Paula Šik Sik
paula šik sik

Iz prve ruke: 'Maknite se od ljudi koji vam crpe energiju, mene su skroz popili'

"Nije ovo nikakva priprema za Halloween, ni kritički osvrt na istoimenu seriju. Vampiri postoje, a mi ih hranimo", tajanstveno započinje naša Paula Šik Sik svoju ovotjednu kolumnu o temi koja doista mnoge muči.

Znaš li da sam izraz vampir potječe s Balkana i Istočne Europe? Ne znam kako je na Istoku, ali znam kako je na Balkanu.

Pusti sada žive mrtvace koji se noću dižu i sišu krv. Češnjak će tu pomoći, ali što pomaže kod amoralnog i bezgraničnog iskorištavanja pojedinaca ili društva?

Koliko puta si bio u društvu iz kojeg si se kući vraćao ispijen, uništen, low charged?

Ako je odgovor manji od 10, ti si sretan čovjek!

Svi znamo da u nekim sferama života, kao što su recimo posao ili nabava raznih potrepština u trgovini, gdje ne možeš birati tko te poslužuje ili tetu na blagajni, krvopije ne možeš izbjeći.

Ali ih možda možeš ignorirati. Kako? Slušalice u uši, odradiš i ideš “ća”.

Banalan primjer su slušalice, ali zašto ne iskoristiti tehnologiju u samoobranu, kada nam je već toliko dostupna?

Lako za krv. Kad je i ako isišu, transfuzijom se oporavimo i idemo dalje. Ali u moderno doba, popularne kulture, vampiri više ne sišu krv. Sada ti sa svojim nadnaravnim moćima crpe i energiju.

Koliko puta ti je zvonio mobitel, samim pogledom na ime pozivatelja već te hvata nervoza, psihički se pripremaš za javljanje, gledaš i dalje, on zvoni, a ti gledaš?

Dva su scenarija ove sage:

1. Baciš dvije, tri sekunde shadow boksa, izviješ se kao da te “demon” napao, nabaciš kiseli osmijeh (iako te osoba s druge strane slušalice ne vidi, ali znaš da s tim osmijehom zvučiš “prijateljski”), javljaš se i puštaš svoje tijelo i energiju da bude ispijeno.

2. Zvoni zvono, vibrira na entu, stišaš vibraciju, utišaš zvuk, baciš sms: “Oprostite, ne mogu se sada javiti.” Spasiš sebe, energiju i ostatak dana. Sms-om je uvijek lakše “otkantati” dotičnog vampira pa makar se i izmjeni više od 2, 3 u toj prijeko potrebnoj komunikaciji.

Problem nastaje u trenutku kada su “tvoji prijatelji” mitska bića blijede kože, oštrih zubi i izlaze samo noću. Ne mislim na party manijake koji spavaju danju, a zubi su im oštri od otvaranja pive istima, već na one vrlo bliske, tu su stalno, a ti ih ne želiš baš toliko blizu. Jer eto... popiju te.

To je u redu! U redu je reći da ti nešto ili netko ne odgovara. U redu je sačuvati sebe od lošeg raspoloženja i uništenog dana. U redu je reći: NE.

Samim time činiš sebe boljom osobom jer ne zavlačiš više drugu stranu, a sačuvao si energiju za kolege i sve one koje jednostavno ne možeš zaobići, jer s njima radiš, živiš… jer ih na kraju ne biraš ti, pa ih ne možeš niti „zamijeniti“!

Samo tako, vampirska epidemija može prestati! Ako ih prestanemo svjesno hraniti.

I nije ovo nikakav self help, jedan u nizu koji vam se nudi sa svih mogućih platformi. Ovo je glas popijene osobe, koja samu sebe hrabri da jednom i zauvijek vampire, babe narikače, vječite crnjake - skine s vrata.

Javljam vam koliko sam bila uspješna u tome!

Pusa od Unicorna P.

Linker
18. travanj 2024 00:29