Novo lice

Borac za mlade: Jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji dobio je mjesto u UN-u

Splićanin, dobitnik rektorove i dekanove nagrade, kojem je obrazovanje uvijek bilo na prvome mjestu, iduće dvije godine predstavljat će Hrvatsku u sjedištu ujedinjenih naroda u New Yorku.

Magistru pravnih znanosti iz Splita Josipu Perkušiću (24) itekako se isplatilo što je cijelo školovanje bio marljiv, odgovoran i društveno aktivan. Zahvaljujući tome nedavno je izabran za novog hrvatskog delegata mladih pri Ujedinjenim narodima, a u toj je utrci prestigao i mnogo iskusnije kandidate.

- Izbor je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Mogao se prijaviti svatko tko ima visoko obrazovanje, mlađi je od 30 godina i poznaje problematiku mladih. Nisam se nadao pobjedi jer sam imao dva jaka protukandidata, oba su starija od mene te imaju radnog iskustva. No, presudilo je moje znanje u radu s mladima. Dvije godine bio sam predsjednik županijskog tijela Savjet za mlade, a upravo su Ujedinjeni narodi tema mog magistarskog rada koji sam obranio ljetos - ponosan je ambiciozni Splićanin, koji je naš najmlađi delegat pri UN-u otkako Hrvatska provodi tu praksu.

Jedan od najboljih studenata

Josipov izbor nije iznenadio nikoga na splitskom sveučilištu na kojem je poznat kao jedan od najboljih i najaktivnijih studenata u svojoj generaciji. Dobitnik je rektorove i dekanove nagrade, a lani je na svom studiju bio demonstrator na Katedri za Međunarodno javno pravo.

image
Splićanin je izabran za novog hrvatskog delegata mladih pri Ujedinjenim narodima.
PAUN PAUNOVIC/CROPIX

- Obrazovanje mi je uvijek bilo na prvom mjestu, no nisam štreber jer smatram da je za nečiji razvoj vrlo bitno da ima i druge interese. Deset godina sam trenirao nogomet, trčim, planinarim, idem na utakmice Hajduka, u kazalište, imam veliko društvo. U Savjet za mlade ušao sam sa željom da mijenjam svijet oko sebe koji baš i ne ide u prilog mladima. Po meni je najveći problem što naš obrazovni sustav nije usklađen s tržištem rada. Moja prva ljubav je psihologija, no od tog sam studija odustao jer sam shvatio da ću se s pravom lakše zaposliti - govori Josip, koji je odrastao u skromnoj obitelji: mama Biserka je domaćica, tata Nikola radi kao ekonom u Hajduku, a tri godine starija sestra Antonija je magistrica ekonomije.

Razmišlja i o politci

Poziv iz UN-a stigao mu je, kaže, u pravo vrijeme. Kako se u budućnosti vidi u pravosuđu, još ne traži posao jer prvo mora odraditi staž pa će imati dovoljno vremena da se posveti svojim obavezama delegata. - Uz participiranje u aktivnostima UN-a, moja zadaća je osluškivanje potreba, problema i sugestija mladih u Hrvatskoj. A dvaput godišnje sudjelovat ću na sjednicama Opće skupštine Ujedinjenih naroda i njegovih odbora na temu mladih - otkriva Josip, koji će časnu funkciju u najvećoj međunarodnoj organizaciji sa sjedištem u New Yorku obavljati iduće dvije godine.

Ako se situacija s koronom ne pogorša, u Ameriku putuje u siječnju. - Otkako sam dobio ovo priznanje počeo sam razmišljati da se jednog dana bavim politikom. No, prvo bih se htio dokazati u svojoj struci. Moram još puno toga naučiti želim li doista biti od koristi zajednici - zaključuje Josip.

Linker
20. travanj 2024 12:42