Niste same

Obilježen Dan narcisa: Humanitarni događaj došle podržati mnoge domaće zvijezde i osobe iz politike

Prvi proljetni vikend obilježen je Danom narcisa, javnozdravstvenom akcijom kojom se podiže svijest o ranom otkrivanju raka dojke, a proslavio se i peti rođendan udruge pacijenata Nismo same.

Brojni građani, novinari, umjetnici i osobe iz hrvatskog javnog života došli su u sunčanu subotu obilježiti Dan narcisa kojim se svake godine podiže svijet o važnosti ranog otkrivanja raka dojke. Na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu građani su uz razgovor s liječnicima mogli doznati najnovije informacije o prevenciji i liječenju ove zloćudne bolesti.

Osim središnjeg događaja na glavnom zagrebačkom trgu, udruga Nismo same proslavila je svoj peti rođendan te tom prigodom postavila štand na Cvjetnom trgu, a podršku njihovom radu su uz građane došli iskazati političari poput Mirele Holy, Davora Bernardića, Ive Josipovića, Martine Dalić, Vesne Škare Ožbolt, ali i domaćih zvijezda glumica Ane Vilenice, pjevačice Lane Jurčević, Leonarde Lončar, bivše Miss Universe Hrvatske Ivane Delač i drugih.

image

Mirela Holy, Nives Morić, Davor Bernardić, Lana Jurčević.

IVANA NOBILO/CROPIX

Naime, udruga Nismo same od 7. ožujka do 25. travnja 2022. godine provodi 11. humanitarnu akciju „Nisi sama – ideš s nama!“ pa je sav prihod sa štanda namijenjen za pokrivanje troškova taksi prijevoza na kemoterapiju za žene koje se liječe u zagrebačkim bolnicama.

Čitajte i: Hrabra žena: Nakon borbe s karcinom propješačila je zahtjevno hodočašće, a sad ‘odradila‘ i Zagreb Advent Run

Prema istraživanju udruge, 0 posto onkoloških pacijentica nema izvora prihoda, a 50 posto njih nema ni podršku obitelji. Također, svaka četvrta žena, koja prima kemoterapiju, nema riješen prijevoz do bolnice, što je zaista poražavajuća činjenica.

image

Dan narcisa u Zagrebu.

IVANA NOBILO/CROPIX

Unatrag četiri godine, žene koje se liječe od raka u nekoj od zagrebačkih bolnica također mogu koristiti taksi, ali im ga ne osigurava država, već upravo udruga Nismo same.

Prvu ženu prevezli su 14. ožujka 2018., a do danas uslugu su koristile 522 žene oboljele od raka kojima se osiguralo više od 18.000 za njih besplatnih taksi vožnji, a platili su ih donatori, brojni građani i tvrtke.

image

Dan narcisa.

IVANA NOBILO/CROPIX

U sklopu Dana narcisa na Trgu bana Jelačića postavljen je i mobilni mamograf kako bi žene od 40 do 49 mogle bez naručivanja i odlaska liječniku obaviti besplatan mamografski pregled. Osim u Zagrebu, Dan narcisa obilježen je i u Puli i Splitu.

image

Martina Dalić.

IVANA NOBILO/CROPIX
image

Vesna Škare Ožbolt

IVANA NOBILO/CROPIX
image

Ivo Josipović, Maja Sever.

IVANA NOBILO/CROPIX
image

Mirela Holy

IVANA NOBILO/CROPIX
image

Leonarda Lončar s djecom.

IVANA NOBILO/CROPIX
image

Ana Vilenica sa sinom i prijateljicom.

IVANA NOBILO/CROPIX
image

Glumci na Danu narcisa.

IVANA NOBILO/CROPIX
image

Leonarda Lončar.

IVANA NOBILO/CROPIX
image

Lana Jurčević

IVANA NOBILO/CROPIX
image

Ivana Delač

IVANA NOBILO/CROPIX
Linker
19. travanj 2024 04:50