Mario Kučera
Odlično im ide

Vanja Horvat i Emina Šokota: Prijateljice koje obožavaju prirodu ubacile su se u poduzetničke vode

Zagrebačke poduzetnice nisu samo prijateljice i zaljubljenice u modu i zdrav život, već i uspješne partnerice koje su osvojile tržišta Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe čudotvornim detoksikacijskim prahom. Samo za magazin Gloria otkrile su kako im to uspjeva

Premda mnogi kažu da privatni život ne treba miješati s poslom, Vanja Horvat (47) i Emina Šokota (39) to uspješno demantiraju. U četiri godine, otkako su se upoznale i postale poslovne partnerice, a s vremenom i dobre prijateljice, dokazale su se i na svjetskom tržištu, zahvaljujući Zeotexu - dodatku prehrani na bazi zeolita koji najučinkovitije organizam oslobađa štetnih tvari. Njihova tvrtka Mevex godišnje proizvede stotine tona tog čudotvornog praha prirodnog porijekla i plasira ga na tržišta Mađarske, Slovačke, Italije, Kanade, Meksika, Južne Amerike, šire se i na Afriku te Ujedinjene Arapske Emirate, a odnedavno je dostupan i u Hrvatskoj. Prije godinu dana pridružio im se i treći suvlasnik, Vanjin životni partner Mladen Veber (53), bivši stariji potpredsjednik za operativno poslovanje Atlantic grupe, koji od početka 2020. ima istu funkciju u Stanić grupi.

Veže ih puno zajedničkih karakteristika

Dvije uspješne poslovne žene doista imaju mnogo sličnosti. Obje vole sport, prirodu, životinje, zdrav način života, imaju po dvoje djece, vole kuhati, znaju dobro organizirati vrijeme i nikad nisu pristale biti u sjeni svojih supruga.

Vanja Horvat, kći rukometne legende Hrvoja Horvata Cvebe, osoba je širokih interesa. U mladosti je trenirala rukomet i plivanje, životna strast joj je jahanje, u kojem je osvojila brojne medalje, a iako ima dvije diplome - Stomatološkog fakulteta u Zagrebu i Studija dizajna - stomatologiju je silom prilika ostavila po strani. Naime, dok je bila u braku s nogometašem Zoranom Mamićem selila se po svijetu te bila posvećena ponajprije djeci, a nakon razvoda pokazala je koliko samostalno može upravljati svojim životom te se počela baviti dizajniranjem interijera. Osim toga, osnovala je i svoju tvrtku za distribuciju proizvoda za poboljšanje zdravlja, plasirajući već godinama na svjetsko tržište kartice Nesu koje štite od zračenja mobitela i kompjutora.

Zagreb Hipodrom 13122019
Vanja Horvat ex Mamic i Emina Sokota
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Emina Šokota, bivša kraljica Hrvatske, kao manekenka je živjela u Milanu, Parizu, Münchenu i Hamburgu, a kad se udala za nogometaša Tomu Šokotu, nastavila je s njim nomadski život po Portugalu, pokrenuvši prije petnaestak godina vlastiti biznis - distribuciju proizvoda dizajnerskih imena pod brendom Gio Rodrigues. Modnim biznisom nastavila se baviti i nakon povratka u Zagreb kao brend menadžerica.

Obje su se kretale u sportskim krugovima, ali u različito vrijeme, pa su se upoznale tek prije četiri godine.

No, kako kažu, već su pri prvom susretu shvatile koliko su im putevi i želje slični.


Kako su se prepoznale

Vanja je u Emini prepoznala marljivu mladu ženu koja, kao i ona, govori nekoliko jezika, a ima i odlične poslovne kontakte po svijetu te joj je predložila da joj se pridruži u projektu sa zeolitom. Emina je prihvatila jer je u Vanji vidjela odličnu poslovnu partnericu, ali je i prepoznala potencijale “pametnog minerala 21. stoljeća”, kako ga nazivaju. Premda su na tržištu već postojali preparati od zeolita, one su odlučile napraviti svoj. Okupile su tim stručnjaka, uložile u tehnologiju jedinstvenu u svijetu i pokrenule proizvodnju.

- Radimo od ranog jutra do kasno navečer i dobro se nadopunjujemo. Radno vrijeme imaju zaposlenici, a nas dvije idemo kući kad sve dovršimo. Tek predvečer mogu se posvetiti kući, suprugu i obavezama oko 17-godišnjeg sina Tomasa i 12-godišnje kćeri Korine. Djeca više nisu mala, ali uvijek trebaju neki savjet, prijateljski razgovor ili pomoć. Kako smo svi gurmani, okupimo se oko kuhinjskog “otoka” i uz pripremu večere razgovaramo kako je kome prošao dan - kaže Emina, dodajući da bez velike podrške roditelja ne bi mogla uskladiti svoju i Tominu karijeru.

privatni album

Vanjin dan počinje prije sedam sati. Najprije ode na tržnicu, po svježe i organske namirnice kod svojih kumica, a zatim na Hipodrom na jahanje, gdje je čeka njezina kobila Zasja. Oko devet je već na poslu, gdje često ostaje i do osam navečer. Kad zatreba, priskoči u pomoć kćeri Nini (25) oko unučice Vite, a svako malo je i u Nizozemskoj, gdje joj živi sin Borna (22), pa mu kao brižna mama sredi stan i skuha omiljena jela koja može zamrznuti.

- Navečer kuham, a potom se s Mladenom ušuškam pred televizorom i gledam film napreskokce, jer mi se oči sklapaju od umora. Subotom ili nedjeljom odemo u Bjelovar mojim roditeljima. Mama je prije pet godina oboljela od Alzheimera i tata je danonoćno uz nju. Vrlo često se čujem i sa sestrom Jasenkom, koja je nakon smrti svog supruga, bivšeg rukometnog reprezentativca Iztoka Puca, ostala živjeti u Miamiju. Te su me bolesti u obitelji prizemljile i učvrstile u želji da pridonesem zdravlju i prevenciji bolesti svima kojima mogu. Ne znam što bih dala da me mama može prepoznati, zagrliti... I da je moj voljeni šogor s nama - govori Vanja Horvat.

I Emina Šokota najsretnija je u svoja četiri zida, ali ima i ona svoje strasti. Uz supruga je zavoljela ribolov pa ljeti, kad su u svojoj kući na Pašmanu, zajedno idu u lov na tune ili podvodni ribolov, a kći i ona brinu se o mačkama, psima, kozama i magarcima koje su udomili. U slobodno vrijeme slika i bavi se fotografijom, rado šeće po šumi i planinari. Otkako se sprijateljila s Vanjom, vikendi i večeri su često rezervirani za njihova zajednička druženja.

Privatne fotografije
Vanja Horvat i Emina Šokota Zeotex doniraju i azilu za napuštene životinje u Dumovcu.

Ne misle stati samo na prahu

Zeotex je također prisutan u svakodnevnom životu obje obitelji. Koriste ga preventivno jer su, kako kažu, nasreću svi zdravi. Vanja i njezini ga piju razmućenog u vodi, sokovima ili smoothiejima. Malo praha stavi i u kašicu svoje unučice, čime joj jača imunitet, pa čak i u vodu u kojoj pere povrće i voće. Redovito ga stavlja i u hranu svojoj ljubimici Riki, baš kao i Emina obiteljskom ljubimcu, psu Indyju, koji više nema alergije i intoleranciju na hranu.

- U sve to što radimo sa zeolitom uključene su relevantne ustanove, Institut “Ruđer Bošković”, Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Agronomski fakultet, Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, profesori, liječnici, veterinari i kod nas i u svijetu. No ne stajemo samo na prahu. Na redu su kreme koje pomažu kod dermatitisa i zubne paste, kao i niz drugih proizvoda koje razvijamo - kažu Vanja i Emina o budućim planovima.

Mario Kučera

Vanja Horvat je za zeolit - prirodni mineral vulkanskog podrijetla - čula još na studiju. Prvi ga je put primijenila kad je njime tretirana njezina kobila. Tek joj je zeolit stabilizirao probavu i ojačao imunitet. Nakon toga se posvetila proučavanju svega što ima veze s njim. Informacije je crpila iz svih dostupnih svjetskih istraživanja i na seminarima.

Mnogo je naučila i od stručnjaka s Instituta ‘Ruđer Bošković’ koji su joj, kao i testiranja i probe na Fakultetu za agrobiotehničke znanosti u Osijeku, potvrdili da je njezin tim stručnjaka uspio dobiti najmanju u svijetu česticu zeolita s rešetkastom strukturom, toliko sićušnu da može prodrijeti u stanicu pa je samim time i najmoćnija u privlačenju svih štetnih tvari koje se potom izlučuju iz organizma.

Linker
18. travanj 2024 22:43