Umjetnost svih čula

Jadran Lazić umjetnik i za štednjakom: Slavni fotograf oduševio u poznatom splitskom restoranu

Dvoje umjetnika već je pokazalo da u svojim domenama - modnog dizajna i fotografije savršeno surađuju, a sada su pokazali da su odličan tandem i u kuhinji.

Naš poznati fotograf svjetskog glasa Jadran Lazić u Splitu je sinoć pokazao da osim prema fotografiji ima dara i za umjetnost kuhanja. Fotograf je samouvjereno preuzeo kuhinju u jednom od najpoznatijih splitskih restorana Zrno Soli, kako bi svojim prijateljima i probranim gastronomskim znalcima priredio pravu gozbu.

Umjetnik s američkom adresom ljubav prema kuhanju otkrio je u posljednje dvije godine, uvelike zahvaljujući pandemiji, u kojoj je slobodno vrijeme kratio u učenju kuhanja od jednog od najpoznatijih ugostitelja u Los Angelesu - Gorana Milića. Taj mu je profesionalni kuhar osim interesa za spremanje hrane otkrio i neke od vrhunskih recepata koje je Jadran Lazić odlučio spremiti prijateljima u Splitu.

image

Jadran Lazić bio je chef večeri i kuhao je za prijatelje.

JOSKO PONOS CROPIX

"Počela je promocija Jadranovih slika u čijem sklopu su i moje majice, s njegovim fotografijama. Vlasnik restorana Zrno Soli s Jadranom je već ove zime dogovorio da se radi jedna večer u kojoj je Jadran glavni kuhar, a ja sam bila su-chef. Bila su tri slijeda i desetr, Jadran je kuhao cijeli dan, ja nisam", iskreno se nasmijala Monika Sablić dok je za Gloria.hr opisivala kako je izgledala ova neobična promocija. Večeru koju je organizirao Lazić posluživala se u sljedovima, a kažu oni koji su kušali - jedan je bio bolji od drugog.

Prvo je poslužio tartarski biftek, zatim specijalnu maneštru - tjesteninu s umakom od rajčica, povrća i svinjskih obraza - koja je oduševila sve goste, a čiji je recept prenio specijalno iz L.A.-a. Za kraj je poslužio janjetinu na lešo pripremljenu na moderan način s mnogo zelenog povrća.

Kako je najavio fotograf ovo je tek početak turneje - jer će Lazić održati ovakva događanja i po Hrvatskoj i izvan naših granica, tako su se već spominjali Zurich, Berlin, Pariz, London i druge europske metropole.

image

Jadran i Monika udružili su snage i u kuhinji.

JOSKO PONOS CROPIX

Čitajte i: Monika Sablić i Jadran Lazić udružili su snage, rezultat su urnebesne i nostalgične majice

Sve su to destinacije kojima je naš proslavljeni fotograf nekoć 'harao', a sada će u drugoj ulozi, ulozi chefa kuhinje, prikazati i svoje gastronomsko umijeće, ali se i prisjetiti prethodnog životnog razdoblja i predstaviti monografiju i neke od svojih umjetničkih djela u više različitih formata, prikladnih za različite namjene.

image

Jadran Lazić je u restoranu izložio i svoje fotografije.

JOSKO PONOS CROPIX

Tako je i u Zrnu Soli postavljena izložba Jadranovih fotografija, kako u velikom formatu tako i u neodoljivoj suradnji s njegovom prijateljicom i splitskom dizajnericom Monicom Sablić. Osim što Monica i Jadran već mjesecima oduševljavaju legende Dalmacije s originalnim majicama na kojima su motivi Lazićevih fotografija, ovo dvoje umjetnika snage je udružilo i u kuhinji.

image

Monika Sablić izložila je svoje majice s JAdranovim fotografijama.

JOSKO PONOS CROPIX

Nije tajna da Monica odlično kuha, a Jadran bi pri svakom posjetu Splitu obavezno navratio do svoje prijateljice na ukusan objed. Stoga nije bilo bolje osobe koja je Jadranu Laziću u ovakvom debiju mogla asistirati u kuhinju kao su-chef.

image

Ante Gotovina i Monika Sablić

Privatna arhiva

"Jadran je sve kuhao, ja sam došla popodne malo pomagati, u tom trenutku je gospodin Ante Gotovina ručao u restoranu, jako se oduševio i fotografijama i majicama i s nama se slikao, razgovarao, gledao dok smo mi to sve slagali. Ja sam mu poklonila majicu sa slikom zlatne generacije Hajduka 73./74. za suprugu Dunju Elizabeth Taylor", opisala je Monika.

Linker
21. travanj 2024 06:09