Ines Stipetić / Hanza Media
Slastice za nestrpljive!

Gotovi za sat vremena! Buga Marija Šimić predstavlja recepte koji su pripremom kratki, a jako slatki

Umjetnička direktorica kazališta Mala scena Buga Marija Šimić predstavlja deserte po svojoj mjeri - koji su jednostavno za pripremi i, zajedno s pečenjem, gotovi za sat vremena.

"Moje svakodnevno kuhanje slično je onom glavne junakinje u našoj predstavi "Debela", koja je "ekspert u šuć-muć pa prolij kuhinji". Slana jela, naime, na brzinu improviziram od onoga što imam u hladnjaku", smije se svestrana Buga Marija Šimić (26), operna pjevačica, glumica i umjetnička direktorica zagrebačke Male scene. Buga je prva među kazalištarcima doskočila problemu zatvorenih vrata kulturnih ustanova u doba epidemije koronavirusa pa je njeno dječje kazalište prikazivalo online predstave koje su se igrale uživo.

A za vrijeme rada od kuće najviše je uživala u činjenici da je nakon dugo vremena s njom njezin dečko, operni pjevač Toni Nežić, koji je od prošle jeseni na usavršavanju u milanskoj Scali, do daljnjeg zatvorenoj zbog pandemije. Kako oboje vole fino i puno jesti, kad je o kuhanju riječ, ravnopravno su se podijelili: Toni je majstor u spravljanju slanih jela, dok je Buga zadužena za kolače.

Kao dvanaestogodišnjakinja od bake sam na dar dobila dječju kuharicu, a prvo što sam samostalno pripremila bio je puding koji i danas volim.

"Ozbiljnije sam počela kuhati kada sam nakon Muzičke akademije otišla na usavršavanje u Švicarsku gdje su restorani vrlo skupi pa kao studentica i nisam imala velikog izbora. No, kako obožavam slatko, za njega ću se i više potruditi, ali ti kolači moraju biti gotovi za maksimalno sat vremena, i to zajedno s pečenjem jer nemam previše strpljenja", kaže Buga kojoj je najdraži kolač biskvit od jogurta s voćem. Ta je slastica, kaže, po njenoj mjeri jer je ukusna, brzo je gotova, a i vrlo je jednostavna jer se svi sastojci mjere čašom od jogurta.

"Zasad se još ne usudim peći kompliciranije kolače jer oni zahtijevaju veliku preciznost i puno vremena, već tih desetak u kojima sam se izvještila. Ako poželim nešto slatko na brzinu, onda ispečem palačinke, a dan najradije završavam čašom toplog mlijeka s medom i cimetom".

KUH Buga Simic, zagreb, 090620
pekla biskvit s visnjama i brownie kolac
foto ines stipetic
Ines Stipetić / Hanza Media
Buga Marija Šimić ispekla je slastan čokoladni brownie koji se 'ljubi' s hladnim sladoledom od vanilije.

Čokoladni Fudgy Brownie

Sastojci

  • 225 g čokolade za kuhanje
  • 12 žlica rastopljenog maslaca
  • 220 g šećera
  • 2 jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 95 g brašna
  • 30 g kakao praha
  • prstohvat soli

Priprava

Čokoladu nasjeckati na manje kockice i pola količine otopiti na pari. U zdjeli izmiksati maslac i šećer. Dodati jaja i ekstrakt vanilije te sve tući pjenjačom, dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Potom pjenjačom umiješati otopljenu i ohlađenu čokoladu. Zatim špatulom umiješati brašno, kakao prah i malo soli. Ne previše miješati kako bi tekstura smjese ostala rahla. Na kraju umiješati kockice čokolade. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata.

KUH Buga Simic, zagreb, 090620
pekla biskvit s visnjama i brownie kolac
foto ines stipetic
Ines Stipetić / Hanza Media
Umjetnička direktorica kazališta Mala scena obožava deserte čija priprava traje manje od sat vremena.

Biskvit s trešnjama

Sastojci

  • čaša jogurta
  • 1 i pol čaša šećera
  • 2 jaja, pola čaše ulja
  • 2 čaše glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera
  • šećer u prahu
  • voće po želji (najbolje iz konzerve)

Priprava

Sve sastojke staviti u zdjelu i miksati dok se ne dobije ujednačena smjesa malo gušće konzistencije. Namazati protvan maslacem, izliti smjesu u kalup za pečenje te po površini rasporediti voće. Ako je iz konzerve, potrebno ga je prvo ocijediti. Peći pola sata na 180 stup-njeva. Kada se kolač ohladi, posuti ga šećerom u prahu.

Čitajte i:

Novo ruho torte koja vrišti 'ljeto'! Poznata novinarka otkriva hit recept, ali i svoju nagrađivanu okućnicu

Uoči osvojene druge Michelinove zvijezdice najbolja chefica na svijetu otkrila nam je svoj čuveni recept

Radi čuda od neiskorištenih namirnica iz hladnjaka! U zagrebačkoj zalogajnici Ivana priprema slasne hitove

Raj za ljubitelje tjestenine: Probajte suzdržati zazubice na ponudu neobičnog street fooda u Zagrebu

Vratio se iz Škotske pa otišao u Dalmaciju! Mate Janković svojom gastro ponudom osvaja Makarsku

Linker
14. travanj 2024 18:36