Mario Kučera
KUHAJMO S MORANOM ZIBAR

Gastro sveznalica i omiljena lovkinja: 'Navečer imam najveći apetit, ali ga pokušavam zatomiti'

Jedina lovkinja u kvizu ‘Potjera' - Morana Zibar, osim izvrsnog poznavanja opće kulture, majstorica je i za štednjakom, a s dolaskom proljeća njezin balkon postaje carstvo mediteranskih začina koje koristi u svojim omiljenim jelima. Evo što je skuhala za magazin Gloria.

Moranu Zibar (42), spretnu i brzopoteznu ‘lovkinju’ u HRT-ovu kvizu ‘Potjera’, osim što nepopustljivo parira igračima znanjem, teško se može nadigrati i na polju gastronomije i enologije. Vrsna je kuharica, kulinarstvo joj je više nego hobi, a završila je i dva međunarodna stupnja vinskog tečaja.

Ova rođena Zagrepčanka po zanimanju je prevoditeljica, piše o gastronomiji, vodi pub kvizove, a često pohodi i profesionalna kulinarska druženja. Iako skromno kaže da je ona samo za štednjakom amaterka koja uživa u kuhanju, okusi njezinih jela mogu se usporediti s onima koja se pripremaju u vrsnim restoranima. Majka je sedmogodišnje Katje koja, kao svako dijete, ima poveću listu onoga što ne voli, stoga Morana odlično balansira između kuhanja za malenu i onoga što priprema sebi i suprugu, programeru Filipu Tomišiću.

Kada ste počeli kuhati?
- Još kao klinka uživala sam u emisiji Steve Karapandže ‘Male tajne velikih majstora kuhinje’ pa sam skoro svaki recept poželjela sama isprobati. Ti počeci nisu baš bili za pohvalu, ali potom su uslijedile emisije od Jamieja Olivera i malo po malo je to krenulo u dobrom pravcu.

Koja su vam najdraža jela iz djetinjstva?
- Jabuke u šlafroku s cimetom i varivo od graška s noklicama sa svježim koprom.

Što kao mala niste voljeli jesti, a danas u tome uživate?
- Nikako nisam voljela cušpajze, a danas bih bila sretna kada bi mi ih neka bakica svaki dan pripremila, onako po starinski.

Postoji li jelo koje biste mogli jesti pet dana zaredom?
- Janjetinu i skradinski rižoto.

A što ne volite?
- Plućica na kiselo i mozak.

Mario Kučera

Koje jelo najbolje spremate?
- Rižota su mi veliki izazov. Naoko su jednostavna, no za njih treba imati znanja i strpljenja da ispadnu kako treba. Mogu se pripremati u bilo koje doba godine i kombinirati uistinu sa svime, od povrća, mesa do morskih plodova ili samo sa začinima. Dakle, preciznost i kreativnost.

Imate li omiljene začine?
- Volim ljuto pa koristim razne vrste i gradacije čilija, a često u jela dodajem kumin za orijentalni okus. S proljećem moj balkon postaje vrt s puno teglica svježih začina, od ružmarina i bosiljka do mažurana, timijana i vlasca.

Kada imate najveći apetit?
- Navečer, ali ga pokušavam zatomiti. Zato obilato doručkujem. Uvijek su tu jaja na oko ili kuhana, neki naresci, fini sir, ajvar, kukuruzni kruh…

Mario Kučera

Proljetni rižoto

Sastojci:

  • šalica i pol riže arborio ili carnaroli
  • 2 - 3 mlada poriluka
  • 2 - 3 mlada luka
  • 3 šalice ribljeg ili povrtnog temeljca
  • 100 ml bijelog vina
  • 3/4 šalice odmrznutog ili svježeg graška
  • 12 očišćenih repova škampa
  • pola limuna
  • pola šalice naribanog parmezana
  • sol, papar, maslinovo ulje
  • žlica maslaca


Priprava:

Na malo maslinova ulja kratko popržiti repove škampa s obje strane pa odložiti sa strane.

U dubljoj tavi na dvije žlice maslinova ulja pirjati nasjeckani poriluk i mladi luk oko pet minuta, dok ne omekšaju. Ubaciti rižu i miješati dvije minute, dok ne postane staklasta.

Dodati vino i miješati na laganijoj vatri dok riža sve ne upije.

Idućih 20-ak minuta ulijevati temeljac malo po malo, da ga riža polako upija, uz puno miješanja.

Dvije minute prije kraja dodati grašak, naribanu koricu pola limuna i nekoliko kapi soka.

Maknuti s vatre, začiniti, dodati ribani sir, žlicu maslaca, lagano promiješati i na kraju dodati škampe. Ukrasiti sitno sjeckanim zelenim listom mladog luka.

Linker
17. travanj 2024 06:11