Ako želiš posao - dobit ćeš ga

Šibenčanka u Americi: 'U tri mjeseca rada ovdje zaradiš gotovo toliko koliko prosječni Hrvat u godinu dana'

Anđela Rončević ostvarila je svoj studentski san i 'otišla preko bare'. Studentica druge godine novinarstva s prijateljicama je stigla na Mackinac Island u Michiganu gdje u programu Work and Travel radi dva posla. U prošlim kolumnama pisala nam je da se u Americi itekako može dobro zaraditi, a sada nam je otkrila neke važne detalje uz sam pronalazak posla i jedan najvažniji - da nikoga ne zanimaju naša poznanstva ni veze.

Sad kada smo već debelo prošli pola puta moje američke avanture, a već sam vam dala do znanja da uživam na programu i da mi se ne vraća kući, vrijeme je da vam kažem nešto konkretnije o zaradi. Ovo je pitanje koje mi puno vas postavlja i jasno je da se puno studenata brine kako uložiti nekoliko tisuća dolara u nešto što ne znaš hoće li se isplatiti.

Razumijem sve jer su mi se i samoj prije programa motale takve misli po glavi. Znam da nije lako prikupiti novac, pitati roditelje, raditi uz redovan fakultet, međutim, nije nemoguće. Postoje razne opcije i cijene programa, pitanje je samo koliko se vi želite "dati" u to. Ako biste to radije prepustili agenciji, platit ćete više, no ako želite sami planirati svoj program, platit ćete minimalno. Kao i u svemu, potrebna je samo želja i volja. Kada jednom dođete u Ameriku, oči vam se otvore. Na svakom koraku netko zapošljava, cijelo ljeto gotovo svi objekti traže zaposlenike. Pokucaš, ostaviš podatke i za nekoliko dana te zovu da počinješ raditi. Znam, i meni je bilo jako čudno kad sam tek došla, ali to jednostavno tako funkcionira. Ne trebaš znati nikog, sam tražiš svoj posao i nikog ne zanimaju tvoja poznanstva niti veze.

Rujan je na putu, a mi i dalje dobivamo nove radnike. Većina studenata radi dva posla iako, naravno, ne moraš ako ne želiš ili ako jako dobro zarađuješ na osnovnom poslu. Nekakve prosječne satnice kreću se oko 10 dolara, međutim, ako imate priliku birati, radije tražite posao gdje imate uključenu napojnicu jer je to u Americi obavezno ostavljati u restoranima. Dakle, sve pozicije u restoranima/barovima su poželjne, iako ja ne radim takav posao već ovaj s fiksnom satnicom.

Kada se sve zbroji i oduzme, itekako je isplativije odraditi sezonu u Americi. Da vas ne davim brojkama, u tri mjeseca rada u Americi zaradiš skoro koliko prosječni Hrvat u godinu dana, ovisno o prirodi posla - nekad manje, nekad više, ali dovoljno da vratiš uloženo, proputuješ, živiš tri mjeseca i kupiš si neke stvari, bilo tehnologiju, odjeću i slično. Možda će netko reći da se u i Hrvatskoj s dva posla može toliko zaraditi, ali nekako ne poznajem puno ljudi koji ondje rade dva posla i da će ih netko zaposliti ako nisu spremni odraditi barem osam sati dnevno.

U Americi radiš koliko želiš. Šalješ raspored kada i koliko si spreman raditi i tako će te i stavljati. Kada želiš slobodan dan, dobiješ ga, a već sam i u prijašnjim kolumnama spomenula kako su mi ova dva posla manje naporna, nego onaj jedan koji sam radila u Hrvatskoj, a vjerujte mi, radila sam ih dosta. Ne smatram Ameriku "obećanom" zemljom, ima ona i podosta mana što se tiče samog života, ali ako studirate i želite si priuštiti neke stvari, steći iskustvo i na kraju dobro zaraditi, onda se Work and Travel definitivno ne propušta.

Linker
16. travanj 2024 10:41