vedran peteh
Preljubnik široke ruke

Dan Brown ženu varao s nizom žena, stotine tisuća dolara trošio na poklone ljubavnicama

Autor bestselera ‘Da Vincijev kod’ lani se bez puno drame razveo od 12 godina starije supruge Blythe Newlon s kojom je podijelio milijunsku imovinu, ali nakon što je njegova bivša doznala da ju je varao s brojnim ženama koje je obasipao skupim darovima, odlučila je sudski riješiti njegovu indiskreciju...

Američki pisac Dan Brown (56) proslavio se romanima o Robertu Langdonu, profesoru povijesti umjetnosti na Harvardu koji u slobodno vrijeme putuje svijetom razotkrivajući tajna društva. Prema vlastitom priznanju, literarnog junaka stvorio je kao uzbudljiviju verziju sebe, no nitko nije mogao zamisliti da poput svog heroja i pisac ima dvostruki život. Samo što je Langdon svijetom jurio za ubojicama i drugim zlikovcima, a Brown je svoje dane trošio na - ljubavnice.

Tvrdi to njegova bivša supruga Blythe Newlon, koja tuži autora romana "Da Vincijev kod" da je lagao u brakorazvodnoj parnici te joj time nanio emotivnu i financijsku štetu.

Problemi u raju nastali su kada je Brown 2018. supruzi priopćio da želi razvod jer su se previše udaljili, ali sa željom da ostanu prijatelji i svoje razdvajanje obave što mirnije.

Zamolio ju je da napusti njihov bračni dom u New Hampshireu. Obećao joj je punu otvorenost u brakorazvodnoj parnici, naglasivši da ona ionako zna sve o njegovim financijama. Tako se par razveo krajem prošle godine bez puno medijske buke.

Author Dan Brown and wife Blythe Brown (Photo by E. Charbonneau/WireImage for Sony Pictures-Los Angeles)
Getty Images
Unatoč tome što mu je donijela bogatstvo, htio je slobodu pod svaku cijenu

- Tek nakon razvoda saznala sam za njegov dvostruki život i prevarantsko ponašanje, gdje je skrivao našu bračnu stečevinu i svoje neprimjerene odnose - navela je Blythe u tužbi, otkrivajući da ju je varao s lokalnom frizerkom, političarkom u Angvili, osobnom trenericom, ali i trenericom jahanja koju je Blythe smatrala prijateljicom. Time je povrijeđena bivša supruga otkrila prljavi veš njihova 21-godišnjeg braka.

U mladosti je Dan Brown sanjao o glazbenoj karijeri. No, tijekom osamdesetih njegovi su diskografski pokušaji jedan za drugim propadali, pa se 1991. preselio iz New Hampshirea u Hollywood, kako bi povećao šanse da se proslavi kao kantautor i pijanist. Tako se učlanio u Nacionalnu akademiju skladatelja, gdje je upoznao 12 godina stariju Blythe, tada direktoricu odjela za razvoj izvođača.

Par je uskoro postao nerazdvojan, a ona je preuzela na sebe promociju njegovih djela - pisala je priopćenja za javnost, organizirala predstavljanja i upoznavala ga s ljudima koji bi mogli pogurati njegovu karijeru. Nakon što su se 1994. zajedno vratili u New Hampshire, čak je i ona shvatila da je Brownov glazbeni talent prilično limitiran pa ga je počela nagovarati da se ostavi klavijatura i primi pisaće mašine. Isprva se to nije činila tako pametna ideja, prva tri romana objavljena od 1998. do 2001. nisu razbuktala maštu čitatelja, no kada je 2003. u knjižare došao triler “Da Vincijev kod”, sve se promijenilo.

Priču o izmišljenom profesoru povijesti umjetnosti i simbologije, znanosti proučavanja povijesnih simbola, koji otkriva višestoljetnu zavjeru tajnog društva iluminata, kritičari su dočekali na nož. Britanski književnik Salman Rushdie roman je nazvao toliko lošim da čak i ostalim lošim knjigama daje negativnu reputaciju. Međutim, čitatelji nisu dijelili njegovo mišljenje. Roman je postao međunarodni bestseler, dijelom zahvaljujući i brojnim promotivnim aktivnostima koje je organizirala Blythe.

Do danas preveden na više od 44 jezika i prodan u više od 200 milijuna primjeraka.

Popularnosti je pridonijela i holivudska ekranizacija iz 2006., s Tomom Hanksom i Audrey Tautou u glavnim ulogama, pa je Brown do danas napisao pet romana s pustolovinama Roberta Langdona.

BERLIN, GERMANY - OCTOBER 10:  (L-R) US actor Ron Howard, french actor Omar Sy, british actress Felicity Jones, US actor Tom Hanks and US author Dan Brown attend the German premiere of the film 'INFERNO' at Sony Centre on October 10, 2016 in Berlin, Germany. (Photo by Isa Foltin/Getty Images for Sony Pictures)
Getty Images

Na njima je zaradio 160 milijuna dolara, koje je u brakorazvodnoj parnici trebao podijeliti sa suprugom.

- Blythein osjećaj boli, poniženja, izdaje i muke je nepodnošljiv. Ne može spavati ni jesti, jer joj je Dan nanio veliku emotivnu bol - navedeno je u tužbi kojom prevarena supruga traži pravedniju raspodjelu imovine. Pritom nije navedeno je li je više povrijedilo to što je pisac od nje skrivao svoj imetak, švrljao iza njezinih leđa ili, najvjerojatnije, trošio zajednički stvoreno bogatstvo na ljubavnice.

A kada su u pitanju zabranjene ljubavi, Dan Brown nije bio nimalo škrte ruke.

Kao glavna “osumnjičenica” navedena je nizozemska trenerica jahanja, u tužbi imenovana inicijalima JP. Medijima nije dugo trebalo da otkriju da je zapravo riječ o atraktivnoj brineti Judith Pietersen, koju je bračni par angažirao 2013. kako bi im pomogla u dresuri njihova konja na farmi u New Hampshireu. Stručnjakinja za frizijske konje uskoro je postala obiteljska prijateljica, Blythe ju je osobno pozvala da bude gošća na proslavi Danova 50. rođendana, a za pisca i mnogo više od toga.

Getty Image
Bivšoj supruzi omogućio je lagodan život i zato su i danas bliski

Prema navodima tužbe, njihova je ljubavna veza počela krajem 2014., kada se Pietersen u domu Brownovih oporavljala od operacije ramena. Blythe je znala da je Dan platio operaciju, smatrajući to lijepom prijateljskom gestom, no nije znala za ostale darove. A u narednim godinama on je upola mlađoj lijepoj Nizozemki financirao renoviranje njezina doma u Nizozemskoj, dao joj novac da u domovini pokrene školu jahanja, kupi automobil i kamion za prijevoz konja te 45 tisuća dolara vrijednog konja, kojeg je u njegovu čast nazvala Da Vinci. Kraljevski poklon bio je, pak, 345 tisuća dolara vrijedni čistokrvni frizijski konj LimiTed Edition.

facebook
Svojoj je drugoj ljubavi kupio konja...

- To je osobna stvar između Dana i Blythe. Ni­­­je na meni da o tome govorim, već će to učiniti su­­­dac u Americi. Ja nisam stranka u ovoj parnici - kratko je komentirala Pietersen, koja danas živi u Nizozemskoj.

Prema tužbi, puno rječitiji bio je Brown, koji je sve priznao bivšoj supruzi, kada ga je početkom ove godine suočila s brojnim lažima.

- Puno sam lošeg napravio brojnim ljudima - skrušeno je, kako tvrdi njegova bivša supruga, tada rekao pisac. Javnosti je ipak ponudio drugačiji kod za rješavanje ove tužbe.

- Na dan kada smo se Blythe i ja vjenčali nisam mogao pomisliti da ćemo se s vremenom toliko udaljiti. Žao mi je što nakon 21 godine braka nije ostalo dobre volje da se primire njezini nesretni postupci. Nikada joj nisam lažno predstavljao naše financijsko stanje i na kraju je dobila pola od onoga što smo zajednički stekli - opovrgnuo je optužbe Brown u službenoj izjavi danoj nakon što je vijest procurila u medije. - Iz razloga poznatih samo njoj i njezinu odvjetniku, Blythe je stvorila izmišljeni i osvetnički pogled na dijelove našeg braka samo kako bi me povrijedila i osramotila.

Što je doista istina saznat će se kada se bivši supružnici nađu u sudnici, gdje će sudac imati zadatak raspetljati možda i najuzbudljiviji slučaj koji je Dan Brown stvorio.


Čitajte i:

Krizna godina braka! Nakon razvoda koji je šokirao Hrvatsku, stigla još jedna tužna vijest

Nedavno viđen u zagrljaju mlađe kolegice: Nakon četiri desetljeća braka, 'Hellboy' podnio papire za razvod

Neodlučni supružnici: Sud ih upozorio - ako ne predate papire, ostajete u braku

Linker
19. travanj 2024 19:57