Udruga Životna linija

Akcija na Blue Monday: Uljepšajmo ‘najdepresivniji dan u godini‘, koji pada na 18. siječnja

Na ovogodišnji Plavi ponedjeljak (engleski Blue Monday), poznat u medijima i kao ‘najdepresivniji dan u godini‘, Udruga Životna linija organizira akciju pomaganja građanima izloženima stresu i depresiji. Akcija će biti na Plavi ponedjeljak, koji ove godine pada 18. siječnja. Građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti kada primijete problem sa stresom i depresijom.

Udruga Životna linija organizira akciju pomaganja građanima izloženima stresu i depresiji na ovogodišnji Plavi ponedjeljak (engl. Blue Monday), poznat u medijima i kao "najdepresivniji dan u godini“. Akcija se održava na Zoomu, u ponedjeljak 18. siječnja od 19 do 20,30 sati. Građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti kada oni ili osobe u njihovoj okolini primijete kako imaju problem s depresijom ili stresom. Svi koji žele sudjelovati trebaju se prijaviti na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. pa će im biti dodijeljena poveznica za Zoom. Grupa na Zoomu funkcionirat će kao grupa za emocionalnu potporu. U grupi će građani u sigurnim uvjetima moći izreći sve što su osjećali u protekloj izrazito stresnoj godini. Povezivanje, empatija i prorada najzdraviji su načini nošenja sa stresom.

Poznato je da govorenje o svojim osjećajima olakšava njihovu proradu. Pozivamo sve građane da nam se obrate bez zadrške, podijele s nama svoja iskustva sa stresom i depresijom pa čak i da daju eventualne vlastite savjete o tome kako prevladati životne krize.

image
Savjeti kako se nositi sa stresom
UDRUGA ŽIVOTNA LINIJA

Kako prepoznati depresiju?

Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest, koja postaje sve većim problemom hrvatskog zdravstvenog sustava. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije gotovo 200.000 osoba u ovom trenutku u Hrvatskoj pati od depresije. Smatra se da je depresija već sada drugi najozbiljniji problem javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj.

Najteža posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Hrvatska bilježi više stope smrtnosti zbog samoubojstava od prosjeka stopa za zemlje članice EU.

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećajem krivnje i bezvrijednosti, poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora. Kako bi se postavila dijagnoza depresije odnosno depresivne epizode, spomenuti simptomi trebaju trajati najmanje dva tjedna. Udruga Životna linija svakako savjetuje građanima traženje pomoći, o čemu će biti više riječi na spomenutoj akciji. Predstavit će se i tehnike za nošenje sa stresom.

ČITAJTE I:

Spavajte u čemu god hoćete!‘ Psihijatrica savjetuje kako si pomoći i kako zaspati nakon potresa

Ljupka Gojić Mikić u Japanu je doživjela par potresa: Ovo su njezini savjeti i sadržaj ruksaka

Što sve treba imati uza sebe u slučaju potresa: Savjeti o sigurnosti koje moramo znati

Linker
19. travanj 2024 18:38