Ana Maras Harmander uživa u svom zimskom vrtu i idili koju joj on pruža.
 Privatni album
Vrtlarice novog kova

Poznate dame 'bacile' su se na fora hobi, među njima su Ornela Vištica, ali i Sandra Perković

Iako su im zbog epidemije koronavirusa poslovi na čekanju, domaće glumice, sportašice i TV voditeljice u karanteni ne ljenčare: zasukale su rukave, uzele poljoprivredni alat te na svojim terasama, balkonima i u malim vrtovima zasadile voće, povrće, cvijeće i začinsko bilje.

Kazališnu scenu koja je zamrla zbog epidemije koronavirusa glumica Ornela Vištica (30) zamijenila je oživljavanjem davne ljubavi - povrtlarstva. Iz Zagreba, gdje je u matičnom kazalištu Kerempuh igrala u predstavi "Gruntovčani", preselila se na "grunt" u skrivenoj uvali jednog dalmatinskog otočića te posadila razno cvijeće, ali i krastavce, blitvu, rajčice, tikvice, zelenu salatu, kadulju, tamjan, lavandu, smilje, jagode, ružmarin i limun.

"Nedavno mi je hvarski odvjetnik Mate Hraste uz maslinovo ulje i ostale domaće proizvode darovao i vrećicu limuna i grejpa iz njegova vrta. Taj limun je savršenstvo, daleko boljeg okusa od onih kupljenih u trgovačkim centrima. Moj izbor oduvijek je bio domaće i prirodno pa već dulje vrijeme razmišljam o kamenoj kući u Hercegovini na svojoj zemlji, s vrtom koji ću sama obrađivati. Dosad se zbog glumačkih obveza nisam mogla posvetiti realizaciji, a sad kad imam više vremena odabrala sam zemlju i poljoprivredni alat", objašnjava Ornela, dodajući kako je o poljoprivredi mnogo naučila kad se iz ratnog Mostara preselila u hercegovačko mjesto Bučine pokraj Ljubuškog.

Privatni album
Ornela Vištica uživa u svom zelenom vrtu na jednom našem otoku

Ondje je provela sedam godina, a najviše pamti rijeku Trebižat pokraj koje je njezina baka imala kuću s vrtom. Glumica kaže da je imunitet u djetinjstvu stekla upravo zbog njezinih organskih sezonskih namirnica poput raštike, višnje, kupusa, grožđa, ribiza, trešnje, smokve i šipka. Uz rijeku koja im je značila život, počela je otkrivati i glumu. "Sjećam se hladnog zimskog jutra kad mi je baka, nakon što je sama iscijepala drva za ogrjev, rekla: "Možeš ti završiti fakultete, al', dite, triba učiti i raditi", prisjeća se Ornela Vištica. "Učila me skromnosti i molitvi kao snazi, a sada me opušta i smiruje fizički rad. Istinski u tome uživam pa sam svaki dan satima u vrtu. Telefon uzimam u ruke nakon što završim s poslom jer za mene je taj mali doticaj s prirodom istinsko bogatstvo.

Krovnu terasu u svom stanu Nevena Rendeli Vejzović i njezin suprug Mak pretvorili su u zelenu igraonicu za kćeri Mare, Leu i Vitu.

Jedan od glavnih razloga zašto se Nevena Rendeli Vejzović (38) prije nekoliko godina odlučila vratiti u stan u kojem je provela djetinjstvo jest predivna krovna terasa s pogledom na grad gdje danas njezine djevojčice Mare, Lea i Vita provode najviše vremena. Od ožujka do kraja rujna ona se pretvara u njihov novi dnevni boravak, a ovog su je proljeća Nevena i njezin suprug Mak odlučili dodatno urediti i svoje djevojčice podučiti sadnji bilja i cvijeća.

Mak Vejzović uživa u igri sa svojim curicama na krovu obiteljske zgrade

"To nije samo naša terasa, pripada cijeloj zgradi, kao uostalom i krov, ali je mi najviše koristimo jer smo na zadnjem katu pa se o njoj i najviše brinemo. U ovim teškim vremenima pravi nam je spas jer cure mogu malo na zrak. Naš susjed na drugom dijelu terase ima vrt prepun različitih začina pa nam daje savjete kad je sadnja u pitanju. Tako smo prošli tjedan, nadam se uspješno, zasadili lavandu, cherry rajčice, kamilicu, krastavce, ružmarin i bosiljak, a kćerkice su u igranju sa zemljom posebno uživale", kaže Nevena. Za sada je na njihovu dijelu terase u centru grada tek nekoliko ležaljki, ali ako izolacija zbog koronavirusa potraje, Vejzovići imaju plan - dio će pretvoriti u pješčanik za svoje djevojčice, a kad još malo zatopli, iznijet će i gumeni bazenčić.

Privatni album
Nevena Rendeli na krovu zgrade za svoje je djevojčice napravila pravu malu oazu za igranje i svježi zrak

Mom mužu su više nego meni bile važna terasa i zimski vrt. Sada pak ni ja zbog svih okolnosti ne mogu zamisliti ovu izolaciju bez našeg prozora u svijet.

Osjećaj osame na prometnom Britanskom trgu, glumici kazališta Kerempuh Ani Maras Harmander (38) pruža zelenilo kojim je okružena njezina terasa na kojoj jutro započinje šalicom kave. U trenucima izolacije, terasa joj je postala i omiljeno mjesto druženja sa suprugom Johnom, sinom Rubensom i njihovim psićem. Riječ je o pravoj maloj oazi s foteljama, lampicama i pogledom na zelenilo.

"Sad kad je lijepo vrijeme iznijela sam sinu kadicu u kojoj se može brčkati. Zalijevamo biljke, sunčamo se, čitamo ili samo odmaramo. Volimo i jesti na otvorenome, pa kad god smo svi zajedno, obavezno ručamo na terasi. Nisam uopće neka vrtlarica, iako cijela moja obitelj nešto uzgaja, ali nedavno sam naručila cvijeće, jagode, rajčice i začinsko bilje od jednog OPG-a i odlučila sam se okušati. Želim naučiti i napraviti nešto novo. Možda otkrijem novi hobi", kaže Ana. Ona i suprug nedavno su renovirali stan pa napravili i zimski vrt, u potpunosti okupan suncem, koji izgleda poput produženog dnevnog boravka.

Zelenilo me čini sretnom pa osim u vrtu svoje biljčice držim i u kuhinji, na balkonu, spavaćoj i radnoj sobi, kupaonici...

To što su sportska natjecanja poput Olimpijskih igara u Tokiju odgođena, a upitno je i Europsko atletsko prvenstvo krajem kolovoza, hrvatsku bacačicu diska Sandru Perković (29) nije bacilo u depresiju. Prihvatila je izvanredne okolnosti zbog epidemije Covida-19 pa vrijeme u izolaciji koristi za gledanje televizije, čitanje, slušanje glazbe te - vrtlarenje. Višestruka olimpijska, europska i svjetska prvakinja ima snažnu ruku na natjecanjima, a nježnu kad sadi i njeguje svoje cvijeće (najdraži su joj tulipani), koje je posvuda okružuje u stanu na Jarunu.

Privatni album
Sandra Perković u svom vrtu na Jarunu uživa i sa svojim kućnim ljubimcem

"Sadim razno ukrasno cvijeće koje može pretrpjeti moje izostanke oddva-tri tjedna, jer bih kao vrhunska sportašica većinu vremena provodila na natjecanjima i pripremama. Tada bi mi cvijeće zalijevala mama koju u ovoj situaciji ne viđam kako je ne bih ugrozila. Lijepo mi je za promjenu biti kod kuće, ustati rano te na balkonu i u vrtu upijati zrake sunca. Sad kad imam više vremena sadim i razno začinsko bilje, a planiram napraviti i mali vrt s paprikom, mrkvom, rajčicom i salatom. Nedavno sam posadila i limun, koji mi je postao mezimac, a planiram još i japansku jabuku", otkriva Sandra, dodajući kako joj je ljubav prema biljkama usadila baka.

Privatni album
Naša velika sportašica ima tešku ruku na natjecanjima, no prema svom cvijeću iznimno je nježna

Kaže da bi od svega što posadi napravila čudo pa bi, primjerice, njezina rajčica uvijek bila najveća, a grašak bi rodio dvostruko. Jednom je, prisjeća se Sandra, baki dala na čuvanje kaktus koji je nekoliko godina ranije dobila od prijateljice, a kad se vratila s olimpijskih igara u njezinoj je sobi - procvjetao. "Nisam mogla vjerovati da je bio toliko dugo kod mene bez ijednog cvijeta, a kad ga je baka takla, odmah je propupao. Ljubav prema biljkama prenijela je na moju mamu, koja u kući u Dubravi ima mali raj, a potom je to prešlo i na mene. Volim mirisno šarenilo i zelenilo", govori Sandra koja svaki dan obiđe biljke jer joj je to u ovo vrijeme najbolji lijek za dušu.

Čitajte i:

Ornela Vištica bila je na spoju na slijepo: 'Moram reći, nije dobro završilo'

Transformacija o kojoj se ne prestaje pričati: Pronašli smo fotografije s početka karijere Sandre Perković

Voditeljica oštro o mjerama Vlade: 'Kad je prihod nula i davanja moraju biti nula!'

Ana Maras Harmander otkrila nam je da najbolji shopping obavi u Švedskoj, a posebno mjesto u njenom životu ima jedna crvena haljina

Ana Maras Harmander o alkoholičarkama na terapiji: 'Nadahnuća, na žalost, ne nedostaje'

Linker
20. travanj 2024 16:56