koja se, nakon što joj je dijagnosticiran reumatoidni artritis - autoimuna bolest koja joj je ograničila pokretljivost - vratila raditi u očevu po­­li­­kliniku, a sebi je odlučila pomoći promjenom prehrane.

- Krenula sam sa sirovom hranom, nakon što sam se educirala na tečajevima, i za pola godine svi simptomi su se povukli, čak i alergije. Kao liječnica nisam mogla vjerovati da je to moguće, ali dogodilo se i to me zainteresiralo za nutricionizam. Otada sam isprobala razne vrste prehrane, paleo, LCHF, proučavala sam ketogenu dijetu koju zapadni svijet primjenjuje u liječenju dijabetesa, post na vodi, pa intermitentni post, koji mi danas najviše odgovara.

To znači da tijekom 6 do 8 sati jedem dva-tri obroka, a ostali dio dana sam na vodi. Mnogo salata, umjerene količine mesa, ribe i voća, a povremeno si priuštim desert - govori ravnateljica Arcadije, kojoj je promjena prehrane vratila energiju i snagu da se posveti brojnim aktivnostima izvan medicine

- Ja sam iz obitelji poduzetnika - kaže - i stoga stalno razmišljam o novim idejama. Otac je odmah nakon rata otvorio privatnu ordinaciju, djed je prije više od 40 godina pokrenuo proizvodnju opruga u Dežanovcu, koju je nastavila voditi moja majka, a danas je na čelu te tvrtke moj brat. A ja, uz posao u poliklinici, vodim OPG s nasadima lješnjaka koji se prostiru na 13 hektara.

I s njim imam velike planove: obnovit ću drvenu kućicu što ju je davno izgradio moj djed i sanirati ribnjak koji je u središtu tog imanja pa će to postati moja privatna Arkadija, idilično mjesto sretnog života za mene i moje najmilije.

Čitajte i:

Kakva djevojka! Kristina je odrasla u SOS Dječjem selu, preboljela je tešku bolest i ponosi se nizom postignuća

Bolesti unatoč, prehodala je Camino: 'Bila sam oličenje zdravlja, a onda su počele čudne vrtoglavice'

Hrabra majka iz Splita otvara školu: Dugo se borila za napredak teško bolesne kćeri - i uspjela!

Upoznajte tatu blogera koji osvaja iskrenim i britkim tekstovima o roditeljstvu: 'Žene, naklon do poda!'

Prijatelji su obitelj koju sami biramo: Možemo ih pronaći uvijek i svugdje, ali i lako izgubiti

Linker
19. travanj 2024 22:47