VIA REUTERS
tragikomično

Kako su Tom Cruise, Ashton Kutcher i Moby bizarno umiješani u skandal Donalda Trumpa

CIA-in zviždač optužio je američkog predsjednika Donalda Trumpa za zloupotrebu ovlasti nakon što je u srpnju nazvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija i neprimjereno ga pritisnuo da diskreditira Joea Bidena, favorita Demokratske stranke na predsjedničkim izborima sljedeće godine, ali i njegovog sina Huntera koji je radio u ukrajinskoj tvrtki. Zelenskij mu je uslugu obećao, navodno znajući da će Trump odmrznuti 391 milijun dolara vojne pomoći za Ukrajinu. Demokrati su pokrenuli službenu istragu kojom se traži opoziv Trumpa jer je prekšio predsjedničku zakletvu i ugrozio nacionalnu sigurnost pa skandal danima potresa Ameriku. A u ukrajinsk-američku su se dramu, htjeli ili ne htjeli, uspjeli umiješati čak i celebrityji - Tom Cruise, Ashton Kutcher i Moby.

I dok strmoglavljenje Donalda Trumpa nikad nije bilo brže i luđe, američke zvijezde svako se malo pojave povezane s ukrajinskim skandalom. U ponedjeljak se tako u Kijevu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij susreo s američkim akcijskim junakom Tomom Cruiseom. Nakon visoko dužnosničkih političkih susreta Zelenskija u UN-u u New Yorku, ovaj se susret sveo na razgovor o Cruiseovu snimanju novog filma u Ukrajini. Glumac je naveo da su ga oduševile umjetnički popločene ulice, a Zelensky, koji je i sam bivši glumac poznat po ulozi predsjednika u ukrajinskom humorističkom TV showu “Servant of the People”, Cruiseu je rekao: "Dobro izgledaš. Kao na filmu". Glumac mu je odgovorio: "To plaća najamninu".

Nije poznato jesu li spominjali skandal, niti je li Cruise govorio o scijentologiji, no poznato je da je Zelenskij, koji je za predsjednika izabran u travnju, Cruiseu još rekao i da je - jako iscrpljen.

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy meets with actor and producer Tom Cruise in Kiev, Ukraine September 30, 2019. Picture taken September 30, 2019. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.
VIA REUTERS

U još jednom bizarnom slučaju celebrity diplomacije, glumac Ashton Kutcher se našao u trenutku kad je objavio da su se on i njegova supruga, glumica Mila Kunis, također sastali sa Zelenskijem. "Mila i ja susreli smo se s predsjednikom Zelenskijem i njegovom suprugom prije tjedan dana", objavio je glumac javno. Njegova supruga Mila je rođena u ukrajinskom SSR-u, a njihovo upoznavanje s ukrajinskim predsjednikom i prvom damom dogodilo se nakon sastanka čelnika židovske zajednice na kojem se raspravljalo o rastućem antisemitizmu u Ukrajini. Zelenskij i Kunis su, naime, oboje Židovi, a on je prvi židovski predsjednik u toj zemlji. Kutcher je nakon susreta rekao da mu se Zelenskij sviđa jer je predan borbi protiv korupcije u Ukrajini, jer se zalaže za prestanak rata, i vrlo je zahvalan na američkoj financijskoj pomoći jer je ta zemlja doista treba". Tu je rekao i da misli da bi Trumpa trebalo izbaciti iz Bijele kuće. "Ako naš predsjednik daje financijsku pomoć samo da bi ucjenjivao Zelenskija, mora biti opozvan. "Sviđao vam se Trump ili ne, Amerika je vaš prioritet, a uplitanje stranaca u naše izbore je tako ne-američki", iznio je Kutcher.

EXCLUSIVE: Mila Kunis and Ashton Kutcher tour a potential preschool in Los Angeles with a group of parents.  Ashton and Mila sported visitor badges as they visited a school without their children present.
15 May 2019, Image: 433574441, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy gestures as he attends a joint drill of departments of Interior Ministry at the International training Centre near the village of Stare in Kiev region, Ukraine, September 30, 2019.  REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS

Na red je došao i glazbenik Moby. On je zviždača Vala Broeksmita, sina bivšeg visokopozicioniranog zaposlenika Deutsche Banke, povezao sa zastupnikom Adamom Schiffom. Broeksmit je, naime, istražiteljima iznio ključne financijske informacije o Trumpovima. Moby je navodno Broeksmita sreo na partyju u LA-ju. U pozadini priče, piše New York Times, stoji jedna neugodna činjenica, a to je da je Broeksmitu obitelj okrenula leđa zbog njegovih problema s drogom pa je uslijed financijske krize od Schiffa (neuspješno) tražio da mu plati inkriminirajuće dokumente.

NEW YORK - APRIL 27:  Associate producer Val Broeksmit arrives at the premiere of
Getty Images
Val Broeksmit

LOS ANGELES, CALIFORNIA - MARCH 04: Moby arrives at the premiere of Epix's
Getty Images
Moby

Čini se da pop kultura i politika itekako isprepletene. Naposljetku, skandal i počiva na telefonskom razgovoru u kojem je s jedne strane bio predsjednik koji je "reality TV zvijezda", a s druge lider koji je svoj posao naučio glumeći predsjednika na televiziji...

KIEV, UKRAINE - OCTOBER 01: Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks to the media on October 1, 2019 in Kiev, Ukraine. Ukraine has been at the core of a political storm in U.S. politics since the release of a whistleblower's complaint suggesting U.S. President Donald Trump, at the expense of U.S. foreign policy, pressured Ukraine to investigate Trump's rival, Joe Biden, and Biden's son, Hunter.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Getty Images

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 27:  In this photo illustration, a page of the unclassified memorandum of U.S. President Donald Trump’s phone call with Ukrainian President Volodymyr Zelensky from July 25, 2019 is shown September 27, 2019 in Washington, DC. The White House released on September 25, 2019 a memorandum of the phone call, one day after Speaker of the House Rep. Nancy Pelosi (D-CA) announced a formal impeachment inquiry due to a whistleblower complaint regarding the call.  (Photo Illustration by Alex Wong/Getty Images)
Getty Images

Linker
18. travanj 2024 04:25