Glazbena nagrada

Svečano proglašenje: Urban rekorder po broju nominacija za Porina, prate ga Gibonni i Matija Cvek

U glavnim kategorijama zabilježen je rast prijava i to 46 prijava više u kategoriji Album godine, 83 prijave više u kategoriji Pjesma godine te čak 18 više prijavljenih debitanata.

Na otkrivanju nominacija, koje je u Matis Absolut loungeu u Zagrebu vodio Ivan Vukušić, saznalo se tko je sve u utrci za najprestižniju glazbenu nagradu Porin! "Glasačko tijelo je u prvom krugu glasanja svoje favorite biralo među ukupno 2116 ovogodišnjih prijava u 37 kategorija, što je povećanje od 332 prijave u odnosu na prošlu godinu“, rekla je Glavna tajnica Porina Ivana Martinac.

Bilo je čak 260 prijavljenih albuma, 381 skladba za Pjesmu godine, a 93 prijave za kategoriju Novi izvođač. U svim navedenim kategorijama zabilježen je rast prijava i to 46 prijava više u kategoriji Album godine, 83 prijave više u kategoriji Pjesma godine te čak 18 više prijavljenih debitanata. Velik broj prijava, velik interes i velika konkurencija uoči dodjele u Osijeku 25. ožujka.

Prema glasovima struke, najviše nominacija (osam), osvojio je Damir Urban s četvorkom. Gibonni i Matija Cvek imaju četiri nominacije, a 2 Cellos, Šimun Matišić i Zvonimir Šestak tri nominacije.

Ovogodišnji rekorderi

Album "Lipanj, srpanj, kolovoz“ Urbana&4 nominiran je u kategoriji Album godine te u kategoriji Najbolji album rock glazbe za koji produkciju potpisuju Damir Urban, Goran Martinac, Matej Zec, Nikša Bratoš i Sandi Bratonja. Album je nominiran i u kategoriji Najbolje snimke albuma, a ton majstori su Damir Urban, Goran Martinac i Sandi Bratonja. Pjesma "Sama" nominirana je u kategoriji Pjesme godine, Najbolje izvedbe grupe s vokalom te u kategoriji Najboljeg video broja čiju režiju potpisuje Milica Czerny Urban. Damir Urban ostvario je i nominacije u kategorijama Najbolja muška vokalna izvedba s pjesmom "Susjed" te u kategoriji Najbolji aranžman za skladbu "Biram ptice" koju aranžerski potpisuje s Antom Gelom.

image

Nikša Bratoš

TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Zlatan Stipišić Gibonni nominiran je u četiri kategorije. S pjesmom "Lažu fotografije" nominiran je u kategoriji Pjesme godine i Najbolji aranžman kojeg potpisuje s Nikšom Bratošom. S pjesmom "Ko si, da si" nominiran je u kategoriji Najbolje muške vokalne izvedbe, a spot za pjesmu "Lažu fotografije" autora Filipa Filkovića Philatza nominiran je u kategoriji Najboljeg video broja. Album "U po' ure (extended edition) je zaradio nominaciju u kategoriji Najbolja snimka albuma, a ton majstori su Nikša Bratoš i Domagoj Perišić.

Matija Cvek također ima četiri nominacije i to u kategorijama Pjesme godine s pjesmom "Ptice" s kojom konkurira i u kategoriji Najbolje muške vokalne izvedbe. Album "Izbirljivo i slučajno" nominiran je u kategoriji Najboljeg pop albuma, a produkciju potpisuje Alan Dović. Matija je s Markom Kutlićem zaradio i nominaciju u kategoriji Najbolje vokalne suradnje u pjesmi "Zaplesala je s ljetom".

2 Cellos je s albumom "Dedicated" nominiran u kategorijama Albuma godine te Najboljeg instrumentalnog albuma (izvan klasične i jazz glazbe), a produkciju albuma osim Stjepana Hausera i Luke Šulića potpisuje Filip Vidović. Skladba "Demons" je nominirana u kategoriji Najbolje insturmentalne izvedbe (izvan klasične i jazz glazbe).

image

Gina Damjanović

TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Šimun Matišić i Zvonimir Šestak imaju tri nominacije i to u kategorijama Najboljeg albuma, skladbe i izvedbe jazz glazbe. Šimun Matišić konkurira s albumom "Tribute to B.P." kojeg produkcijski potpisuje s Goranom Martincem, s autorskom skladbom "In Grožnjan, After All These Years" te izvedbom skladbe Boška Petrovića "With Pain I Was Born". Zvonimir Šestak i njegov Groove Assembly konkuriraju s albumom "In The Pocket", autorskom skladbom "Mamafrykah" te skladbom "Chiquinita" u kategoriji Najbolje izvedbe jazz glazbe.

U kategoriji Album godine nominirani su:

2Cellos s albumom "Dedicated", Mayales s albumom "Domovina", Matija Dedić s albumom "Ladies", Bad Daughter s albumom "Let Me Panic" i Urban&4 s albumom "Lipanj, srpanj, kolovoz".

Za Pjesmu godine nominirani su:

"Jel' ti reka 'ko" Petra Graše koju potpisuju Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Petar Grašo, autorska pjesma Gibonnija "Lažu fotografije", "Poljubi me za kraj" Silentea koju potpisuju braća Tibor i Sanin Karamehmedović, "Ptice" Matije Cveka koju autorski potpisuje s Alanom Dovićem te "Sama" Urban&4 koju potpisuje Damir Urban.

U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su:

Eric, Filip Rudan i Nela.

image

Svečano proglašenje nominacija za Porin

MATEJ GRGIC

Nominaciju za Najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojile su:

Bad Daughter za skladbu "Favourite Game“, Daria Hodnik za skladbu "Bolji dan“ i Vanna za skladbu "Pjesma o tebi“.

Nominaciju za Najbolju mušku vokalnu izvedbu osvojili su:

Damir Urban za skladbu !Susjed“, Gibonni za skladbu "Ko si, da si" i Matija Cvek za skladbu !Ptice“.

Nominaciju za Najbolju vokalnu suradnju osvojili su:

Ana Opačak i Gabi Novak za skladbu "Pjesma", Matija Cvek i Marko Kutlić za skladbu "Zaplesala je s ljetom" i Tonči & Madre Badessa s Petrom Grašom za skladbu "Inamorana".

Nominirani u kategoriji Najbolje izvedbe grupe s vokalom su:

Bang Bang sa skladbom "Do kosti", Silente sa skladbom "Poljubi me za kraj" i Urban&4 sa skladbom "Sama".

Čitajte i: Porin seli na istok: Dodjela jedna od najprestižnijih glazbenih nagrada ove će se godine odviti u Osijeku

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominirani su albumi:

"Idem jugu svom“ Harija Rončevića, zatim "Inamorana“ Tončija i Madre Badesse i album „Mali oblak ljubavi“ Željka Bebeka.

U kategoriji Najbolji album pop glazbe nominirani su albumi:

"Izbirljivo i slučajno" Matije Cveka, "San" Saše Lozara i "Što me čini sretnom" Tine Vukov.

image

Ivana Kindl

TOMISLAV KRISTO/CROPIX

U kategoriji Najbolji album rock glazbe nominirani su albumi:

"Domovina“ grupe Mayales, zatim "Konstatacija jedne mačke“ Zdenke Kovačiček i album "Lipanj, srpanj, kolovoz“ Urbana&4.

U kategoriji Najbolji album alternativne glazbe nominirani su:

Maja Posavec s albumom "Bye Bye Saturn", Ivanka & Mrle s albumom "Ja sam ona koja nisam" i Porto Morto s albumom "Portopop".

U kategoriji Najbolji album hip hop glazbe nominirani su:

Krankšvester s albumom "Krankšvester V“, zatim Banana Zvuk s albumom "Roba" te Marin Ivanović Stole s albumom "Sve su to rime".

U kategoriji Najboljeg albuma elektroničke glazbe nominirani su:

Koolade s albumom "April", Pocket Palma s albumom "Atomi" i Toni Starešinić s albumom "Survival Kit".

Nominaciju za Najbolji album jazz glazbe osvojili su:

Zvjezdan Ružić & Jazz orkestar HRT-a s albumom "Giant's Freedom“, zatim Zvonimir Šestak Groove Assembly s albumom "In the Pocket" i Šimun Matišić Quintet s albumom "Tribute to B.P.“.

image

Porin se 2022. dodjeljuje u Osijeku.

MATEJ GRGIC

Za Najbolji album klasične glazbe nominirani su albumi:

"Koncerti za saksofon i gudače“ Nikole Fabijanića i Acoustic Project Stringsa u produkciji Krešimira Petra Pustičkog, zatim album „Sanjarenje" Katarine Kutnar i Katarine Krpan u produkciji Krešimira Seletkovića te "The Wonderful Monster of Time" Zagrebačke filharmonije u produkciji Krešimira Seletkovića.

Nominaciju za Najbolji video broj osvojili su:

Roko Crnić za video broj "Čekam ih“ (Porto Morto), Filip Filković Philatz za video broj „Lažu fotografije“ (Gibonni) i Milica Czerny Urban za video broj "Sama“ (Urban&4).

Dodjela nagrada u Osijeku

U Matis Absolut loungeu u Zagrebu, okupilo se stotinjak glazbenika, producenata, menadžera i ostalih sudionika glazbene scene, iščekujući svoje kategorije. A svečanom proglašenju nominacija pridružio se i Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, grada koji će nakon dugih šesnaest godina ponovo biti domaćin dodjele najvažnije glazbene nagrade.

image

Ivan Vukušić i Ivana Martinac

TOMISLAV KRISTO/CROPIX

"Osijek je ponosni domaćin 29. dodjele Porina. Velika je to čast za naš grad koji je nadaleko poznat po svojoj gostoljubivosti, gastronomiji, prirodnim i kulturnim znamenitostima, ali i izvrsnoj publici. Ova je manifestacija od iznimne važnosti za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju jer doprinosi brendiranju i pozicioniranju Osijeka kao turističke, ali i glazbene destinacije. Uvjeren sam da će ovogodišnji Porin s vrhunskim glazbenicima, autorima, producentima i publikom u našem Gradskom vrtu zasjati u punom sjaju. Siguran sam da će se 25. ožujka, ali i čitav Tjedan Porina, svi naši gosti, osobito glazbenici, osjećati u Osijeku kao u svojoj kući“, rekao je gradonačelnik Osijeka.

Nominirane za glazbenu nagradu Porin predstavili su Frano Đurović, Predsjednik UO Porina; Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka; Davor Drezga, Izvršni direktor Porina; Nikša Bratoš, Član UO Porina; Ivana Martinac, Glavna tajnica Porina; Boris Hrepić Hrepa, Antonija Vrgoč, Jana Haluza, Iva Lovrec Štefanović, Domagoj Jukić, Toni Starešinić, Željka Veverec, Ivana Kindl, Meritas, Matija Cvek, Ivan Popeskić, Dino Jelusić i Gina Damjanović.

"Sad kad znamo nominirane, kojima ovim putem čestitam, kao i svima koji su bili predloženi, krećemo s produkcijom samog Porina i Tjedna Porina u Osijeku. Vraćamo se u dvoranu s većom produkcijom i pred veći broj ljudi gdje Porin i pripada“, rekao je Drezga, Izvršni direktor Porina.

Linker
19. travanj 2024 19:13