Getty Images for Hulu
od slave ne može pobjeći

Spisateljica o kojoj bruji svijet: Inspiraciju za ljubavne romane pronašla je u profesoru matematike

Irska književna senzacija Sally Rooney od sramežljive i nesigurne djevojke postala je spisateljica o kojoj bruji cijeli svijet - nakon dvije objavljene uspješnice, prema njezinu romanu BBC je snimio hit-seriju.

Postoje brojni romani i filmovi koji se bave ljubavi u nježnim godinama, kada svaki poljubac predstavlja pitanje života ili smrti, ali s vremena na vrijeme ipak se pojavi nova priča koja svojom svježinom i intenzitetom emocija osvoji srca publike. Primjer je serija “Normal People”, koja je u samo nekoliko tjedana od premijere postala svjetski hit, ali i prometnula autoricu Sally Rooney, po čijem je romanu snimljena, u novu književnu zvijezdu.

PASADENA, CALIFORNIA - JANUARY 17: Sally Rooney speaks onstage during the Hulu Panel at Winter TCA 2020 at The Langham Huntington, Pasadena on January 17, 2020 in Pasadena, California. (Photo by Erik Voake/Getty Images for Hulu)
Getty Images for Hulu

- Ne osjećam se kao zvijezda pa mi je čudno kada tako pišu o meni - govori 29-godišnja irska književnica. Od slave, ipak, više ne može pobjeći. Društvene mreže prepune su citata iz njezina romana, a među oduševljenim čitateljima su i holivudski glumci Sarah Jessica Parker i Ben Affleck te popularni modeli Kaia Gerber i Emily Ratajkowski.Doduše, ljubiteljima dobre literature Sally Rooney nije nepoznanica. Televizijska adaptacija ljubavne priče pametne, ali nesretne djevojke iz bogataške obitelji i popularnog, ali sramežljivog mladića iz radničke obitelji, samo je potvrdila njezin status “Salingera za Snapchat generaciju”, kako ju je opisao američki izdavač.

Rođena u Castlebaru, gradiću od 12 tisuća stanovnika na zapadu Irske, odmalena je pokazivala buntovni duh. U školi se suprotstavljala profesorima, odbijajući pisati zadaće te je često znala i “zaboraviti” otići na nastavu.

- Škola me uvijek zbunjivala. Nisam shvaćala kako drugi učenici ne vide da su nas stavili u represivni sustav protiv kojeg se možemo pobuniti. Ipak nas je više nego njih - objasnila je Rooney, koja je utočište pronašla u književnosti.

LONDON, ENGLAND - JANUARY 29:  Sally Rooney attends the 2019 Costa Book Awards held at Quaglino's on January 29, 2019 in London, England. (Photo by Tristan Fewings/Getty Images)
Getty Images

S 18 objavila prve pjesme

Već je kao tinejdžerica počela opsesivno pisati, a s osamnaest godina objavila prve dvije pjesme u književnom časopisu The Stinging Fly. Studij književnosti upisala je na Sveučilištu Trinity u Dublinu. Iako je bila jedna od najperspektivnijih studentica, priznaje da u tim godinama nije imala puno vjere u sebe.

- U to vrijeme bila sam spremna učiniti sve kako bih se svidjela drugima. Bila sam spremna otkriti svoje najskrivenije tajne, posuditi novac kada ga nisam imala, biti u vezi s bilo kime tko pokaže da je imalo zainteresiran za mene... Imala sam manjak samopouzdanja, a jedina moja snaga bila je odlučnost - prisjetila se književnica studentskih dana.

Ireland.  Daisy Edgar-Jones and Paul Mescal   in the  ©BBC/Hulu new TV series :  Normal People (2020).
Plot: Follows Marianne and Connell, from different backgrounds but the same small town in Ireland, as they weave in and out of each other's romantic lives., Image: 518179816, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
Supplied by LMK / Landmark / Pro

Na nastupima 'umirala' od straha

Prekretnica se dogodila kada je tu odlučnost usmjerila prema novoj opsesiji - debatiranju. Na prvim nastupima umirala je od straha dok je obrazlagala svoje stavove, no uskoro se toliko usavršila da je 2013. u Manchesteru postala sveučilišna europska prvakinja u debati. Važnija od titule je bila činjenica da je stekla moć da jasno i bez straha iznese svoje stavove.

Vidjelo se to i u njezinu debitantskom romanu “Razgovori s prijateljima” iz 2017., a čije je hrvatsko izdanje nedavno objavila Fraktura. Pronicljivu priču o dvije studentice koje započinju prijateljsko-intimni odnos s petnaestak godina starijom fotografkinjom i njezinim suprugom napisala je u samo tri mjeseca dok je završavala studij.

Čak sedam izdavačkih kuća borilo se za prava na knjigu, koja je nakon objave postala toliki hit da su je kritičari prozvali prvom značajnom književnicom, pripadnicom generacije milenijalaca.

Mnogo bi pisaca prvo uživalo u pohvalama, a zatim godinama razmišljalo kako nadmašiti uspjeh debitantskog romana, no Rooney je samo sjela za stol i napisala “Normal People”. Ljubavna priča s nizom autobiografskih detalja, gdje Marianne poput nje izbjegava školu i idealizira druge, dok Connell studira književnost na Sveučilištu Trinity, donijela joj je nagradu za najbolji britanski roman, a bila je i u širem izboru za prestižni Booker.

- Ako imam ideju, ništa me ne može zaustaviti. No, ako ne znam o čemu bih pisala, onda znam mjesecima pronalaziti brojne druge zanimacije samo da ne bih morala sjesti za kompjutor i početi pisati - objasnila je svoj kreativni proces Rooney.

promo

Ljubav joj je najveća inspiracija

Već nekoliko godina u vezi je s profesorom matematike Johnom Prasifkom. Upoznali su se za vrijeme studija, a Rooney tvrdi da je počela pisati zanimljive priče tek nakon što se zaljubila u njega. Tada je počela shvaćati ono što ju je oduvijek najviše zanimalo - odnosi moći unutar ljudskih, najčešće ljubavnih veza.

- Svjesna sam da je dosta kritičara primijetilo kako su moje knjige zapravo romani iz devetnaestog stoljeća odjeveni u suvremeno ruho - sa smiješkom govori Rooney, potvrđujući tako izreku da u književnosti najčešće nije toliko važno o čemu pišeš, već kako pišeš.

Čitajte i:


Slavna spisateljica oporavila se u rekordnom roku: 'Ove tehnike disanja pomogle su mi u ozdravljenju'

Martina Mlinarević iz Češke o povratku u život: Evo kad se otvaraju kafići, škole, frizerski saloni

Ivana Bodrožić uoči premijere: 'Bila sam dirnuta do suza kad sam vidjela kakvu su čaroliju izvele ove žene, a mene je teško rasplakati'

Linker
23. travanj 2024 16:33