Nije kriv

Ed Sheeran dokazao je da nije plagirao pjesmu: ‘U popu se ne koristi bezgranično puno nota i akorda‘

Na društvenim mrežama je objavio video i pojasnio da ovakvi slučajevi, kad se pjevače tjera na sud ne bl li se od njih iznudio novaci ako nema osnove za tužbu, šteti svima u industriji.

Britanski glazbenik Glazbenik Ed Sheeran pobijedio je u sudskom sporu zbog navodnog plagiranja pjesme malo znanog umjetnika Samija Chokrija - Oh Why. Sudac Visokog suda u Londonu prihvatio je argumente odvjetnika pop zvijezde da nije koristio glazbene fraze iz Chokrijeve pjesme dok je sa svojim autorskim timom pisao svoj hit The Shape of You.

Sudac Antony Zacaroli zaključio je kako Sheeran "nije ni namjerno ni podsvjesno kopirao" spornu pjesmu.

Priznao je da postoje "sličnosti između glazbenih fraza” ali nisu dovoljno uvjerljive da se najslušanija pjesma u povijesti Spotifya, koju je Ed Sheeran objavio 2017., proglasi plagijatom, javlja BBC. Dodao je da je temelj za tužbu spekulativan i odbio Chokrijev zahtjev za pozamašnom odštetom. Tek kad je sve bilo gotovo, kantautor je priznao da su ga odlasci na sud psihički iscrpili. Što o svemu misli, objavio je u videu na društvenim mrežama. Pojasnio je da su glazbenici suočeni s " kulturom u kojoj im se prijeti tužbom s pretpostavkom da će nagodba biti jeftinija od suđenja, čak i ako nema osnove za tužbu".Ukratko, radi se o svojevrsnoj ucjeni.

'Šteta za sve'

Čitajte i: Ed Sheeran u optuženičkoj klupi: Je li pjesma s najviše streamova zapravo plagijat?

image

Ed Sheeran dobio je parnicu u kojoj je dokazao da nije plagirao tuđu pjesmu.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Ovakvi slučajevi štete svima. U pop glazbi ne koristi se bezgranično puno nota i puno akorda. Sigurno će se dogoditi da se među 60 tisuća pjesama, koliko ih se objavi svaki dan na Spotifyu, što je 22 milijuna pjesama godišnje, pronaći sličnosti jer skladamo sa samo 12 nota", rekao je glazbenik čiji je hit "Shape of Youe" 2017. bio najprodavaniji u Velikoj Britaniji. Vjerojatno je ta činjenica bila skriveni motiv tužitelja da pjevača natjera dolaziti na sud prošlog mjeseca, no srećom, ipak nije uspio iznuditi novac.

Linker
25. travanj 2024 14:05