Cover za povijest

Zadivljujuće: Prvi put u britanskom Vogueu naslovnicu krasi čak devet afričkih modela

Zvijezde naslovnice Voguea za veljaču su neke od najuspješnijih afričkih modela koje mijenjaju svijet mode.

Afrički modeli Adut Akech, Anok Yai, Majesty Amare, Amar Akway, Janet Jumbo, Maty Fall, Nyagua Ruea, Abény Nhial i Akon Changkou, prema riječima glavnog urednika, inače prvog crnog urednika Voguea u njegovoj 130 godina dugoj povijesti, Edwarda Enninfula, "redefiniraju ulogu modela", a upravo je on donio odluku da će njih devet krasiti izdanje za veljaču.

Urednik ih je i stilizirao za naslovnicu o kojoj danas piše cijeli svijet.

"Znate, moda se često odvija kroz valove. Imali smo brazilski val. Imali smo nizozemski val, ruski, istočno europski… A u posljednjem su se desetljeću napokon istaknuli crni modeli i drago mi je da napokon dajemo prostor afričkoj ljepoti", kazao je ponosno.

Čitajte i: Halterima do zvijezda! Retro rublje kojim je Billie Eilish zadivila svijet djelo je i domaće dizajnerice iz Čakovca

"Čarobno... zadivljujuće... veličanstveno... ovo je cover 2020. godine, božanstveno... nevjerojatno briljantno, fantastično...", samo su neki od komentara na Instagramu.

S novom generacijom afričkih modela u središtu pozornosti, moda konačno uistinu postaje globalna.

Nakon desetljeća i desetljeća dominacije bijelih modela, ovih devet dama zasluženo su dobile svojih pet minuta slave. No, valja naglasiti kako je cijeli tim koji je radio na naslovnici sastavljen od crnaca. Osim urednika, tu je fotograf Rafael Pavarotti, novinarka Funmi Fetto koja je intervjuirala svih devet modela za ovu prigodu.

Čitajte i: Nije im dovoljno profesionalna: Vogue će objaviti novu naslovnicu s Kamalom Harris

Frizure je radila Virginie de Pinto Moreira, makeup Ammy Drameh, manikure Pebbles Aikens, a set dizajn Ibby Njoya.

"U početku sam se osjećala stvarno izolirano. Ali sada je moje pleme iza pozornice. Svojim prijateljima mogu govoriti svojim jezikom.", govori Anok Yai, zvijezda naslovnice i jedna od nekoliko modela sudanskog naslijeđa koji trenutno dominiraju modnim pistama.

Linker
18. travanj 2024 23:14