Treća doza

Gradonačelnik Zagreba o ‘booster‘ dozi: ‘Cijepili su se svi članovi moje obitelji, pouzdajem se u stručnost liječnika‘

Tomislav Tomašević za Gloria.hr otkrio je kojim se cjepivom cijepio sva tri puta te zašto vjeruje samo epidemiolozima.

Sve veća mogućnost za cijepljenjem potaknula je ljude da se odvaže na dodatne, takozvane booster doze cjepiva. S obzirom na specifičnosti zdravstvenog stanja, poslovnog i obiteljskog okruženja, svim osobama kod kojih je proteklo najmanje šest mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja, otvorena je mogućnost za docjepljivanjem trećom dozom po preporukama liječnika.

Iako je dodatna doza najvažnija za starije i nemoćne, osobama od 65 i više godina, preporučuje se i svim mlađim generacijama u dobi od 18 i više godina.

Tu priliku prihvatio je i gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević (39), koji se jučer cijepio trećom dozom cjepiva. U svrhu afirmacije cijepljenja i sprječavanja zaraze potaknuo je i ostatak necijepljenih da poduzmu istu stvar.

Iako se već ranije cijepio s dvije doze BionTech-Pfizerom Comirnaty kao i njegova supruga Iva Mertić Tomašević, slijedeći preporuke liječnika obiteljske medicine i epidemiologa HZJZ i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ želio je smanjiti rizik obolijevanja, a posebno zbog odgovornosti posla koji obavlja. Riječ je o dodatnoj dozi cjepiva za koju se mogu prijaviti svi građani preko platforme cijepise.zdravlje.hr na Zagrebačkom velesajmu.

image

Supružnici Tomašević

VEDRAN PETEH/CROPIX

Za Gloriju.hr otkrio je da sada nije imao nikakvih reakcija, a kako navodi "ponosan je na stopu procijepljenosti među odraslim Zagrepčankama i Zagrepčanima koja je za sada najviša u Hrvatskoj".

Čitajte i: Jedina na svijetu: Prva dama kakvu Hrvatska još nije imala! Sanja Musić Milanović nastavila s akcijom

Pozvao na cijepljenje

Za sada je u Zagrebu cijepljeno 72 posto građana, dok je ukupno stanovništvo na 64 posto procijepljenosti. Samim povećanjem kapaciteta cijepnih mjesta u Zagrebu, omogućeno je da se velik broj građana cijepi, prvom, drugom ili trećom dozom.

"Cijepili su se svi članovi moje obitelji, kao i moji i suprugini roditelji. Pouzdajem se u stručnost liječnika epidemiologa jer oni su jedini koji doista s autoritetom mogu govoriti o učinkovitosti cjepiva i suzbijanju pandemije", poručio je Tomašević.

Za kraj je pozvao sve koji se do sada nisu cijepili ili oklijevaju da to učine i zaštite sebe i druge koji se zbog zdravstvenog stanja ne bi smjeli cijepiti te nadodao: "Time ćemo usporiti daljnje širenje zaraze, a kod onih koji se zaraze smanjiti rizik nastanka težih komplikacija i smrtnosti".

Linker
24. travanj 2024 07:45