U duginim bojama

Zavirite unutra: Poznati lica na otvorenju prvog gay bara Milk u povijesnoj jezgri Dubrovnika

Ulica od štamparije odzvanjala je bezobraznim verzijama opere, Severine, Blondie i Marine Perazić, a na otvorenje prvog gay bara na ovim prostorima imena Milk svi su jedva čekali doći.

Rijetki su se uspjeli oduprijeti iznenađenju na jugu Hrvatske u Dubrovniku, gdje se otvorio novi gay bar koji je pobudio interes javnosti od samog početka. Iznenađenja napretek, a u nemoguće malom prostoru sjajno uređeni bar, pa čak i za one koji nisu ljubitelji rozih nijansi, pravi je mamac. Jezgra povijesnog odzvanjala je hitovima Severine, Blondie i Marine Perazić, a na otvorenje prvog gay bara na ovim prostorima imena Milk nema tko nije došao.

image

U povijesnoj jezgri Dubrovnika u Ulici Marojice Kaboge otvoren Milk bar

BOZO RADIC/CROPIX
image

Darija Mikulandra, Matija Vujica i prijateljice

BOZO RADIC/CROPIX

"Još jedino nema biskupa!", nadodale su ugledne dubrovačke gospođe pucajući od smijeha, leđa uz leđa okrenute gradonačelniku Matu Frankoviću koji je došao u crvenom paletunu, razumije se, jer boje su bile imperativ i uz široki osmijeh, bez komentiranja otvorenja, jer je došao, i to je izjava samo po sebi, donosi Dubrovački vijesnik.

image

Dubrovački gradonačelnik, Mato Frankovic

BOZO RADIC/CROPIX

Budući da se među nedostatcima najčešće spominje kako Dubrovniku nedostaje mjesto gdje bi se LGBT populacija nesmetano okupljala, dubrovačka ugostiteljska ponuda od ove je subote bogatija za još jedno novo mjesto. Kako bi se privukli novi ljudi, ali i svjetska populacija željna dobre zabave, otvoren je novi ekskluzivni gay bar Milk, koji garantira odličan provod. Nalazi se u povijesnoj jezgri starog grada, a inspiracija za ime potaknuta je američkim biografskim filmom Milk, u kojem Sean Pean glumi aktivista i političara Harvey Milka, koji se bori za prava homoseksualaca.

"Razmišljali smo kako je Milk koncept i smjer koji je potreban ponudi grada Dubrovnika. Sigurno su i drugi promislili isto, ali očito je da smo mi bili hrabriji u realizaciji projekta. Usporedno sa svjetskim gay destinacijama, mi već kasnimo s ponudom. Dubrovnik je kroz svoju povijest često bio preteča u raznim segmentima i turisti su važan dio naše kulture i egzistencije, a ovo je sigurno pozitivna poruka i ponuda populaciji koja želi svoje mjesto pod suncem“, rekao je jedan od vlasnika bara, Tomislav Ivušić.

Mani Gotovac u rozom

Iako je u gradu krcato stranaca, na koje, budimo iskreni, Milk i najviše računa, nisu smjeli ni primirisati na rozi tepih rastegnut ulicom, a i ne bi im palo na pamet kad je na početku tapita mrga od čovjeka, kojih dva i pol metra, koji pristojno objašnjava da je ovo private party.

Nastupila je violončelistica Ana Rucner, izvrsna kao i uvijek, kao pravi showman podigla je u početku malo nervoznu atmosferu, a osim da zna svirati pokazala je i da itekako zna pjevati.

image

Ana Rucner nastupila je na otvorenju

BOZO RADIC/CROPIX

Kuma Milka razrezala je tortu i pustila balone, a nekadašnja voditeljica famoznih Golih vijesti, koja danas živi potpuno drugačijim životom, večeras je pokazala samo gola leđa.

Jedan od vlasnika Milka napravio je po ulici i baru više kilometara nego neki u deset dana, kako bi sve štimalo DJ je stalno bio atento, a pozornost je izazvao i Andrija Seifried, dubrovački kolekcionar i veliki ljubitelj tematskih večeri i mjesta poput ovoga.

image

Andrija Seifried kao Mani Gotovac rezao je tortu

BOZO RADIC/CROPIX

Onako sav ružičast, na rozom tepihu, s golemim naočalama, na prvu je smrznuo uzvanike jer je zaista bio što se reče ‘pljunuta‘ Mani Gotovac koju je večeras glumio i pozdravio uzvanike u večeri otvaranja.

S onim svevrtećim Maninim ‘R‘ ispričao je par crtica o tome kako svijet ima mnoge lijepe termine, poput homoseksualca ili geja, no da je u Gradu to uvijek bilo ‘tubaš‘, ali je to izgovorio/la s takvom toplinom da je pobrao veliki pljesak, kao da je zapjevao Adio, Mare. Konačno malo otvorenosti u ovom začahurenom gradu.

image

House of Flamingo djevojke

BOZO RADIC/CROPIX
image

Nastup House of Flamingo

BOZO RADIC/CROPIX

U pravo vrijeme na pravom mjestu

Otvorenje nije propustila ni Matija Vuica kao i dubrovački dizajner Natalio Đangradović koji je, inače i dizajnirao uniforme za osoblje, crno, s posebnim printom te popularnim harnesima. Puno bi trajalo da nabrajamo sve uzvanike, u jednom se trenu ulica začepila, a što je večer išla dalje, bilo je i sve opuštenije.

Pravi je šou nastupio kad su se pojavile četiri drag queen koje često nastupaju i solo i u skupini pod imenom House of Flamingo, a svaka ima i svoje umjetničko ime. Roxanne je pjevala Britney Spears, uz naravno pripadajuću koreografiju, Kolinda Evangelista pjevala je operu, Entity Blondie, a Kolinda Evangelista Severinu. I to kako! Fenomenalan nastup, posebno kad je krenula Severinina ‘Mala je dala‘ potjerao je sve uzvanike u dno ulice pred samu pozornicu. Ma gle čuda, Dubrovčani uživaju u drag queen showu! Odradile su i neke bezobrazne verzije poznatih pjesama (nekim pjesmama je baš to i trebalo), a da djevojke to ne rade prvi put bilo je jasno i iz nastupa, ali i iz interakcije s publikom. Kostimi - bomba, sukladno hrvatskom budžetu, publika oduševljena, zabava zagarantirana.

image

Milk bar u centru Dubrovnika

BOZO RADIC/CROPIX
image
BOZO RADIC/CROPIX
image
BOZO RADIC/CROPIX

Prvi koji je prepoznao gej bar kao jedno od njemu ubuduće najomiljenijih mjesta je i najpoznatiji dubrovački ljubitelj žena Nikola Nikić koji se pojavio, kao i uvijek, u pravo vrijeme na pravom mjestu. Jer njemu su žene najvažnije, a ovdje će ih itekako biti. Ni profesorice nisu izostale, ni zdravstvene djelatnice i farmaceutkinje, ni ugostitelji, ni glumci, odvjetnici, dizajneri, novinari, glazbenici, voditelji, zaposlenici gradske uprave... Pravi pravcati šušur koji pokazuje da je svijet jedva dočekao neko otvorenje, neku zabavu, neki smijeh, neki pljesak, nešto novo. Harvey Milk bio bi sretan da je i Dubrovnik te večeri izgledao i mirisao kao svjetski, slobodan grad.

image

Otvorenje gej bara u Dubrovniku

BOZO RADIC/CROPIX
image
BOZO RADIC/CROPIX
Linker
23. travanj 2024 23:34