Petra Dugandžić
 Srđan Vrančić / Hanza Media
Boji se budućnosti

Potresna ispovijest naše poznate glumice: 'U šoku sam, situacija je zastrašujuća, bez prihoda sam i mogućnosti da radim'

Petra Dugandžić svima je dobro poznato glumačko lice. Ovih dana u teškoj je situaciji, kazališta su zatvorena, a ona je ostala bez mogućnosti da zaradi honorar. Slobodna je umjetnica, i zbog koronaviusa, prva je na udaru među onima koje je ova situacija teško pogodila.

Potresena i šokirana svime što se događa oko nas ovih dana, glumica Petra Dugandžić nedavno je objavila status kojim je istaknula i dala do znanja svima oko sebe koliko je teška pozicija slobodnih umjetnika u Hrvatskoj. Jedna je od takvih, već 15 godina Petra je u takvom statusu zbog nemogućnosti stvaranja stalnog radnog odnosa.

Upravo ona, ali i svi slični, trenutnom epidemijom koronavirusa strašno su pogođeni. Budući da su se gradska kazališta mahom zatvorila, Petra je ostala bez angažmana - i bez ikakvog prihoda. Srećom, kaže u razgovoru za Gloria.hr, ne mora plaćati stanarinu. Ne želi, kaže, ni pomišljati kako je ljudima u sličnoj situaciji, a koji moraju brinuti i o djeci.

zagreb, 090616.
Avenija Dubrovnik 17.
U MSU predstavljena je nova dnevna dramska serija Nove TV, koja ce krenuti s emitiranje ove jeseni.
Na fotografiji:  Petra Dugandzic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / Hanza Media
Petra Dugandžić na predstavljanju dramske serije Nove TV 2016. godine

Trenutno nastala situacija ostavila me u stanju šoka.

U intervjuu nam je priznala da je zbog cijele situacije u šoku. "Prvenstveno bih pojasnila ljudima što znači biti slobodni umjetnik. Od završetka Akademije radim honorarno jer u gradskim kazalištima nema mjesta za mene, za stalni radni odnos. U prijevodu to znači da 15 godina preživljavam od projekta do projekta, ne znajući hoće li sutra biti posla. Bilo je perioda kada nisam radila i do 5 godina, navikla sam na život bez garancije i sigurnosti. No, trenutno nastala situacija ostavila me u stanju šoka. Surađujem s četiri kazališta koja su sva ovih dana zatvorila svoja vrata. Spoznaja da sam do daljnjeg ostala bez prihoda, blago rečeno je zastrašujuća. Bez prostora za manevar, bez plana i ikakve zaštite od strane države", iskrena je poznata glumica.

Stroži zakon za nas bi imao nesagledive posljedice.

Situacija je za slobodne umjetnike u Hrvatskoj, dodaje, teška i bez koronavirusa. No, s njim je neizdrživa. "Članica sam Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika. Naš status je ionako već ugrožen, i bez koronavirusa. Članovi svakih pet godina prolaze reviziju i moraju zadovoljiti vrlo visoke brojčane kriterije da bi stekli pravo na uplatu doprinosa i zdravstvenog, i to s koeficijentom 0,8. Mirovine su nam od 1500 - 2000 kuna, a bolovanje se plaća tek nakon 42 dana. Svi putem honorara plaćamo porez i punimo državni proračun. Ministarstvo kulture ne samo da se oglušuje na inicijative 'zajednice', nego predlaže još stroži zakon koji bi za hrvatsku kulturu, a posebice za nas, imao nesagledive posljedice. Od tog istog ministarstva sada tražimo pomoć u ovoj strašnoj situaciji kad nam je mnogima doslovno ugrožena egzistencija", priča Dugandžić.

Zagreb, 280514.
Hotel Esplanade.
Chivas After Cannes party odrzan je u hotelu Esplanade. S uzvanicima na partyju druzila se ovogodisnja Chivas ambasadorica Jelena Veljaca, zajedno s proslogodisnjom Chivas ambasadoricom, glumicom Leonom Paraminski.
Na fotografiji: Petra Dugandzic i suprug Sasa Vrankovi.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media
Petra Dugandžić i Saša Vranković u hotelu Esplanada na druženju s kolegicama

Uveseljavala je svojim ulogama i ljude pred malim ekranima, no trenutno, kaže nam, nema ponuda za snimanje. "Svi moji projekti trenutno su vezani uz kazalište. Ponuda za snimanje nemam. Bez prihoda sam i mogućnosti da radim. Razmišljam o kolegama, ja, eto, nemam djecu i ne plaćam stanarinu", dodala je Dugandžić i zahvalila se kolegicama koje su joj se samoinicijativno javile i ponudile financijsku pomoć.

Zagreb, 241111.
Hrvatsko narodno kazaliste.
Dodjela nagrada Hrvatskog glumista za 2011, koje dodjeljuje Hrvatsko drustvo dramskih umjetnika.
Na slici: Petra Dugandzic.
Foto: Goran Mehkek / Cropix *** Local Caption ***
Goran Mehkek / Hanza Media
Glumica na dodjeli nagrada Hrvatskog glumišta za 2011. godinu u Hrvatskom narodnom kazalištu

Bojim se budućnosti.

Lijepo je, dodaje, znati da nisi sam u teškoj situaciji. "Dirljivo je koliko podrške si međusobno dajemo. Kolegice su se doslovno javile s ponudama financijske pomoći. Nisam sama u ovoj katastrofi".

Podrška je divna stvar i pomaže u teškim trenucima, no, strah od budućnosti je veliki. "Naravno da se bojim budućnosti. Mi, kao i sve samostalne djelatnosti, prvi smo na udaru dok su preporuke/zabrane okupljanja na snazi. Mislim da bi nadležne institucije morale reagirati i uključiti mjere pomoći u gospodarske mjere, ovo je goruća tema", zaključila je Petra Dugandžić razgovor.

Linker
05. travanj 2024 17:31