PREMIJERA U ZAGREBU

Emotivni Filip Šovagović: ‘Puno dugujem Nini Violić. Ne znam kako ću se izvući iz tih dugova‘

Dok je kao glumac već puno puta stajao na pozornici Teatra &TD, Filip Šovagović tek se sinoć u tom kultnom zagrebačkom kazalištu ostvario i kao redatelj i to s pričom o usponu i padu jedne zagrebačke obitelji između tri rata.

Zagrebački glumac i redatelj Filip Šovagović ujedno je i autor drame "Žena popularnog pokojnika” u čijem su središtu radnje Ivica Klimoje, slavni kompozitor eksperimentalne glazbe, Nada Klimoje, njegova supruga i stvarna autorica njegova kompletna opusa te njihov sin Milan Klimoje, svećenik. Njihovu idilu narušava nezgodna navika maestra Klimoja da u početku povremeno, a zatim sve češće noću nestaje iz obiteljskog doma.

image

Ekipa predstave "Žena popularnog pokajnika"

LUKA DUBROJA

Osim što ju je napisao i režirao, Filip Šovagović se i pojavljuje na pozornici, ali samo kao dio glazbene skupine u kojoj su i Šimun Matešić, Fadil Abdulov te Fran Krsto Šercar. Intrigantan glumački ansambl ipak predvode Ivana Roščić, Nina Violić, Hrvojka Begović, Bernard Tomić, Damir Klemenić i Pavle Vrkljan.

image

Nika Dogan i Filip Juričić

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

"Jako mi je teško objasniti o čemu govori. Bavio sam se pitanjima na relaciji ideja-realizacija. Nezaobilazan je faktor i motivacija. Odakle inspiracija i koliko je ona bitna? Dolazi li od autora ili autorice ili ide nekim drugim kanalima? Koliko je presudan taj faktor zvan inspiracija? Koliko su bitne muze, koliko je u tvom privatnom životu bitan sklad, odnosno u kojoj mjeri možeš kontrolirati kaos koji je oko tebe i koliko ti on vrijedi ili ne vrijedi u realizaciji, koristiš li ga ili se praviš da je sve u redu? Gdje su granice sukreacije? Ako je neka pjesma posvećena tvojoj najvećoj ljubavi, čija je onda to pjesma? Tvoja ili njena?", kazao je Šovagović uoči premijere za Jutarnji list.

Čitajte i: Filip Šovagović: ‘Previše sam se zaigrao i pomislio da bi preko noći trebao imati sve - stan, auto, vikendicu...’

Posebnost predstave

image

Hrvoje Korbar i Lea Anastazija Fleger.

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

"U principu, pitam se može li umjetnik stvarati doista sam ili tu mora biti još netko. Da budem jasniji, mnogo dugujem Nini Violić, ona je s nevjerojatnim zanimanjem pratila sve što se događa s dramom i ja sam u svakom trenutku imao to treće i četvrto oko koje vidi ono što ja ne vidim. Ne znam kako ću se izvući iz tih dugova", dodao je.

image

Iva Visković

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Posebnost predstave je i da vodi publiku kroz čak tri prostora − Kino SC, Veliku dvoranu &TD-a i Francuski paviljon – stvarajući tako jedinstveni kazališni doživljaj u kojem je publika na premijeri uživala.

image

Anđela Ramljak i Barbara Nola.

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
Linker
08. travanj 2024 08:20