Proslava Dana žena

Stiže capsule kolekcija Manga i Ane Leovy! Borba za ravnopravnost kroz neodoljive modne komade

Modni brend Mango najavio je povodom Dana žena suradnju s umjetnicom Anom Leovy. Sav prihod od njihove modno-umjetničke suradnje otići će zakladi Vicente Ferrer, nevladinoj udruzi koja promovira razvoj žena u seoskim zajednicama u južnoj Indiji.

"Naš se glas čuje, no zajedno smo glasniji. Zbog toga se u ožujku našim posebnim projektom pridružujemo globalnom pokretu za ravnopravnost i prava žena. Šarena i inspirativna djela Ane Leovy zvijezde su capsule kolekcije izrađene od održivih materijala kojima ne slavimo samo ženski talent, nego i raznolikost, sestrinstvo i prirodu koja krasi slike meksičke umjetnice", poručili su iz Manga najavljujući suradnju s Leovy.

Navode i kako je Leovy, rodom iz Cancuna, naslijedila ljubav prema tradicionalnim meksičkim bojama kojima na platnu i papiru predstavlja živopisne scene iz svakodnevnog života i iz svijeta snova. Povodom njezine suradnje s poznatim brendom, iz Manga su objavili i razgovor s umjetnicom. U njemu Ana Leovy govori o svom radu, kreativnosti kao bijegu tijekom teških vremena i ulozi žena u umjetnosti.

Što za vas znači suradnja na ovoj kolekciji povodom proslave Dana žena?

Kako u radu tako i u životu, dvojna uloga i senzibilnost koju imaju žene nešto je što me stalno nadahnjuje. Prilika da to danas proslavim svojim radom za mene je nešto posebno. Mango je marka koju duže vremena obožavam te mi je mogućnost suradnje kako bih odala počast i podržala borbu za ravnopravnost spolova velika čast.

image
Torba - 249,99 kuna
Mango

Čitajte i: Look za kopiranje: ‘Kraljica kaputa‘ Katie Holmes prošetala u modelu koji se može kupiti i u našim dućanima

Boje i oblici vaših likova odraz su istinske raznolikosti rasa i oblika tijela. Na koji način umjetnost može pridonijeti tolerantnijem društvu?

Najveća moć umjetnosti, koju najviše cijenim, je njezina mogućnost buđenja osjećaja, stimulacije i njegovanja znatiželje. Sad kad živimo u umrtvljenom stanju, udaljeni od svog okruženja, taj je osjećaj vrlo važan. Povezivanjem pobuđujemo emocije kojima se možemo izraziti, uspostaviti dijalog i poduzeti radnje koje će dovesti do promjena. Umjetnost stvara zajednicu i jedinstvo bez obzira na spol, nacionalnost, boju kože, religiju… Omogućuje nam da ravnopravno uživamo u iskustvu, da shvatimo različite stvarnosti, da propitkujemo i kritički procjenjujemo prošle i današnje društvene pokrete. Za mene je gotovo nemoguće zamisliti tolerantniji svijet bez uvažavanja umjetnosti. Vrlo je važno promovirati kreativnost i maštu kako bismo bili svjesniji našega svijeta i njegovih stanovnika.

image
T-shirt - 129,99 kuna
Mango

U vašim se djelima isprepliću stvarni život i mašta. Čemu su vas naučila i kako su vas inspirirala teška vremena u kojima živimo?

Naučila sam o strahu, jedinstvu, nepravdi, gubitku, nadi i ljudskoj otpornosti. Slikanje je bijeg i vodi me izvan ova četiri zida i transportira me na neko drugo mjesto. Danas sam inspirirana onime što smo izgubili prije nekoliko mjeseci: slobodom za putovanje svijetom i fizičkim kontaktom među ljudima. Svi gubitci uključuju žaljenje, a umjetnost mi je pomogla da prenesem tu navalu emocija te da ju lakše podnesem. Živimo u vremenima kad vidimo i čujemo uglavnom negativne stvari, a baš zbog toga želim prenijeti poruke optimizma, u kojima nas nostalgija za prošlim vremenima motivira da stvorimo bolju budućnost.

Čitajte i: Kraljica street stylea! Katie Holmes nosi dostupne jogger hlače iz Manga koje vole i Hrvatice

Kao što ste istaknuli, likovi na vašim slikama su snažni i samouvjereni ljudi. Zašto ih predstavljate na taj način i kako mislite da bi mogli utjecati na one koji ih promatraju?

U većini su slučajeva moji likovi odraz mojih osjećaja, raspoloženja ili težnji. Zanima me prenošenje pozitivnih poruka, no i onih iskrenih. Nikada ne slikam nešto u što ne vjerujem ili nešto što me na neki način ne pokreće. Mislim da nije moguće postići snagu bez ranjivosti, a baš zbog toga svoje likove predstavljam na taj način. Nadam se da se to odražava u mojim djelima te da oni koji ih gledaju (bez obzira jesu li umjetnički znalci) osjećaju lijepe osjećaje.

image
T-shirt - 129,99 kuna
Mango

Zašto vam je važno da svojim radom privučete pozornost na okoliš i prirodu? Koje osjećaje oni bude u vama?

Pretpostavljam da je uvrštavanje elemenata prirode na mojim slikama zapravo nostalgija koja progovara iz mene. Mjesecima sam vrijeme provodila kod kuće i nedostaju mi mirisi i osjećaji koji različita mjesta bude u meni.

Linker
18. travanj 2024 14:58