Kurt Elling ekskluzivno

Dvostruki dobitnik Grammyja uoči nastupa u Lisinskom: ‘Lijepo je vratiti se u Hrvatsku i na scenu‘

Samo za Gloriju nagrađivani američki glazbenik otkriva nam po čemu pamti svoja gostovanja u Rovinju, što nam sprema na subotnjem koncertu i je li još živa biljka koju je njemu i njegovoj supruzi darovala bivša prva dama SAD-a.

Amerikanac Kurt Elling (54), koji 7. studenog nastupa u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", kao dio programa 12. Zagreb Jazz Festivala, dvostruki je dobitnik diskografske nagrade Grammy - posljednji je dobio ove godine za album "Secrets are the Best Stories" - i jedan od najboljih jazz pjevača svih vremena. Glazbenik sjajne tehnike i glasa kojim izražava nevjerojatno veliki raspon svih mogućih nijansi emocija i raspoloženja, Elling se probio sredinom devedesetih godina, kada je počeo snimati albume za diskografsku kuću Blue Note.

Elling je rođen u Chicagu, gdje je kao dječao počeo pjevati u luteranskoj crkvi u kojoj je njegov otac bio zborovođa. U zboru je pjevao različite glasove i upoznao zborska djela svjetske glazbene literature - od Bacha do norveških skladatelja 20. stoljeća - a jazz je počeo slušati na televiziji i kasnije, na fakultetu, na kojem je studirao povijest i filozofiju religije. U to je doba počeo i nastupati u malim jazz klubovima u Chicagu.

- Danju bih čitao Kanta i Schleiermachera, a navečer odlazio pjevati u klubove i, naravno, brzo shvatio da ne mogu biti jednako uspješan u dvije karijere. Na kraju je jazz pobijedio, prisjetio se kasnije.

Na njegovom su repertoaru jazz standardi, kao i pjesme Toma Waitsa, Boba Dylana, Paula Simona, Herbieja Hancocka i Johna Coltranea, a uz to i sam sklada glazbu i piše tekstove, crpeći nadahnuće iz književnih klasika poput Rilkea, Prousta i Pabla Nerude, beat pisca Jacka Kerouaca i drugih.

Elling sa suprugom, plesačicom Jennifer Carney i kćerkom Luizom živi u Chicagu, u koji se vratio nakon što je dvanaest godina bio u New Yorku.

Zagrebački koncert, na kojem nastupa sa ZJM Big Bendom, održat će u sklopu prve turneje nakon početka pandemije koronavirusa.

image

Kurt Elling

CORY DEWALD

Čestitamo na nagradi Grammy za "Secrets Are The Best Stories". Hoćete li u Zagrebu izvoditi i skladbe s tog albuma?

- Pjevat ću skladbe s više albuma, kao i neke standarde. Imam veliki popis pjesama, koji se povećava kako godine prolaze. A kad se ukaže prilika za koncert, biram svoje favorite s tog popisa. Sad ću prvi put nastupati sa ZJM Big Bandom i sretan sam zbog toga.

Već ste nekoliko puta nastupali u Hrvatskoj, posljednji put u Rovinju, kada ste predstavili album "Dedicated To You". U kakvom vam je sjećanju ostalo to gostovanje?

- Za Rovinj me vežu jako lijepe uspomene. Nastupio sam tamo dvaput. Oba puta atmosfera je bila inspirativna, hrana i vino su na svjetskoj razini, vrijeme je bilo savršeno, a društvo divno. Obišao sam i nekoliko predivnih mjesta i stancija u okolici Rovinja.

Koliko vam je bilo teško što zbog pandemije niste mogli nastupati pred publikom?

- Bio je izazov biti tako dugo bez nastupa. Nedostajala mi je interakcija s drugim glazbenicama i pjevanje do maksimuma svoje energije, a ne nedostatak pljeska i pažnje publike. No, nisam bio besposlen svo to vrijeme. Snimio sam album "SuperBlue" s gitaristom Charliejem Hunterom. Prijatelji smo desetljećima, a tijekom zatvaranja zbog pandemije smo glazbu izmjenjivali putem instagrama. Bilo je to jako zabavno, pa smo proširili projekt na cijeli album i snimili ga u studiju u preuređenoj štali u Illinoisu.

Snimali ste za diskografske kuće Blue Note i Concord, a od 2020. za britansku etiketu Edition. Zašto ste baš nju odabrali?

- Edition je mala neovisna izdavačka kuća sa sjedištem u Londonu koja ima svjež stav i preuzima velike kreativne rizike dajući svojim umjetnicima punu kreativnu slobodu i svu podršku. Imao sam sreću što sam tijekom godina dosljedno dobivao takvu slobodu i podršku i zahvalan sam Editionu što je nastavio tradiciju.

Zašto ste se nakon dvanaest godina vratili u Chicago iz New Yorka? Opet živiš u Chicagu?

- Vratili smo se iz obiteljskih razloga i da bismo podržali Chicago u ovoim izazovnim vremenima. Živimo u kući koju smo još prije kupili od Baracka Obame koji je tada još bio senator, a od njegove supruge Michelle smo za useljenje kao dar dobili kućnu biljku. Živa je i danas i baš lijepo raste.

Što nadahnjuje kada želite napisati stihove za neku skladbu?

- Važnu ulogu imaju rokovi, zatim naslov i emotivna priča koju čujem kako se razvija tijekom skladbe...

Planirate li već sada novi album?

- Pripremam ih već nekoliko. Jedan će se sastojati od snimki nastupa sa Škotskim nacionalnim jazz orkestrom pod vodstvom mog dragog prijatelja Tommyja Smitha. Drugi će sadržavati skladbe iz moje radiodrame “The Big Blind”. Charlie Hunter i ja također razgovaramo o nastavku albuma "SuperBlue".

Linker
16. travanj 2024 00:31