Maja Valjak, veleposlanik Francuske u RH Gaël François Veyssière i Branka Krstulović.

 PRESS
uživancija i edukacija

Projekcija filmskog spektakla Notre-Dame oduševila je brojnu publiku pa i francuskog veleposlanika u Hrvatskoj

Osim premijere filma koji ovjekovječuje tragediju poznate katedrale, publici je prezentirano i edukativno predavanje o ponašanju u slučaju požara.

Prizori buktinje koja guta poznatu katedralu i jedan od simbola Pariza, čuveni Notre-Dame, 2019. obišli su svijet koji je sa zaprepaštenjem gledao destrukciju impozantne građevine. 800 godina stara povijest izgarala je osam sati, koliko je hrabrim vatrogascima trebalo da zaustave požar.

Ovaj tragičan slijed događaja na filmskom platnu ovjekovječio je kultni francuski redatelj Jean-Jacques Annaud, u spektaklu Notre-Dame u plamenu, a koji je jučer, u distribuciji Blitza, premijerno predstavljen hrvatskoj publici.

Ovaj film nije bio zamišljen kao istraga o tome što je zapravo uzrokovalo plamen. Navodi nekoliko mogućih uzroka, ali ni za jedan nema dovoljno dokaza. „Notre-Dame u plamenu“ se prvenstveno bavi detaljima koje znamo: sagom o tome kako je spašena katedrala, a ne o tome kako ili zašto je zamalo uništena. Film se između ostalog intenzivno bavi i ljudima koji su tada riskirali svoje živote kako bi spasili živote drugih i samu katedralu.

image

Notre Dame okupio je brojne zaljubljenike u film.

PRESS

Muškarci i žene koje su spasili Notre-Dame su anonimni junaci – i žele i ostati anonimnima. Ovo je film koji im odaje počast. Pojam junaštva vrlo je prisutan u „Notre-Dame u plamenu“ i redatelj Jean-Jacques Annaud snažno naglašava herojske aspekte vatrogasaca koji obavljaju taj iznimno opasan posao.

Povodom premijere filma u kinu Kaptol Boutique Cinema održala se svečana projekcija kojoj je nazočio i veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Gaël François Veyssière, kao i mnogi uzvanici iz domene očuvanja kulturne baštine te službi za izvanredne situacije.

image

Maja Valjak, veleposlanik Francuske u RH Gaël François Veyssière i Branka Krstulović.

PRESS

"Jako sam sretan što se sve ovo večeras događa u Hrvatskoj, jer Francuska je u to vrijeme imala veliku potporu iz Hrvatske, financijsku, ali i zanatsku od iskusnih klesara s otoka Brača. Jako je važno da se, kad se ovakve katastrofe dogode, ponašamo kao Europljani. Ovo je nešto što nas ujedinjuje, i ne bi nas trebalo razdvajati. Ljudi su se nadali da se katedrala neće potpuno urušiti i nestati. To se nije dogodilo zahvaljujući hrabrosti vatrogasaca i sigurnosnih službi. I ovaj film je način da se oda počast toj nevjerojatnoj hrabrosti", izjavio je veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Gaël François Veyssière.

image

Vatrogasci i mažuretkinje

PRESS
image

Siniša Jembrih i Ana Maria Percaić.

PRESS

Prezentiran je i edukativan program u sklopu kojeg je zapovjednik Vatrogasne postrojbe Grada Zagreba - Siniša Jembrih, održao predavanje upravo o kronologiji požara u katedrali Notre-Dame te o svim krucijalnim trenucima koji su doveli do rasplamsavanja vatrene stihije. Putem infografike, koja je osmišljena od strane agencije Bruketa&Žinić&Grey, vizualno je predstavljeno kako se odgovorno ponašati u slučaju požara, posebice u prvim trenucima koji su od najveće važnosti.

Linker
25. lipanj 2022 08:08