Getty Images for Yeezy Season 4
MODNA INDUSTRIJA 2016.

Pregled 2016. - turbulentna i zanimljiva godina u modnom svijetu

Za manje od mjesec dana 2016. bit će i službeno iza nas pa je ovo idealno vrijeme za veliku rekapitulaciju godine - a ovog puta na redu je modna industrija.

Nakon što smo popisali novosti iz svijeta tehnologije koje su ove godine privlačile pozornost, došao je na red modni svijet u kojem nije bilo dosadno: pričalo se o smjenama, raznim novitetima u prikazivanju kolekcija, suradnjama luksuznih brendova i poznatih dama te, ponajviše, o cipelama.

Smjene kreativnih direktora

Ovo je bila godina koju su neupitno obilježile brojne smjene u vodstvu luksuznih modnih kuća. Dior, Calvin Klein, Lanvin, Saint Laurent samo su neki od brendova koji su "raskrstili" sa svojim dugogodišnjim kreativnim direktorima, odnosno dobili novu, svježu snagu za koju vjeruju da će unijeti novi duh njihovim kolekcijama. Belgijski dizajner Raf Simons napustio je francusku kuću Dior i postao kreativni direktor Calvina Kleina, a najveći šok priuštio je Hedi Slimane koji je otkazao suradnju s kućom Saint Laurent.

See-Now, Buy-Now

Tjedan mode u rujnu donio nam je pravu prekretnicu u luksuznoj modi. Osim što su neki brendovi, poput kuće Burberry, odlučili prikazati mušku i žensku kolekciju zajedno, mnogo ih je prihvatilo princip see-now, buy-now po kojem se na komade iz proljetnih kolekcija ne treba čekati iduća godina, već ih je većina bilo dostupna odmah nakon revije. Među brendovima koji su odlučili prihvatiti taj novitet su Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Tom Ford i Topshop.

Cipele

Obuća je 2016. godine bila u prvom planu. Najprije su stigle Louis Vuitton gležnjače u koje su se zvijezde zaljubile. Nakon njih osvojile su nas balerinke na vezanje i ljetne sandale ukrašene pomponima, da bi jesen oduševila još šarenijom ponudom. Od Prada i Chanel cipela, Fenty Creeper tenisica koje su proglašene cipelama godine, baršunastim gležnjačama te čizmama iznad koljena. Jedan od najupečatljivijih komada bile su Gucci mokasinke s "čupavim" detaljima, a i dalje se mnogo pričalo o adidas Stan Smith modelu koji je ove godine dobio još novih verzija.

Profimedia

Chanel na Kubi

Njemački dizajner Karl Lagerfeld predstavio je Cruise kolekciju kuće Chanel na Kubi gdje je kao modna pista poslužilo poznato šetalište Paseo del Prado. Modni dizajner sa sobom je doveo modnu elitu poput modela Kendall Jenner i Gisele Bundchen te glumice Tilde Swinton. Na povijesnom događanju predstavljena je kolekcija inspirirana kubanskom kulturom: jarke boje, print vintage automobila i majice na kojima piše "Viva Coco Libre" bili su glavni komadi linije, a revija je završila plesom.

Models present creations by German designer Karl Lagerfeld as part of his latest inter-seasonal Cruise collection for fashion house Chanel at the Paseo del Prado street in Havana, Cuba, May 3, 2016. REUTERS/Alexandre Meneghini  - RTX2CPXV
REUTERS

Yeezy

Ako je nešto sigurno, onda je to da će Kanye West pripremiti spektakl. Ovog puta iznenadio je sve na Tjednu mode u New Yorku, ali ne na pozitivan način. Američki reper najprije je sve uzvanike ukrcao u autobus na vožnju do nepoznate lokacije da bi se na kraju ispostavilo da će se sve odvijati na Roosevelt Islandu. Kao i na prošlim njegovim revijama, modeli su stajali u formaciji, ali ovog puta na travnatoj površini iza koje se vidio Manhattan. Teyana Taylor, Chanel Iman, Sofia Richie, Amina Blue i mnogi drugi, prvenstveno crni modeli, nosili su reviju koja je na kraju potrajala nekoliko sati zbog čeka su se modeli počeli onesvješćivati od vrućine i dehidracije. To je bila revija o kojoj se pričalo, ali možda ne na način na koji je West priželjkivao.

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 07: (EDITORS NOTE: Image contains partial nudity.)  Models pose on the runway at the Kanye West Yeezy Season 4 fashion show on September 7, 2016 in New York City.  (Photo by Bryan Bedder/Getty Images for Yeezy Season 4)
Getty Images for Yeezy Season 4

Jaden Smith

Veliki broj modnih kuća kreće prema rodnoj neutralnosti, ali najveći iskorak napravio je francuski brend Louis Vuitton koji je za žensku kampanju angažirao Jadena Smitha - odjevenog u žensku odjeću. Plisirana suknja, majica s resicama i kožnata jakna bili su komadi koje je nosio 18-godišnjak poziravši uz modele Sarah Brannon, Jean Campbell i Rianne Van Rompae.

Louis Vuitton

Suradnje

Ovu godinu obilježile su i brojne modne suradnje luksuznih brendova sa zvijezdama. Jedna od najupečatljivijih bila je ona pjevačice Rihanne i španjolskog dizajnera Manola Blahnika. Njih dvoje najprije su dizajnirali traper kolekciju cipela s nevjerojatno visokim čizmama, a nedavno su predstavili drugu, zimsku kolekciju. Barbadoška pjevačica surađivala je i s brendom Puma na tenisicama koje su već spomenute, a u suradnji s Diorom je lansirala sunčane naočale. U dizajniranje cipela upustile su se i pjevačica Jennifer Lopez i model Gigi Hadid, koja je kreirala i svoju prvu modnu kolekciju s dizajnerom Tommyjem Hilfigerom. Glumica i poduzetnica Jessica Alba u suradnji s američkim brendom DL1961 lansirala je capsule kolekciju traperica koje "konturiraju" noge. U dizajnerske vode upustile su se Alexa Chung i Olivia Palermo, a čak je i bivši model Claudia Schiffer u suradnji s brendom TSE kreirala pulovere od kašmira.

Tommy Hilfiger

Linker
19. travanj 2024 09:28