Žene za žene

Poznate osobe podržale Glorijin panel i otkrile što za njih znači projekt Pokrenimo promjenu

Dvije godine nakon što je Gloria inicirala projekt koji je rezultirao prijedlogom Vlade za smanjem PDV-a na higijenske potrepštine za žene, održan je panel pod nazivom Menstruacija nije luksuz, koji su podržale Milana Vlaović Kovaček, Branka Krstulović, Nera Stipičević, Marija Husar Rimac, ali i mnoge druge osobe iz javnog života.

Gloria je prije dvije godine inicirala projekt Pokrenimo promjenu koja je rezultirala odlukom Vlade RH o smanjenju PDV-a na uloške i tampone s 25 na 13 posto. Naime, možda niste znali, ali čak je trećina žena u Hrvatskoj primorana štediti na ulošcima i tamponima, pa je Gloria održala i panel pod nazivom Menstruacija nije luksuz koji su podržali domaći političari, liječnici, psiholozi, ali i brojne zvijezde. Naši panelisti bili su Zdravko Marić, ministar financija i potpredsjednik Vlade RH, Alenka Ostrihon, glavna urednica magazina Gloria, Marinella Matejčić, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu udruge PaRiter te Snježana Klarić, ravnateljica Srednje strojarske i prometne škole iz Varaždina,

Pogledajte Glorijin Panel na temu Menstruacija nije luksuz.

Među njima, naš je panel podržala i Glorijina kolumnistica Milana Vlaović Kovaček koja je pohvalila inicijativu te istaknula kako je ovo važan korak za naše društvo. Također, ovu je priliku iskoristila i kako bi svima ženama zaželjela sretan Dan žena.


Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić također je podržala inicijativu Pokrenimo promjenu, a prisjetila se i dostupnosti higijenskih potrepština u njezinom djetinjstvu te istaknula važnost smanjenja poreza. Također je istaknula problem medijske hiperseksualnosti s kojom se brojna djeca svakodnevno susreću.


Glumica Nera Stipičević je zahvalila Gloriji na ovakvoj akciji, a pozvala je na edukaciju muškarce kako bi se u društvu potaknula i empatija. Inače, pokretačica podcasta La Fleur de la Solitude posvetila je cijelu epizodu temi menstrualnog srama na koji se također osvrnula.


Glazbenica Marija Husar Rimac pohvalila je ovu akciju za koju je istaknula kako je bila izrazito edukativna. Iako ranije nije bila svjesna broja žena koje si ne mogu priuštiti higijenske potrepštine, Husar je i ranije govorila o intenzivnom utjecaju menstruacije na žene, na koji se osvrnula i sada.


I Branka Krstulović je podržala Glorijinu inicijativu, a osim što ju je pohvalila, prisjetila se svoga djetinjstva u obitelji žena i ispričala jesu li i njoj higijenske potrepštine bile nedostupne.


Glorijinom panelu rado su se pridružile i Kristina Burja, Nina Violić, Tara Rosandić, Ana Vučak Veljača, Nevena Rendeli Vejzović, ali i brojne poslovne žene.

Čitajte i: Paralelno s poreznim izmjenama treba raditi na edukaciji, istaknuto na Glorijinom panelu ‘Pokrenimo promjenu‘

Linker
16. travanj 2024 16:54