BIll Clinton

Bivši američki predsjednik završio na intenzivnoj njezi: Sve je krenulo s laganim zamorom, a nije nimalo bezazleno

Dosad je 42. američki predsjednik najviše zdravstvenih tegoba imao sa srcem, no trovanje krvi koje se spominje kao razlog hospitalizacije, također vrlo je opasno za njegovo narušeno zdravstveno stanje.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton (75) na intenzivnoj je njezi zbog infekcije urinarnog trakta koja mu se proširila i na krv. Liječe ga u kalifornijskom medicinskom centru Irvin, gdje kažu da Clintonu zapravo ne treba intenzivna njega, ali su ga na taj odjel smjestili zbog privatnosti i sigurnosti. Pacijent je dobro raspoložen, pokretan normalno komunicira s liječnicima i članovima obitelji i šalama šarmira osoblje bolnice.

- Nakon dva dana liječenja, broj njegovih bijelih krvnih zrnaca opada, dobro reagira na antibiotike i stanje mu je stabilno - rekli su liječnici. - Nadamo se da ćemo ga uskoro vratiti kući.

Clinton je u Kaliforniju došao skupljati priloge za svoju zakladu, u utorak je počeo osjećati zamor, a nakon što su ga pregledali, liječnici su ga zadržali u bolnici. Sve do petka antibiotike će primati intravenozno, potom oralno.

Čitajte i: Bill Clinton nudi ruku pomirenja bivšoj ljubavnici, a Hillary govori da ju je njegova laž slomila

Dosad je 42. američki predsjednik najviše zdravstvenih tegoba imao sa srcem: 2004. ugrađen mu je četverostruki srčani bypass, a 2010. dobio je dva stenta u zakrčenu srčanu arteriju. Nakon te operacije je pretili Clinton, veliki ljubitelj McDonald’sovih hamburgera, postao vegan.

Dok je u dva mandata - od 1993. do 2001. - obnašao predsjedničku dužnost, bio je zdrav kao riba, ne računajući operaciju benigne ciste na prsima i sumnjive izrasline u nosu.

image
Bračni par Clinton snimljen ovog kolovoza na plaži pored njihove kuće u Hamptonsu.
MATT AGUDO/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Bivši guverner Arkansasa, izuzetno nadaren za povezivanje s ljudima, došao je u Bijelu kuću pobijedivši dotadašnjeg predsjednika, republikanca Georgea H.W. Busha. Pobijedio je na ponovnim izborima 1996. dugogodišnjeg republikanskog senatora Boba Dolea. Republikanci su ga 1998. pokušali opozvati zbog toga što je u Bijeloj kući spolno općio s pripravnicom Monicom Lewinsky, ali ga je Senat 1999. oslobodio krivnje. Nešto duže je trebalo da mu taj skandal, koji i danas golica maštu književnika, filmaša i autora šaljivih motiva za majice, oprosti supruga Hillary Clinton. Iskusna političarka Hillary je 2016. na predsjedničkim izborima izgubila od Donalda Trumpa i tako propustila povijesnu priliku da postane prva američka predsjednica.

Političke gene Billa i Hillary Clinton naslijedila je i njihova kći Chelsea (41), koja im je podarila troje unučadi, ali se na američkoj političkoj sceni još nije uspjela probiti onoliko koliko je slavno prezime obvezuje.

Linker
25. travanj 2024 06:31